Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Високо плащане по предварителен договор

17.09.2020 - Покупка на имот - 7 Отговори     (0)

Здравейте,

На път сме да закупим имот чрез самоучастие и финансиране от банка. Сградата е напълно завършена, с придобит АКТ 15 и подадени документи за АКТ 16. В следствие на това, собственикът иска 90% плащане при подписване на предварителен договор със срок за обслужване на това плащане 45 дни (т.е. иска 90%, но до 45 дни от подписването на предварителния договор).

Това стандартна практика ли е? Жилища на АКТ 14, на които им предстоят много довършителни работи и при които има по-големи неясноти надали са добър критерий за сравнение, но все пак... 90% ни се струва много и някак ние поемаме риска от хипотетичните проблеми с получаване на АКТ 16.

Какви механизми за защита бихте препоръчали? Инвеститорът и продавач има сериозен вид, но все пак искаме да бъдем максимално защитени.

Всяка помощ е добре дошла!

Благодаря предварително!

									Георги

Георги

Отговори (7)   

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

17.09.2020

Отговор: Здравейте, Георги,

за точен и коректен отговор е необходимо да се прегледат документи за собственост, строителни документи, както и да проведете консултация с адвокат. Не става ясно защо Ви предлагат подписване на предварителен договор и заплащане на 90 % от цената, като по-добрият вариант в случая е прехвърляне правото на собственост по силата на нотариален акт за продажба и заплащане на 90 % от цената, а остатъкът от 10 % да заплатите при снабдяване на сградата с Разрешение за ползване/Удостоверение за въвеждане в експлоатация.За контакти

											Георги

Георги

17.09.2020

Отговор: Благодаря адв. Митова.
За мен като цяло не е ясно защо се искат 90% от парите при неналичен АКТ 16; все пак това е наскоро построена сграда, която макар и напълно завършена все още не е въведена в експлоатация.
Дали има някакви конкретни механизми за защита на купувач при евентуално неполучаване на АКТ 16? Или всичко е въпрос на договорка (при липса на законова защита); защото надали продавачът ще се съгласи да върне и стотинка, ако не се получи АКТ 16... което още повече не ми помага да разбера защо иска да пренесе риска, който е негов, на купувача...За контакти

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

17.09.2020

Отговор: Възможно е в предварителния договор или нотариалния акт /зависи от договорката Ви с продавача/, да се предвиди неустойка при забава със снабдяване на Разрешение за ползване/Удостоверение за въвеждане в експлоатация. Предвид че се касае за сериозен материален интерес, съветът ми е да се консултирате с адвокат, който да Ви състави предварителния договор или с нотариус относно нотариалния акт.


За контакти

											Кристина Найденова

Кристина Найденова

18.09.2020

Отговор: Продавачът иска 90 % от сумата, защото сградата няма Акт 16. Ако сградата имаше Акт 16 щеше да иска 100 % от сумата.


За повече информация: http://www.agencyevina.com | За контакти

											Георги

Георги

18.09.2020

Отговор: Кристина Найденова - благодаря за отговора ви. Не ви ли се струва малко нелогично това, обаче? Имаме:

- инвеститор, който е вложил сума Х в построяването на една сграда с апартаменти;
- купувач, който евентуално ще я закупи.

Инвеститорът не иска сумата, която е вложил; той иска 90% от сумата, която покрива всичките му разходи. И се получава ситуация, в която купувачът поема 90% от риска с неполучаване на АКТ 16, докато продавачът - 10%. Защо купувачът да поема буквално целия риск? Това... не ми се струва като добра търговска практика. Ако продавачът е изряден, законосъобразен, има убеждението, че ще получи този АКТ16 - не е ли редно да се вкара клауза в договора, в която изрично да бъде упоменато, че продавачът си поема риска и дължи парите обратно на купувача?

Един вид - помогнете ми да разбера защо купувачът трябва да поема 90% от риска с АКТ16...За контакти

											Кристина Найденова

Кристина Найденова

21.09.2020

Отговор: С плащането на 90% от сумата, не поема 90% от риска, а плащате за това, което ще получите. Получавате 90% от имота, съответно плащате 90% от сумата. Ако продавача не се сдобие с Акт 16, ще го направите вие вместо него с останалите 10 %.


За повече информация: http://www.agencyevina.com | За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

25.09.2020

Отговор: Здравейте Георги!
Идентичен на Вашия казус имах със семейство, което по същия начин е било принудено да заплати не 90%, а 100% с предварителния договор , т.е. цялата пазарна цена, преди още да е получило акт 16.и семейството заплаща.
Резултатът - един месец след заплащането изграждането на строежа спира в продължение на 1 година и по този повод тези хора се обърнаха към мен за правна помощ и съвет. Отговорът бе единствената възможност - защита по съдебен ред в СРС.
Така че, трябва много да се премисля и внимава при сключване на предварителен договор в тези случаи и моят съвет е да не заплаща 90% или 100% от уговорената пазарна цена още с подписването на предварителния договор, защото е незаконосъобразно и много пъти води до такъв фатален резултат.
С уважение,
адв.Галина Чанкова
София, ул. "Три уши", 1, етаж 3, офис 1
телефон за връзка: 0887 201 222За контакти

Популярни въпроси - Покупка на имот

Виж всички въпроси

вдигане на възбрана Срок за вдигане на възбрана ? Имам питане относно какъв е срока по закон Ч.С.И да махне възбраната върху имот. 2018г. купувам от баба си следния недвижим... Последен отговор - 28.11.2021 от kibiraa

8 Отговори

Покупка на няколко имота Здравейте, обмисляме покупка на два апартамента и гараж. Въпросът ми е: проблем ли е да са на един и същ нотариален акт? Това крие ли проблем ако решим да... Последен отговор - 20.11.2021 от адв.Галина Чанкова

6 Отговори

Апартамент с избено помещение Здравейте! Скоро закупих апартамент с прилежащо към него избено помещение от 5.65кв.м.,описано като номер и съседи в първичният документ на апартамента,в... Последен отговор - 29.11.2021 от адвокат Милена Миткова

5 Отговори

Покупка на общинска земя Здравейте имам къща на общинска земя как мога да закупя земята колко време ще ми трябва за отговор от общината какви документи ми трябват Последен отговор - 20.11.2021 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Покупка на имот Здравейте, планираме покупка на два имота в една сграда. Питането ни е по-правилно ли е да бъдат с отделни нотариални актове или с един общ? Ако продадем... Последен отговор - 24.11.2021 от адв. Симеонова

1 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив