Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Комисионна на брокер

04.11.2015 - Покупка на имот - 3 Отговори     (0)

Намерих брокера,който продава апартамента който ме интересува. Подписахме договор че му давам 1000евро и тази сума ще влезе като част от сумата за покупка. Условието, че ше купя НИ за определена сума. Ако сумата е по-голяма, няма сделка.
сделката стана на уговорената сума. Когато попитах брокера, кога ще преведе парите на продавача, ми бе отговорено да платя цялата сума по сделката. А тези 1000 евро били част от комисионната която му дължа.
Договор за комисионна нямам, аз си наех адвокат да извърши сделката.
И брокерът постоянно ми звъни да му дам комисионната и дори ме заплашва по телефона, че ще поиска проверка на сделката и 'ще Ви стъжня живота'.
На какво основание отправя тези искания и заплахи?

									Petar

Petar

Отговори (3)    Коментара (1)

											Десислава Щебетовска

Десислава Щебетовска

05.11.2015

Отговор: Здравейте, ако нямате посреднически договор с брокера, в който да са уговорени вашите взаимоотношения и възнаграждението, което му дължите то той няма основание да иска от вас такова. Нито има право да Ви заплашва. Проблема не е във Вас, а в брокера. Всеки професионалист в сферата на посредничеството с недвижими имоти е длъжен да изиска подписването на посреднически договор, тъй като това е неговата работа - да съдейства на клиента си да намери подходящия за него имот, да провежда и организира огледи за него, да окомплектова нужните документи за бъдеща сделка, да съдейства на купувача да получи имот чист от всякакви тежести и т.н. По принцип всеки уважаващ себе си брокер работи в тясно сътрудничество с адвокат, с кредитни консултанти от различни банкови институции, с нотариуси и други длъжностни лица в различни институции свързани с покупко-продажба на недвижима собственост. Нямам представа защо вашия брокер не ви е предложил пълно професионално обслужване...Вероятно за да се доверите на Ваш адвокат имате основателна причина. Този Ваш брокер всъщност не е брокер, или поне не е професионален посредник щом като не Ви е предложил сключване на посреднически договор с клаузи в него за неговите задължения спрямо Вас, както и ангажимента от Ваша страна за изплащане на договорено възнаграждение. Няма основание да Ви отправя заплахи и Вие имате пълно право да му кажете да Ви остави на мира. Ако не го стори - има си съответни процедури, които следва да предприемете. Посъветвайте се с вашия адвокат какви са те. Поздрави.


За повече информация: http://imot.goddess.bg | За контакти

											Кристина Найденова

Кристина Найденова

05.11.2015

Отговор: Веднъж пишете, че имате договор с брокера, съгласно който му давате 1000 евро - не става ясно за какво "давате" или "дължите". След това пишете, че нямате договор с брокера. Ако имате договор, какво точно касае този договор? Очевидно брокерът ви е помогнал поне за едно нещо - да договорите желаната от вас цена. От написаното тук не става ясно какви други ангажименти е поел той към вас и дали ги е изпълнил. Ако сте обещали на някого да му платите на нещо и той си е свършил работата, то трябва да му платите.
Има и още нещо, което не разбрах. Защо брокерът трябва да превежда пари на продавача?За повече информация: http://www.agencyevina.com | За контакти

											Petar

Petar

05.11.2015

Коментар: Г-жо Найденова, със брокера имам САМО един договор. В този договор, съставен от него, се казва че е получил от мен 1000евро и ако се достигнат зададениите параметри на сделката, брокерската компания се ЗАДЪЛЖАВА да да преведе тази сума на продавача за заплашане на част от цената.
И толкова. Няма комисионни, други договори,проценти,задължения. Пише че ако аз се откажа, парите са за брокера и че ако не се постигнат параметрите на сделката( конкретният апартамент и цена), те ще ми върнат парите.
И след сделката получавам обаждания от брокера. Те са взели процента си от продавача,но твърдят че са го дали на посредника,който преди това е представлявал продовача. Аз не виждам какво общо имам аз с техните твърдения? Имам договор съгласно който съм им дал 1000евро, а те искат още пари на база на голи твърдения. Нито са искали да подписвам друг договор, нито са казали ПРЕДИ сделката че им дължа комисионна.
За мен те искат да си вземат още една комисионна от въздуха.За контакти

											Кристина Найденова

Кристина Найденова

06.11.2015

Отговор: Вероятно сумата от 1000евро е т.н. "стоп-капаро" или "гаранция за сериозни намерения". Някой агенции за имоти работят по следния начин: вземат от купувача определена сума, като гаранция за сериозни намерения, за да започнат, от името на купувача т.е. от ваше име, преговори с продавача за постигане на желаните от купувача параметри на сделката - цена, срокове на плащане и др., след успешно приключване на преговорите и приключване на сделката, тази сума става част от цената и агенцията я дава на продавача, а вие дължите на агенцията/брокера уговорената комисионна, която обикновенно е 3%.


За повече информация: http://www.agencyevina.com | За контакти

Популярни въпроси - Покупка на имот

Виж всички въпроси

Крайна цена на имот от съдя изпълнител Здравейте, интересува ме при покупка на имот от съдя изпълнител цената на която се провежда търга /публичната продан/ крайна ли е? В обявата на съдя... Последен отговор - 5.10.2020 от Веселинов

5 Отговори

Купуване на имот в София Здравейте, предстои ми да купя парцел с 3 къщи функциониащи, залепени една до друга в един двор. В нотариалния акт, който има продавача пише, че в... Последен отговор - 20.02.2021 от адв.Галина Чанкова

3 Отговори

Покупка на имот от съдя изпълнител Когато се закупува къща от съдя изпълнител и примерно се продава 1/2 от постройка, кояно не може да бъде разделена или няма два входа как се влиза във... Последен отговор - 5.10.2020 от адв. Симеонова

3 Отговори

Законност на постройка Закупих имот за който получих само нотариален акт без други документи за постройката, която е в него. В документа е описан имота и сградата е описана... Последен отговор - 19.10.2020 от Кристина Найденова

2 Отговори

имот Имам интерес да закупя общинско жилище на мой близък в София жк.Люлин след като го закупя от общината на негово име той трябва да ми го прехвърли на мен... Последен отговор - 8.12.2020 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив