Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

наследствени земи

22.05.2020 - Земеделска земя - 4 Отговори     (0)

Здравейте.С бившата си жена имаме наследена нива придобита по време на брака.Наследената нива е от чичо на моя баща,които преди да почине я преписва на двама ни,но за съм в чужбина и документите са на нейно име. Тези дни взема решение,че ще продава нивата.Какво право имам аз над половината нива и законноли е тя да продаде цялата.

									Ивелин Иванов

Ивелин Иванов

Отговори (4)   

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

25.05.2020

Отговор: Здравейте, г-н Иванов,

при положение, че сте съсобственици с бившата Ви съпруга на нивата, като правото на собственост е прехвърлено от чичото на баща Ви на двама Ви, бившата Ви съпруга не може да прехвърли и Вашата идеална част. За целта е необходимо пълномощно с нотариална заверка на подписите и съдържанието, което да е изрично за продажба на нивата с декларации по чл. 264, ал. 2 от ДОПК и чл. 25, ал. 8 от ЗННД, подписани от Вас и с нотариална заверка.
Бившата Ви съпруга може да прехвърли на трето лице собствените си идеални части от нивата само чрез дарение например без Ваше съгласие и участие.За контакти

											Кристина Найденова

Кристина Найденова

25.05.2020

Отговор: Какво означава "документите са на нейно име"? Ако по документи, бившата ви съпруга е единствен собственик на нивата и ако имота е "прехвърлен" на нейно име без никакви условия, то тя може да прави с нивата каквото си поиска.


За повече информация: http://www.agencyevina.com | За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

25.05.2020

Отговор: Здравейте господин Иванов!
Доста неточно сте задали питането си, но въпреки това ще се опитам да Ви отговоря.
От питането става ясно, че нивата, за която питате е получена по наследство и е собственост на Вас и на Вашата бивша съпруга.
Какво обаче като съдържание влагате в израза- "всички документи са на нейно име" не става ясно и при отговора следва да бъдат излагани хипотези.
Ако, зад този израз имате предвид, че преди да тръгнете за чужбина, заедно сте изготвили документите за продажба на нивата и сте предоставили пълномощно на бившата си съпруга за продажбата и - тогава да, тя ще може да продаде нивата.
Ако този израз свързвате с това, че документите по продажба на нивата са били издадени на нейно име - да, тя има това право като съсобственик, но за да продаде нивата и трябва и Вашето съгласие, което означава, че ако то липсва - не може да продаде нивата.
С други думи - бившата Ви съпруга може да продаде нивата само тогава, когато има Вашето съгласие, тъй като и двамата сте съсобственици, или ако и дадете пълномощно с такава цел, в което да пише, че Ви представлява по такава сделка на разпореждане.
С уважение,
адв.Чанкова
София, ул. Три уши, 1, етаж 3, офис 1
телефон за връзка: 0887 201 222
За контакти

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

26.05.2020

Отговор: Здравейте, г-н Иванов!

Ако добре съм разбрала въпроса Ви (доста неясно е зададен, чисто юридически), то чичо Ви е искал да дари нивата на двама Ви с бившата Ви съпруга, но тъй като сте отсъствали от страната, тя е получила целия имот на свое име.
Ако е така - поддържам отговора на брокер Кристина Найденова - бившата Ви съпруга е свободна да прави каквото си поиска с имота, тъй като той е изцяло нейна собственост.
Ако, обаче, чичо Ви е надарил и двама Ви, тогава Вие ще имате право на половината от собствеността над нивата, а оттам и всички права върху тази 1/2 част.(тук Ви е отговорила колегата Митова).
Съществува, обаче, и трети вариант - макар да пишете, че нивата е "по наследство", щом чичо Ви е бил жив към този момент, тя не е наследена, а прехвърлена. И ако в документа за собственост е записано, че е прехвърлена възмездно (т.е. за нея са платени пари, независимо колко, замененена е срещу друг имот, автомобил или дори издръжка и гледане), тогава независимо на чие име са документите, Вие имате право на половината от собствеността, тъй като е придобита ВЪЗМЕЗДНО по време на брака и бившата Ви съпруга няма да може да продаде сама цялата нива.

За това, моля, проверете как точно е прехвърлен имотът - това е изключително важно за разрешаването на Вашия казус!

И тъй като може да се предположи, че не разполагате с копие на нотариалния акт - отидете в Агенцията по вписванията, Търговски регистър и си извадете такова копие - всеки може да го направи, няма нужда да доказвате каквото и да било.

Ако се окаже, че нивата просто е дарена на бившата Ви съпруга, Вие разполагате с още един коз - в случай, че бракът Ви е бил сключен преди 2009г. може да обмислите иск за отмяна на дарението. В този случай трябва да се действа много бързо.

Моят конкретен съвет е да се снабдите с копие от документа за собственост (нотариален акт, копие от който можете да си извадите след справка в Агенция по вписванията, Имотен регистър по трите имена и ЕГН на бившата Ви съпруга) и възможно най-скоро да се посъветвате с адвокат, или поне да го качите тук със заличени лични данни, за да сме по-конкретни и точни с отговора.

Успех Ви пожелавам!
С поздрав: адв. Симеонова

София, ул. "Христо Белчев" 18
тел. 0884 94 52 56 или 0898 20 60 91
имейл: advokatsimeonova@yahoo.com

Доколкото сте бивши съпрузи,За повече информация: http://exlege.bg | За контакти

Популярни въпроси - Земеделска земя

Виж всички въпроси

Отчуждена площ Здравейте притежавам имот 945 кв. и през 1983 са ми отчуждени 208 кв. за земеделска земя притежавам част от земята ,, земята не делена на всеки наследник ,... Последен отговор - 14.02.2021 от Адвокат Николина Митова

4 Отговори

Общински имот Как мога да закупя частна общинска собственост със статут земеделска земя, с изоставени трайни насаждения? На търг ли? Какво да направя за да обявят... Последен отговор - 22.08.2021 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

съдебна делба на неделима земеделска земя Здравейте! Преди години се сдобих с 970 кв.м ид.част от неделима нива с обща площ от 5312 кв.м. Имам нот.акт за замяна на недв.имот с движима вещ.Останалите... Последен отговор - 20.03.2021 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Земеделски имот Искам да закупя земеделски имот, бил е даван по пораграф 4 едно време. Сега в кадастъра пише, че няма данни за собственика. Какво означава това? Има имоти... Последен отговор - 15.08.2021 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

Имот по давност Искам да закупя земеделски имот, бил е даван по пораграф 4 едно време. Сега в кадастъра пише, че няма данни за собственика. Какво означава това? Има имоти... Последен отговор - 15.08.2021 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив