Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Наследство от починал родител

20.07.2017 - Правни казуси - 2 Отговори     (0)

Здравейте на Всички
на кратко живеем с баща ми и от известно време с по големият ми брат в една къща които с времето започна да създава проблеми и решихме да разделим имота понеже БРАТ ми си иска неговият дял от на Майка ми от страната а тя почина преди няколко години въпросът ми е на кого по колко процента се пада от тази къща ( има и дворно място) и когато Майка ми беше жива казваше че неиният дял ще ми го препише ма мен а сега и баща ми иска целият негов дял да го препише на мен мисълта ми е на кого по колко се пада ?
Благодаря предварително.

									Anonimen

Anonimen

Отговори (2)    Коментара (1)

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

21.07.2017

Отговор: Здравейте!
Не сте написали, имотът по време на брака ли е придобит. Приемам, че става въпрос за имот, придобит по време на брака на родителите Ви и при това положение, след смъртта на майка Ви, всеки един от Вас получава следното:
Вие- 1/6 идеална част;
Брат Ви - 1/6 идеална част
Баща Ви - 4/6 идеални части.
Това е така, тъй като един път баща Ви получава половината / 1/2 / идеални части от целият имот като преживял съпруг и втори път - дели наравно от останалата половина с двете деца, т.е. Вие и брат Ви.
Успех Ви пожелавам!
С уважение,
адв.Галина Чанкова
София, ул. "Три уши", 1, етаж 3, офис 1
телефон - 0887 201 222За контакти

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

21.07.2017

Отговор: Здравейте!
Ако имотът е наследствен на майка Ви, той ще се дели при равни дялове между трима Ви, т.е. по 1/3,
Предполагам, че питате и дали обещанието от страна на покойната Ви майка, а сега и на баща Ви са формирали някаква промяна. Отговорът е "Не" - единственият начин да получите имота е да бъде спазена специалната форма, която законът изисква - или прехвърляне по нотариален ред - дарение, покупко-продажба, замяна...или завещание.
Ако такива няма - разпределението на собствеността е, както следва:
1. Ако имотът е бил собственост САМО на майка Ви (напр. по наследство, или пък закупен преди брака) - тримата имате по 1/3
2. Ако имотът е бил съпружеска имуществена общност на майка Ви и баща Ви, то 1/2 е на баща Ви по право (щом е участвал в покупката или строежа заедно с майка Ви), а половината на майка Ви се дели пак по равно - т.е. по 1/3 за всеки от вас. И тъй като според законите на математиката 1/3 от 1/2 е 1/6, то Вие и брат Ви имате по 1/6, която сте наследили от майка си, а баща Ви - 1/2 своя и 1/3 наследена от съпругата си, което изчислено означава 4/6 или 2/3.

И в двата случая баща Ви би могъл да Ви прехвърли своя дял (в първия - 1/3, а във втория - 2/3), като моят съвет е да го направите възмездно, а не чрез дарение. В краен случай (ако Ви е трудно финансово) може да Ви завещае своя дял, което означава, че той ще е Ваш след неговата смърт. До тогава баща Ви ще може да променя решението си свободно.

Съществува и друг вариант - да са строили върху наследствен имот на един от двамата Ви родители.
Тогава нещата се усложняват и зависи дали къщата е узаконена или не е.
Земята, ако е наследена от баща Ви, си остава негова, а къщата се дели при посочените по-горе дялове - по 1/6 за Вас и 2/3 за баща Ви.
Ако пък е била наследство на майка Ви - ще се раздели по 1/3 на трима Ви, а къщата (отново в случай, че родителите Ви са я строили по време на брака си) ще се раздели по същия начин - по 1/6 за Вас и 2/3 за баща Ви.

С поздрав: адв. Симеонова
гр. София
ул. "Христо Белчев"18
0884945256
0898206091
advokatsimeonova@yahoo.comЗа повече информация: http://exlege.bg | За контакти

											Anonimen

Anonimen

21.07.2017

Коментар: Благодаря Ви адв.Галина Чанкова и адв. Симеонова кратки ясни и изчерпателни отговори
Последен въпрос колко ще ми излезе прехвърлянето по точно самите процедури като адвокати съдилища прокурори никога не съм се занимавал и незнам нищо ако може груба сметка за обща представа понеже не съм от най-финансово успелите
Благодаря Ви отново
ПоздравиЗа контакти

Популярни въпроси - Правни казуси

Виж всички въпроси

Трудов стаж и клас прослужено време Здравейте! Оказва се,че в една администрация служител с 1 година стаж и служител с 30 години стаж и с по-висока квалификация на еднакви длъжности са с... Последен отговор - 28.01.2023 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Сутеренна стая Имам сутеренна стая ,която по нотариален акт е избено помещение.Към нея съм изградил баня с тоалетна.Общо 4 са съкооператорите в сградата.Как мога да си... Последен отговор - 25.01.2023 от адвокат Милена Миткова

2 Отговори

Клас прослужено време в администрация Задайте въпроса си тук! Последен отговор - от

0 Отговори

Заплата и клас прослужено време Задайте въпроса си тук! Последен отговор - от

0 Отговори

Заплата и професионален опит Задайте въпроса си тук! Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив