Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Крайна цена на имот от съдя изпълнител

03.10.2020 - Покупка на имот - 3 Отговори     (0)

Здравейте, интересува ме при покупка на имот от съдя изпълнител цената на която се провежда търга /публичната продан/ крайна ли е? В обявата на съдя изпълнителите пише начална цена на търа и обикновено в края е написано какви ипотеки, тежести и т.н. има имотът. Ако спечеля търга на определена цена това ли е реалната цена на която ще придобия имота + съответните такси за прехвървяне, скици и т.н.

									Веселинов

Веселинов

Отговори (3)    Коментара (2)

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

03.10.2020

Отговор: Здравейте, г-н Веселинов,

според чл. 492 от ГПК е предвиден редът за обявяване на купувач при публична продан.
"В началото на работния ден след изтичането на срока за подаване на писмени наддавателни предложения на определеното място в сградата на районния съд съдебният изпълнител в присъствието на явилите се наддавачи обявява постъпилите наддавателни предложения, за което съставя протокол. В протокола се вписват наддавачите и наддавателните предложения по реда на отварянето на пликовете. За купувач на имота се смята този наддавач, който е предложил най-висока цена. Ако най-високата цена е предложена от повече от един наддавач, купувачът се определя от съдебния изпълнител чрез жребий в присъствието на явилите се наддавачи. Обявяването на купувача се извършва от съдебния изпълнител в протокола, който се подписва от него.
(2) Ако при обявяването на купувача някой от явилите се наддавачи устно предложи цена, по-висока с размера на един задатък, съдебният изпълнител отразява предложението в протокола и след като наддавачът го подпише, съдебният изпълнител пита три пъти има ли желаещи да предложат по-висока цена с размера на още един задатък. Ако постъпи предложение, то се отразява в протокола и наддавачът го подписва. След изчерпване на предложенията за купувач на имота се обявява този наддавач, който е предложил най-висока цена.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 86 от 2017 г.) Купувачът е длъжен в двуседмичен срок от обявяването му за купувач да внесе предложената от него цена, като приспадне внесения задатък."

Т.е. крайната цена е предложената от Вас най-висока цена на търга.За контакти

											Веселинов

Веселинов

03.10.2020

Коментар: Здравейте, изчетох частите от ГПК, които касаят публичната продан. Запознат съм с самата проценура.В обявленията на съдя изпълнителите пише вписана възбрана, ипотека и други тежести. Притесняваше ме да не си купя имота, като спечеля търга разбиря се, и след това да се окаже че дължа ипотеки или други тежести. Щом крайната цена е от търга, ясно. Благодаря за отговора.


За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

04.10.2020

Отговор: Здравейте господин Веселинов!
За това, кога една цена на имот при осъществяване на публична продан зависи от това има ли, или няма наддавачи при провеждане на публичната продан.
Първоначално, след като вещо лице оцени имота за публична продан и собственикът на имота не обжалва оценката - тогава цената става окончателна.
Ако, обаче, собственикът не е доволен от цената, той има право да я обжалва пред съответния окръжен съд / за София - СГС / и когато решението на съда влезе в сила - отново имаме окончателна цена.
С тази цена се предлага имота за публична продан.
Ако не са постъпили наддавателни предложения за определения срок - съдия-изпълнителя изготвя протокол, че няма такива и че публичната продан не е приключила.
Отново се определя срок за наддаване и дата, на която ще бъдат отворени пликовете с наддавателните предложения.
Ако, само едно физическо лице е направило предложение и е спазило всички изисквания за предявяване на наддавателното предложение съгласно ГПК - тогава се съставя констативен протокол и съдия- изпълнителя определя лицето за купувач на имота. Този акт на съдия- изпълнителя също може да се обжалва от собственика на имота и едва, когато има влязло в сила решение, съдия- изпълнителя определя срок за довнасяне на останалата част по определената публична цена на имота.
Ако, в деня на отваряне на пликовете има няколко физически лице- наддаватели , тогава се вижда кой най-много е наддал и може да се обяви за купувач, ако обаче няма наддавателни предложения в същия ден, които вече се правят устно и на место.
С уважение,
адв.Галина Чанкова
София, ул. Три уши, 1, етаж 3, офис 1
телефон 0887 201 222За контакти

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

05.10.2020

Отговор: Здравейте, г-н Веселинов!

Дано не Ви разочаровам, но смятам, че трябва да сте напълно наясно.
Цената, която ще обявите на търга (в предложението или при устното наддаване, ако има такова - изобщо, цената, на която сте обявен за купувач) не е крайна - всъщност, откъм такси дължите между 5 и 10% ориентировъчно.
Това е немалка разлика, която трябва да имате предвид.

Колкото до задълженията, за които питате - те НЕ се прехвърлят като суми на купувача, но възбраните много често остават. И Вие не можете да принудите ЧСИ да ги заличи...
Много клиенти се ядосват, но това е ситуацията...
Да знаете, че рискът да не можете да продавате скоро след придобиването (или изобщо някога) е съвсем реален.


Както и рискът от обжалване на публичната продан, при което хем парите Ви са по сметката на ЧСИ, хем не придобивате имот, докато не излезе съдебното решение по жалбата. А това може да отнеме години...
Разбира се, това не се случва в 100% от случаите. Има длъжници, които не обжалват.

Успех Ви пожелавам!

С поздрав: адв. Симеонова

София, ул. "Христо Белчев" 18
0898 20 60 91
0884 94 52 56За повече информация: http://exlege.bg | За контакти

											Веселинов

Веселинов

05.10.2020

Коментар: Здравейте адв. Симеонова, точно това ме притесняваше. Към земеделския имотът който ме интересува пише че са вписани тежести - а именно възбрана за обезпечаване на вземането на взискателя по настоящото изпълнително дело. Това значи ли че този имот може да остане с тази възбрана и не мога да го продам?


За контакти

Тагове

здравейте
  
интересува
  
имот
  
съдя
  
изпълнител
  
цената
  
търга
  
публичната
  

продан

  
крайна
  
изпълнителите
  
пише
  

цена

  
ипотеки
  
тежести
  
имотът
  
спечеля
  

имота

  
такси
  
веселинов
  
купувач
  
публична
  
наддавателни
  
предложения
  
съдебният
  
присъствието
  
явилите
  
наддавачи
  
обявява
  
съставя
  
протокол
  
протокола
  
наддавателните
  
пликовете
  
наддавач
  
предложил
  
най-висока
  
купувачът
  
определя
  
съдебния
  
обявяването
  
купувача
  
подписва
  
него
  
устно
  
по-висока
  
размера
  
задатък
  
отразява
  
предложението
  
наддавачът
  
предложение
  
срок
  
предложената
  
крайната
  
възбрана
  
други
  
притесняваше
  
лице
  
собственикът
  
обжалва
  
тогава
  
окончателна
  
обаче
  
софия
  
сила
  
отново
  
наддаване
  
съдия-
  
изпълнителя
  
решение
  
изобщо
  
рискът
  
симеонова
  

Популярни въпроси - Покупка на имот

Виж всички въпроси

Покупка на имот и паркомясто Имам интерес към покупка на апартамент от собственик, който е придобил апартамента през 2019 година от строителя. Това, което ме притеснява, е че в... Последен отговор - 12.12.2023 от адв. Симеонова

3 Отговори

Закупуване на имот в строителство Подписал съм предварителен договор за покупка на имот в строителство през октомври 2021 г. В договора няма клауза за плащане на допълнителни средства... Последен отговор - 24.12.2023 от Кристина Найденова

2 Отговори

Значение на Земеделска земя, която попада в 'Жилищна зона с преобладаващо... Здравейте! Харесали сме си имот с описанието във въпроса ми по-горе. Тъй като не разбирам какво точно значи - хем е земеделска земя, хем пък попада в зона... Последен отговор - 16.02.2024 от адвокат Милена Миткова

2 Отговори

Покупка на къща върху общинска земя Здравейте, имам намерение да закупя къща построена върху общинска земя. Къщата е наследена от две сестри, в момента се стопанисва от семеен приятел(... Последен отговор - 23.09.2023 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

Are you in need of Urgent Loan Here Задайте въпросаAre you in need of Urgent Loan Here no collateral required all problems regarding Loan is solved between a short period of time Get access to both long and short term loans on credit check, unemployed, personal and business loans without delay... Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив