Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

плащане на брокер на недвижим имот

01.04.2024 - Покупка на имот - 3 Отговори     (0)

Здравейте, интересувам се по кой закон или наредба дължа възнаграждение на брокер , който не съм наемала аз, а продавача на недвижим имот? Брокера е близък познат (а може би и роднина) на продавача на имота и защитава изцяло интересите на продавача. Аз като бъдещ куповач, не чувствам да са защитени моите интереси по какъвто и да било начин, затова се чудя дали не трябва да си наема адвокат, но в такъв случай се оказва , че трябва да платя и на брокера и на адвоката . Има ли вариант да платя само на адвоката по имотната сделка? Освен това брокера иска да му платя при сключване на предварителен договор , а не на окончателен. Редно ли е това и не крие ли рискове за мен? Моля да ме насочите като цитирате и законови разпоредби.

									Мария

Мария

Отговори (3)    Коментара (2)

											Кристина Найденова

Кристина Найденова

02.04.2024

Отговор: По Закона за задълженията и договорите.


За повече информация: http://www.agencyevina.com | За контакти

											адвокат Димитър Петков

адвокат Димитър Петков

02.04.2024

Отговор: Точно по Закона за задълженията и договорите, на който се позовава отговорилата преди мен, дължите плащане, АКО имате договор и при условията на този договор. Предварително следва да се съгласите например да платите цялата комисиона при подписването на предварителния договор, което крие съвсем ясни рискове. Това, както и размерът на комисионата и въобще дължимостта й, следва от договора, а не от закона. Това е правната страна на въпроса.
Има обаче и друга, житейска страна. Ако искате сделката, ще се окажете принудена да платите (не в наказателно-правния смисъл, разбира се) и дори да подпишете договор с бриокера, не защото сте потърсили и получили услуга, а защото сте прочели обявата, която е поставена някъде по поръчение на другата страна, която е наела брокера. За съжаление, в практиката в условията на картелно споразумение е наложено събирането на комисиона и от двете страни, без това да почива на закона и/или на свободата на договарянето.
Що се отнася до консултирането с адвокат или нотариус още на етап подготовка на предварителния договор, то е силно препоръчително, особено в сиртуацията, която описвате. Има много подробности, проверки и други елементи на правния анализ, които брокерите нямат професионалната квалификация да изпълнят (освен ако по стечение на обстоятелствата брокерът не е и практикуващ именно в тази материя юрист). И да, този труд се заплаща, което няма нищо общо с брокера и неговата комисиона. Можете да се обърнете към нотариус и да впишете в предварителния договор клауза, според която този нотариус, който Ви консултира и изследва имота, ще изповяда окончателната сделка.
Успех!За контакти

											Мария

Мария

02.04.2024

Коментар: Много благодар за отговорите.


За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

14.04.2024

Отговор: Здравейте Мария!
Изключително актуален въпрос и тема сте повдигнали с отправеното запитване.
В самото начало бих искала дебело да подчертая, че до момента все още не е налице тарифа, съобразно която да се определя какъв е размерът на възнаграждението за брокерите и как следва то да бъде заплатено.
Съществуват най- различни начини на плащане и е очевидно, че те съвсем не се ръководят от изискванията на Закона за задълженията и договорите. Очевиден факт, но реален факт.
Първият ми съвет към Вас е задължително да се обърнете към адвокат, който да Ви разясни написаното в предлагания предварителен договор и след това да Ви обясни рисковете, които евентуално бихте поели при подписването му.
Вторият ми съвет касае заплащането на дължимите такси при покупко- продажбата . Обикновено и в повечето случаи те се поемат изцяло от купувача, но може да си ги поделите и по равно с продавача и нищо не пречи да предложите това, което ще намали Вашите разходи.
И стигаме до заплащането на брокера - в повечето случаи се иска купувача изцяло да заплати възнаграждението на брокера, което може да варира от 3% до 3.6% с ДДС.
Ако брокерът е един, то тогава може да договаряте, всяка страна да му заплати наполовина, но, подчертавам - да се договаряте и ако се приеме.
Що се отнася до заплащането на брокера на цялата сума още на предварителния договор, то моят съвет е категорично - НЕ.
А, ако евентуално сключването на окончателния договор се провали? Тогава ще излезе на практика, че сте заплатили за нещо БЕЗ ПРАВНО ОСНОВАНИЕ, но няма да може да си върнете парите обратно. Половината от дължимата сума - ДА, а другата половина - на окончателен договор.
Бих се радвала, ако съм била полезна.
Успех пожелавам!
С уважение,
адв. Галина Чанкова
София, ул. Три уши, 1
телефон за връзка: 0887 201 222За контакти

											Мария

Мария

24.04.2024

Коментар: Много благодаря за информацията.


За контакти

Популярни въпроси - Покупка на имот

Виж всички въпроси

плащане на брокер на недвижим имот Здравейте, интересувам се по кой закон или наредба дължа възнаграждение на брокер , който не съм наемала аз, а продавача на недвижим имот? Брокера е... Последен отговор - 24.04.2024 от Мария

5 Отговори

Стъпки към придобиване на имот с ипотека Здравейте дали е правилен подхода ми да не се свързвам първо с агенция а с кредитен консултант който да ми договори най изгодната оферта от банките за... Последен отговор - 12.05.2024 от адв.Галина Чанкова

3 Отговори

Закупуване на имот в строителство Подписал съм предварителен договор за покупка на имот в строителство през октомври 2021 г. В договора няма клауза за плащане на допълнителни средства... Последен отговор - 24.12.2023 от Кристина Найденова

2 Отговори

Покупка на къща върху общинска земя Здравейте, имам намерение да закупя къща построена върху общинска земя. Къщата е наследена от две сестри, в момента се стопанисва от семеен приятел(... Последен отговор - 23.09.2023 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

Are you in need of Urgent Loan Here Задайте въпросаAre you in need of Urgent Loan Here no collateral required all problems regarding Loan is solved between a short period of time Get access to both long and short term loans on credit check, unemployed, personal and business loans without delay... Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив