Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Разминаване в квадратурата на къща в Нотариален акт и Кадастър

19.06.2024 - Покупка на имот - 3 Отговори     (0)

Здравейте, предстои ми покупка на къща, която е със стар нотариален акт. В него къщата е описана на етаж и половина със ЗП 39кв, което не отговаря на действителността. Според скицата от кадастъра имотът е със ЗП 74кв на 2 етажа, което е реалността. При такова голямо разминаване какво следва да бъде описано в нотариалния акт за придобиване на имота от новите собственици и какви допълнителни документи, удостоверяващи реалната площ на къщата следва да представи продавачът пред нотариуса?

									Didi Rosenova

Didi Rosenova

Отговори (3)   

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

20.06.2024

Отговор: Здравейте, Диди Росенова,

обикновено при подобно разминаване в ЗП, нотариусите отказват да изповядат сделката, докато не се установи от къде идва разминаването - дали има разрешение за строеж, строителни документи и удостоверение за въвеждане в експлоатация за останалата ЗП, удостоверение за търпимост и пр.



За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

23.06.2024

Отговор: Здравейте госпожо Росенова!
Според мен, категорично, Нотариусът ще откаже изповядване на сделката.
Тогава, когато има разминаване в площта на имота в рамките на 1 -2 до не повече от 5 кв.м. правилото е да се изиска удостоверение за идентичност от Общината по местонахождение на имота, в което се вписва, че имот с идентификатор ...... по нотариален акт и посочения по кадастрална скица са идентични.
Но, при условие, че има два пъти повече разминаване в площта и във вида на жилището / един етаж, а после - два етажа/, при това положение ще следва ПЪРВО ДА СЕ ЗАВЕДЕ установителен иск по гражданско дело пред съда, с решението по което ще бъде признато или обратно непризнато правото на собственост, като това съдебно решение вече ще бъде Вашият титул за собственост на имота, а не нотариалния акт.
Редно е задължително преди покупко- продажбата да направите консултация при адвокат, преди да предприемате каквото и да било.
С уважение,
адв. Галина Чанкова
1000 г. София, ул. "Три уши", 1
телефон за връзка: 0887 201 222



За контакти

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

25.06.2024

Отговор: При такова разминаване със сисгурност сделка може и да не стане. Има значени, също къде се намира имота. Обикновено, в по-малки населени места, нотариусите са наясно, че за селските къщи рядко има строителни книжа, а също много често се пристроява и надстроява. В този случай, в нотариалния акт се дописва, че поземленият имот (земята) се продава, заедно с всички подобрения и приращения върху земята. Това е допустимо, с оглед на това, че по подразбиране собственикът на земята е собственик и на построеното върху нея, без значение дали то е законно построено или не. Право на собственост и законност на строеж, са две различни неща.
Следва да се провери, дали има издавани строителни книжа за къщата и на чие име са те. Ако няма, собствениците трябва да се снабдят с удостоверение за търпимост на къщата.
Нотариусът, може да поиска и сегашните собственици да се снабдят с нотариален акт по обстоятелствена проверка за цялата къща, за да могат да Ви я продадат.



За контакти

Популярни въпроси - Покупка на имот

Виж всички въпроси

плащане на брокер на недвижим имот Здравейте, интересувам се по кой закон или наредба дължа възнаграждение на брокер , който не съм наемала аз, а продавача на недвижим имот? Брокера е... Последен отговор - 24.04.2024 от Мария

5 Отговори

Стъпки към придобиване на имот с ипотека Здравейте дали е правилен подхода ми да не се свързвам първо с агенция а с кредитен консултант който да ми договори най изгодната оферта от банките за... Последен отговор - 12.05.2024 от адв.Галина Чанкова

3 Отговори

Разминаване в квадратурата на къща в Нотариален акт и Кадастър Здравейте, предстои ми покупка на къща, която е със стар нотариален акт. В него къщата е описана на етаж и половина със ЗП 39кв, което не отговаря на... Последен отговор - 25.06.2024 от адвокат Милена Миткова

3 Отговори

Закупуване на имот в строителство Подписал съм предварителен договор за покупка на имот в строителство през октомври 2021 г. В договора няма клауза за плащане на допълнителни средства... Последен отговор - 24.12.2023 от Кристина Найденова

2 Отговори

Are you in need of Urgent Loan Here Задайте въпросаAre you in need of Urgent Loan Here no collateral required all problems regarding Loan is solved between a short period of time Get access to both long and short term loans on credit check, unemployed, personal and business loans without delay... Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив