Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Покупка на апартамент с ипотека и 3 възбрани

29.03.2015 - Покупка на имот - 4 Отговори     (0)

Здравейте,
Преди няколко седмици харасах апартамент по обява за продан в интернет. След среща с брокера и оглед на имота поисках да ми се предостявят надлежни документи, с които да се докаже собственика и дали върху имота има тежести. Оказа се, че настоящ собственик е фонд за недвижими имото на голяма търговска банка, а върху имото има и в момента ипотека и три дестващи възбрани. Беше ме предоставен и вариант на предварителен договор в който "на хартия" Собственикът се заължава да заличи ипотеката и да вдигне възбраните в деня на изповяданена сделката пред Нотариус. Притесненията ми са в това, че тези неща не са направени до сега, а апартаментът е придобит от съдя изпълнител преди повече от 4 години и какви са гаранциите, че това ще бъде направено селд подписвана на догороа. Отедлно имотът е ипотекиран заедно с няколко други имота на доста висока цена и също не зная дали с подобна сделка не си наследявам цялата тази ипотека и възбраните . Има ли риск в тази сделка ?

									Димитър Стамболийски

Димитър Стамболийски

Отговори (4)    Коментара (1)

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

29.03.2015

Отговор: На пазара има доста ипотекирани имоти с възбрани, които се продават от частни лица. И тепърва ще бъдат на търг, ако собствениците им не успеят да ги продадат. При Вас е важно ж деня на сделката имотът да е чист - заличени ипотека и възбрани. Банките обикновено не бързат със заличаванията по ред причини, а го правят едва, когато имат реален купувач. Ипотеката няма да я наследите, защото ще бъде заличена. Иначе няма да купите и имате право да се откажете от сделката. Подобни случаи станаха рутинни вече - ипотека и възбрани, поради многото кредити, отпуснати назад в годините. Нямате повод за притеснение и искате единствено справка за тежести към деня на сделката.


За контакти

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

30.03.2015

Отговор: Здравейте, г-н Стамболийски!
Тук не мога да се съглася с колегата, чието мнение цения, и чиито отговори обикновено поддържам.
Смятам, че няма пречка ипотеката и трите възбрани да бъдат заличени преди изповядването при нотариус, дори преди сключването на предварителния договор, щом (доколкото разбирам) те се отнасят до публичната продан от преди 4 години, на която е придобит имота.
Колкото до отделната ипотека (от въпроса Ви изглежда, че е друга, несвързана с публичната продан) - тя "следва" имота и ако не е заличена в деня на изповядването на сделката при нотариус, апартаментът може да бъде предмет на изпълнение, в случай на изискуемост на кредита, който е обезпечен с него.
Ако, обаче, ипотеката е преди публичната продан от съдебен изпълнител, почти сигурно няма да я "наследите". Все пак Ви съветвам да поискате предварително заличаване на ипотеката и възбраните, още повече, че възбраната е пречка за вписване на последваща сделка, т.е. тази, която Вие ще сключите.
Ако няма проблеми с имота, няма да има и пречка за тези заличавания.
Аз бих заложила на сигурно.

Пожелавам Ви успешна сделка!

С поздрав: адв. Симеонова
гр. София, бул."Васил Левски" 72
0898 20 60 91 или 0884 94 52 56
имейл: advokatsimeonova@yahoo.comЗа повече информация: http://exlege.bg | За контакти

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

30.03.2015

Отговор: Да, това казах и аз - "...е важно е в деня на сделката имотът да е чист - заличена ипотека и възбрани". Тоест, задължително ще се заличат преди това. Доколкото аз разбрах казуса, ипотекарния кредитор е придобил имота на търг. Тоест, ипотеката и поне едната възбрана са негови. Което значи, че се иска единствено технологично време за заличаване. Другите две възбрани ще се заличат, но пак собственика /бивш кредитор/ ще трябва да пусне молби до съответните съдебни изпълнители. Останах с впечатление, че човекът се притеснява от размера на ипотечния кредит, който е бил отпуснат и който вероятно значително надхвърля, като сума цената на проданта. Което не е проблем, тъй като старият собственик /длъжник/ продължава да дължи сумите от кредита, но те няма как да бъдат търсени от този имот и новия му собственик.


За повече информация: http://mitkovalawyers.com | За контакти

											Димитър Стамболийски

Димитър Стамболийски

30.03.2015

Коментар: Благодаря за изчерпателните отговори ! Да наистина, ипотеката надхвърля почти 3 пъти продажната цена на този имот. Отделно бях озадачен от факта, че Брокера отказа да ми предостави повече информация по тези възбрани , тъй като "Всичко това ще се изпари" в деня на подписване на окончателния договор ?!? Доста въпроси и съмнения породиха в ман всички тези ипотеки и възбрани и бях на ръба да откажа интереса си от сделка с Продавача поради липсата на достатъчно информация и лична компетентност по тези въпроси. Последият ми въпрос е, тъй като явно ще ми се наложи сам да потърся информация за въпросните възбрани, какъв е реда за получаване на необходимата информация от Агенция по вписванията и т.н. Имотен Регистър. Благодаря Ви предварително.


За контакти

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

30.03.2015

Отговор: Възбраните се вписват в Служба по вписванията.
Предварително направете справка, за да знаете точно кои сделки търсите.
Ако се окаже, че възбраните са от преди публичната продан, няма проблеми. Все пак проверете.
Всъщност, ако е така, няма проблем да ги заличат още преди да подпишете предварителния договор. Ако много бързате (те ако бързат, по-добре се откажете), може да подпишете предварителния договор под условие - да Ви представят "чисто" удостоверение за тежести ПРЕДИ изповядването на сделката. Все пак, една справка в самия ден на изповядването няма да е излишна.

Успех!

С поздрав: адв. Симеонова
гр. София, бул."Васил Левски" 72
0898 20 60 91 или 0884 94 52 56
имейл: advokatsimeonova@yahoo.comЗа повече информация: http://exlege.bg | За контакти

Популярни въпроси - Покупка на имот

Виж всички въпроси

Покупка на апартаманет - схема на плащане и документи Искам да закупя жилище което е в строеж и след 2 месеца се очаква акт 14. Схемата на плащане е разделена на неколко части, а преводите са едни по банка... Последен отговор - 19.09.2018 от Кристина Найденова

2 Отговори

прехвърляне на имот Здравейте,баща ми почина преди 4мес.имаме имот на село Ковачевци наследници са майка ми, брат ми и сестра ми.Може ли моя дял от имота да прехвърля на... Последен отговор - 5.09.2018 от адв. Симеонова

2 Отговори

Вноска по договор за строеж на имот Здравейте!Предстои ми втората вноска след получаването на акт 14,за което ми се обади строителя.Съобщи ми,че желае да преведа една част по банков път,а... Последен отговор - 14.09.2018 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

покупка на общинска земя Здравейте, проявявам интерес към общински имот / земя/ в община Созопол. Каква е процедурата. Какви документи да бъдат представени от мен в общината.... Последен отговор - 16.09.2018 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

Имот и гараж - покупка Здравейте! Предстои ми закупуване на имот от собственик - англичанин. Към него има освен основния нотариален акт за апартамента, и нотариален акт за... Последен отговор - 17.09.2018 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив