Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Отказ от право на собственост за недвижим имот ПРИ съсобственост

19.06.2022 - Правни казуси - 2 Отговори     (0)

Уважаеми Господа!
Имам следния казус:-
Съсобственик съм на недвижим имот. Съсобственикът ми се отказва от неговия дял ,чрез декларация за отказ от право на собственост за недвижими имоти.
Въпроса ми е 1-След като земята се намира в друг град, в който Нотариуса няма правно действие и отказа е подписан при ЗАМ.- нотариус има ли това правно действие въпреки, че след това е вписано в службата по вписванията на територията на града ,в който е земята?
2-При това обстятелство и след като Общината заяви чрез Писмо, че не е СОБСТВЕНИК на дела на отказалия се съсобственик по какъв начин мога да стана Аз собственик на квадратурата предмет на отказ?
3-Ако това е не възможно ,как може да продам земята, т. к .сега е в съсобственост и общината издава скица с предишната квадратура и собственици, а нотариус не може да изповяда сделка с такава скица?
В очакване на отговора Ви, оставам с Единствената ми надежда къв Вас, т. к .никой адвокат засега не може да ми помогне!!!

									pavel62@abv.bg

pavel62@abv.bg

Отговори (2)   

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

19.06.2022

Отговор: По реда на въпросите Ви:
1. Отказът от право на собственост става въз основа на молба. Тъй като се касае единствено за заверка на подписа в молбата, това може да стори всеки нотариус, без оглед район на действие.
2. Вие можете да станете собственик на тази идеална част, като инициирате процедура по придибиване по давностно владение, чрез обстоятелствена проверка. За целта е необходимо да попълните молба-декларация за обстоятелствена проверка в 4 екеземпляра, в която се описва подробно имотът. Тази молба-декларация се заверява от общината - че имотът не е общински, в МДТ - на кого се води в данъчното, в областната администрация - че имотът не е държавен. След това, с трима свидетели доказавате пред нотариус, че Вие владеете тази идеална част или целия имот, повече от 10 години.За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

27.06.2022

Отговор: Здравейте!
Моето мнение е следното:
От написаното излиза, че Вие и още едно физическо лице сте съсобственици на земя. При това положение, НЕ МОЖЕ другото физическо лица да се отказва от право на собственост, а СЛЕДВА ДА ВИ ПРЕХВЪРЛИ НЕГОВИЯ ДЯЛ.

Друг е въпроса, ако става въпрос , че земята на която сте и двамата съсобственици, сте и СЪНАСЛЕДНИЦИ , т.е. сте получили земята по наследство.

Да, в този случай, когато земята е получена по наследство може съсобственик да се откаже, като с отказа му се увеличават квотите на останалите сънаследници.
Но, в този случай отказ от наследство СЕ ВПИСВА В ОСОБЕНА КНИГА НА РАЙОННИЯ СЪД по местонахождение на имота и ОТКАЗЪТ на съответното физичско лице няма да се отнася до конкретна земя / частичен отказ/, а за всичко , което сте наследили от съответния наследодател.

Няма проблем процесната земя да се продаде и от двамата Ви заедно в качеството Ви на съсобственици, след което понеже другото физическо се отказва пред Вас , паите да получите само Вие.
Няма проблем само Вие да продадете, но със съгласието на другия сасъбственик.
Няма проблем и да дарите Вашата идеална част на друг, за което не е нужно нито да уведомявате другия съсобственик, нито да искате неговото съгласие.

Във всеки случай, смятам, че адвокатска помощ Ви е необходима и моля да се обърнете към адвокат, който да Ви представлява и напътства в предстоящите дела.
С уважение,
адв. Галина Чанкова
София, ул. Три уши, 1
телефон за връзка: 0887 201 222За контакти

Популярни въпроси - Правни казуси

Виж всички въпроси

Изграждане частичен навес на паркоместа. Здравейте, интересува ме какви разрешителни и други документи са ми необходими за направя частичен навес на собствени паркоместа? Местата с 2 и 2/3 от... Последен отговор - 17.03.2024 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

разделяне на имот Собственик съм на къща в село като 1/2 част съм придобила от завещание, а другата 1/2 част чрез дарение. Сега искам да разделя имота на две части - частта с... Последен отговор - 12.04.2024 от адвокат Милена Миткова

1 Отговори

Закон за наследство? ДВ, бр. 60 от 1992 - Моля за по-подробно обяснение, в частта ако няма 10 години от сключен брак. Благодаря! Последен отговор - 19.03.2024 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

Премествяем обект в свлачищна зона Здравейте, предвид, че строителството в свлачищни зони без канализация е забранено, бих искал да попитам дали е възможно да се постави малък... Последен отговор - 30.03.2024 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

Изграждане частичен навес на паркомясто. Здравейте, интересува ме какви разрешителни и други документи са ми необходими за направя частичен навес на собствени паркоместа? Местата с 2 и 2/3 от... Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив