Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Покупка на апартамент с ипотека и 3 възбрани

29.03.2015 - Покупка на имот - 4 Отговори     (0)

Здравейте,
Преди няколко седмици харасах апартамент по обява за продан в интернет. След среща с брокера и оглед на имота поисках да ми се предостявят надлежни документи, с които да се докаже собственика и дали върху имота има тежести. Оказа се, че настоящ собственик е фонд за недвижими имото на голяма търговска банка, а върху имото има и в момента ипотека и три дестващи възбрани. Беше ме предоставен и вариант на предварителен договор в който "на хартия" Собственикът се заължава да заличи ипотеката и да вдигне възбраните в деня на изповяданена сделката пред Нотариус. Притесненията ми са в това, че тези неща не са направени до сега, а апартаментът е придобит от съдя изпълнител преди повече от 4 години и какви са гаранциите, че това ще бъде направено селд подписвана на догороа. Отедлно имотът е ипотекиран заедно с няколко други имота на доста висока цена и също не зная дали с подобна сделка не си наследявам цялата тази ипотека и възбраните . Има ли риск в тази сделка ?

									Димитър Стамболийски

Димитър Стамболийски

Отговори (4)    Коментара (1)

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

29.03.2015

Отговор: На пазара има доста ипотекирани имоти с възбрани, които се продават от частни лица. И тепърва ще бъдат на търг, ако собствениците им не успеят да ги продадат. При Вас е важно ж деня на сделката имотът да е чист - заличени ипотека и възбрани. Банките обикновено не бързат със заличаванията по ред причини, а го правят едва, когато имат реален купувач. Ипотеката няма да я наследите, защото ще бъде заличена. Иначе няма да купите и имате право да се откажете от сделката. Подобни случаи станаха рутинни вече - ипотека и възбрани, поради многото кредити, отпуснати назад в годините. Нямате повод за притеснение и искате единствено справка за тежести към деня на сделката.


За контакти

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

30.03.2015

Отговор: Здравейте, г-н Стамболийски!
Тук не мога да се съглася с колегата, чието мнение цения, и чиито отговори обикновено поддържам.
Смятам, че няма пречка ипотеката и трите възбрани да бъдат заличени преди изповядването при нотариус, дори преди сключването на предварителния договор, щом (доколкото разбирам) те се отнасят до публичната продан от преди 4 години, на която е придобит имота.
Колкото до отделната ипотека (от въпроса Ви изглежда, че е друга, несвързана с публичната продан) - тя "следва" имота и ако не е заличена в деня на изповядването на сделката при нотариус, апартаментът може да бъде предмет на изпълнение, в случай на изискуемост на кредита, който е обезпечен с него.
Ако, обаче, ипотеката е преди публичната продан от съдебен изпълнител, почти сигурно няма да я "наследите". Все пак Ви съветвам да поискате предварително заличаване на ипотеката и възбраните, още повече, че възбраната е пречка за вписване на последваща сделка, т.е. тази, която Вие ще сключите.
Ако няма проблеми с имота, няма да има и пречка за тези заличавания.
Аз бих заложила на сигурно.

Пожелавам Ви успешна сделка!

С поздрав: адв. Симеонова
гр. София, бул."Васил Левски" 72
0898 20 60 91 или 0884 94 52 56
имейл: advokatsimeonova@yahoo.comЗа повече информация: http://exlege.bg | За контакти

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

30.03.2015

Отговор: Да, това казах и аз - "...е важно е в деня на сделката имотът да е чист - заличена ипотека и възбрани". Тоест, задължително ще се заличат преди това. Доколкото аз разбрах казуса, ипотекарния кредитор е придобил имота на търг. Тоест, ипотеката и поне едната възбрана са негови. Което значи, че се иска единствено технологично време за заличаване. Другите две възбрани ще се заличат, но пак собственика /бивш кредитор/ ще трябва да пусне молби до съответните съдебни изпълнители. Останах с впечатление, че човекът се притеснява от размера на ипотечния кредит, който е бил отпуснат и който вероятно значително надхвърля, като сума цената на проданта. Което не е проблем, тъй като старият собственик /длъжник/ продължава да дължи сумите от кредита, но те няма как да бъдат търсени от този имот и новия му собственик.


За повече информация: http://mitkovalawyers.com | За контакти

											Димитър Стамболийски

Димитър Стамболийски

30.03.2015

Коментар: Благодаря за изчерпателните отговори ! Да наистина, ипотеката надхвърля почти 3 пъти продажната цена на този имот. Отделно бях озадачен от факта, че Брокера отказа да ми предостави повече информация по тези възбрани , тъй като "Всичко това ще се изпари" в деня на подписване на окончателния договор ?!? Доста въпроси и съмнения породиха в ман всички тези ипотеки и възбрани и бях на ръба да откажа интереса си от сделка с Продавача поради липсата на достатъчно информация и лична компетентност по тези въпроси. Последият ми въпрос е, тъй като явно ще ми се наложи сам да потърся информация за въпросните възбрани, какъв е реда за получаване на необходимата информация от Агенция по вписванията и т.н. Имотен Регистър. Благодаря Ви предварително.


За контакти

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

30.03.2015

Отговор: Възбраните се вписват в Служба по вписванията.
Предварително направете справка, за да знаете точно кои сделки търсите.
Ако се окаже, че възбраните са от преди публичната продан, няма проблеми. Все пак проверете.
Всъщност, ако е така, няма проблем да ги заличат още преди да подпишете предварителния договор. Ако много бързате (те ако бързат, по-добре се откажете), може да подпишете предварителния договор под условие - да Ви представят "чисто" удостоверение за тежести ПРЕДИ изповядването на сделката. Все пак, една справка в самия ден на изповядването няма да е излишна.

Успех!

С поздрав: адв. Симеонова
гр. София, бул."Васил Левски" 72
0898 20 60 91 или 0884 94 52 56
имейл: advokatsimeonova@yahoo.comЗа повече информация: http://exlege.bg | За контакти

Популярни въпроси - Покупка на имот

Виж всички въпроси

плащане на брокер на недвижим имот Здравейте, интересувам се по кой закон или наредба дължа възнаграждение на брокер , който не съм наемала аз, а продавача на недвижим имот? Брокера е... Последен отговор - 14.04.2024 от адв.Галина Чанкова

4 Отговори

Покупка на имот и паркомясто Имам интерес към покупка на апартамент от собственик, който е придобил апартамента през 2019 година от строителя. Това, което ме притеснява, е че в... Последен отговор - 12.12.2023 от адв. Симеонова

3 Отговори

Закупуване на имот в строителство Подписал съм предварителен договор за покупка на имот в строителство през октомври 2021 г. В договора няма клауза за плащане на допълнителни средства... Последен отговор - 24.12.2023 от Кристина Найденова

2 Отговори

Значение на Земеделска земя, която попада в 'Жилищна зона с преобладаващо... Здравейте! Харесали сме си имот с описанието във въпроса ми по-горе. Тъй като не разбирам какво точно значи - хем е земеделска земя, хем пък попада в зона... Последен отговор - 16.02.2024 от адвокат Милена Миткова

2 Отговори

Are you in need of Urgent Loan Here Задайте въпросаAre you in need of Urgent Loan Here no collateral required all problems regarding Loan is solved between a short period of time Get access to both long and short term loans on credit check, unemployed, personal and business loans without delay... Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив