Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Високо плащане по предварителен договор

17.09.2020 - Покупка на имот - 7 Отговори     (0)

Здравейте,

На път сме да закупим имот чрез самоучастие и финансиране от банка. Сградата е напълно завършена, с придобит АКТ 15 и подадени документи за АКТ 16. В следствие на това, собственикът иска 90% плащане при подписване на предварителен договор със срок за обслужване на това плащане 45 дни (т.е. иска 90%, но до 45 дни от подписването на предварителния договор).

Това стандартна практика ли е? Жилища на АКТ 14, на които им предстоят много довършителни работи и при които има по-големи неясноти надали са добър критерий за сравнение, но все пак... 90% ни се струва много и някак ние поемаме риска от хипотетичните проблеми с получаване на АКТ 16.

Какви механизми за защита бихте препоръчали? Инвеститорът и продавач има сериозен вид, но все пак искаме да бъдем максимално защитени.

Всяка помощ е добре дошла!

Благодаря предварително!

									Георги

Георги

Отговори (7)   

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

17.09.2020

Отговор: Здравейте, Георги,

за точен и коректен отговор е необходимо да се прегледат документи за собственост, строителни документи, както и да проведете консултация с адвокат. Не става ясно защо Ви предлагат подписване на предварителен договор и заплащане на 90 % от цената, като по-добрият вариант в случая е прехвърляне правото на собственост по силата на нотариален акт за продажба и заплащане на 90 % от цената, а остатъкът от 10 % да заплатите при снабдяване на сградата с Разрешение за ползване/Удостоверение за въвеждане в експлоатация.За контакти

											Георги

Георги

17.09.2020

Отговор: Благодаря адв. Митова.
За мен като цяло не е ясно защо се искат 90% от парите при неналичен АКТ 16; все пак това е наскоро построена сграда, която макар и напълно завършена все още не е въведена в експлоатация.
Дали има някакви конкретни механизми за защита на купувач при евентуално неполучаване на АКТ 16? Или всичко е въпрос на договорка (при липса на законова защита); защото надали продавачът ще се съгласи да върне и стотинка, ако не се получи АКТ 16... което още повече не ми помага да разбера защо иска да пренесе риска, който е негов, на купувача...За контакти

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

17.09.2020

Отговор: Възможно е в предварителния договор или нотариалния акт /зависи от договорката Ви с продавача/, да се предвиди неустойка при забава със снабдяване на Разрешение за ползване/Удостоверение за въвеждане в експлоатация. Предвид че се касае за сериозен материален интерес, съветът ми е да се консултирате с адвокат, който да Ви състави предварителния договор или с нотариус относно нотариалния акт.


За контакти

											Кристина Найденова

Кристина Найденова

18.09.2020

Отговор: Продавачът иска 90 % от сумата, защото сградата няма Акт 16. Ако сградата имаше Акт 16 щеше да иска 100 % от сумата.


За повече информация: http://www.agencyevina.com | За контакти

											Георги

Георги

18.09.2020

Отговор: Кристина Найденова - благодаря за отговора ви. Не ви ли се струва малко нелогично това, обаче? Имаме:

- инвеститор, който е вложил сума Х в построяването на една сграда с апартаменти;
- купувач, който евентуално ще я закупи.

Инвеститорът не иска сумата, която е вложил; той иска 90% от сумата, която покрива всичките му разходи. И се получава ситуация, в която купувачът поема 90% от риска с неполучаване на АКТ 16, докато продавачът - 10%. Защо купувачът да поема буквално целия риск? Това... не ми се струва като добра търговска практика. Ако продавачът е изряден, законосъобразен, има убеждението, че ще получи този АКТ16 - не е ли редно да се вкара клауза в договора, в която изрично да бъде упоменато, че продавачът си поема риска и дължи парите обратно на купувача?

Един вид - помогнете ми да разбера защо купувачът трябва да поема 90% от риска с АКТ16...За контакти

											Кристина Найденова

Кристина Найденова

21.09.2020

Отговор: С плащането на 90% от сумата, не поема 90% от риска, а плащате за това, което ще получите. Получавате 90% от имота, съответно плащате 90% от сумата. Ако продавача не се сдобие с Акт 16, ще го направите вие вместо него с останалите 10 %.


За повече информация: http://www.agencyevina.com | За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

25.09.2020

Отговор: Здравейте Георги!
Идентичен на Вашия казус имах със семейство, което по същия начин е било принудено да заплати не 90%, а 100% с предварителния договор , т.е. цялата пазарна цена, преди още да е получило акт 16.и семейството заплаща.
Резултатът - един месец след заплащането изграждането на строежа спира в продължение на 1 година и по този повод тези хора се обърнаха към мен за правна помощ и съвет. Отговорът бе единствената възможност - защита по съдебен ред в СРС.
Така че, трябва много да се премисля и внимава при сключване на предварителен договор в тези случаи и моят съвет е да не заплаща 90% или 100% от уговорената пазарна цена още с подписването на предварителния договор, защото е незаконосъобразно и много пъти води до такъв фатален резултат.
С уважение,
адв.Галина Чанкова
София, ул. "Три уши", 1, етаж 3, офис 1
телефон за връзка: 0887 201 222За контакти

Популярни въпроси - Покупка на имот

Виж всички въпроси

плащане на брокер на недвижим имот Здравейте, интересувам се по кой закон или наредба дължа възнаграждение на брокер , който не съм наемала аз, а продавача на недвижим имот? Брокера е... Последен отговор - 14.04.2024 от адв.Галина Чанкова

4 Отговори

Покупка на имот и паркомясто Имам интерес към покупка на апартамент от собственик, който е придобил апартамента през 2019 година от строителя. Това, което ме притеснява, е че в... Последен отговор - 12.12.2023 от адв. Симеонова

3 Отговори

Закупуване на имот в строителство Подписал съм предварителен договор за покупка на имот в строителство през октомври 2021 г. В договора няма клауза за плащане на допълнителни средства... Последен отговор - 24.12.2023 от Кристина Найденова

2 Отговори

Значение на Земеделска земя, която попада в 'Жилищна зона с преобладаващо... Здравейте! Харесали сме си имот с описанието във въпроса ми по-горе. Тъй като не разбирам какво точно значи - хем е земеделска земя, хем пък попада в зона... Последен отговор - 16.02.2024 от адвокат Милена Миткова

2 Отговори

Are you in need of Urgent Loan Here Задайте въпросаAre you in need of Urgent Loan Here no collateral required all problems regarding Loan is solved between a short period of time Get access to both long and short term loans on credit check, unemployed, personal and business loans without delay... Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив