Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

договор за аренда

27.10.2016 - Земеделска земя - 4 Отговори     (0)

Здравейте ,с кой трябва да сключа допълнително споразумение, с този който е сключил договорът или с преарендаторът.Разбрах, че договорът е сключен за повече декари ,за които аз нямам документи, но зная, че имам дял от тях.От къде мога да се снабдя с копие от договорът заедно със всички приложени документи към него.Благодаря предварително

									станка попова

станка попова Друго

Отговори (4)   

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

27.10.2016

Отговор: Здравейте, г-жо Попова!
Допълнително споразумение, принципно, трябва да сключите с арендатора, тъй като с него са договорните Ви отношения.
Ако, обаче, имате да договаряте нещо различно от уговореното в договора с преарендатора, няма пречка и с него да подпишете споразумение, договор. Стига да е постигната доброволна уговорка.

Копие от договора трябва да се съхранява при първоначалния арендатор. Същото се отнася и за приложените към него документи.

С поздрав: адв. Симеонова
София, бул. "Васил Левски" 72
0898 20 60 91
0884 94 52 56
имейл: advokatsimeonova@yahoo.comЗа повече информация: http://exlege.bg | За контакти

											Таня Китик

Таня Китик

28.10.2016

Отговор: Здравейте,
споразуменията за ползване на земеделските земи са особен вид документи и се сключват между ползвателите на имотите (наематели, арендатори или собственици, които обработват сами имотите си). Те са за срок от 1 стопанска година и мисля, че са несъотносими към Вашия случай.
Ако имате сключен договор с арендатор на земеделска земя и искате да сключите споразумение за изменение на действащия договор или желаете да удължите срока на изтичащ, но действащ договор, то следва да подпишете Анекс към договора. Според информацията, която давате и споменавате преарендатор, то явно се касае за разпределение на имоти за ползване между лица, които реално обработват имотите. Ако в договор за аренда, който сте сключили с арендатора (Вие или някой друг от съсобствениците) е включена клауза, че той (арендатора), без Ваше писмено съгласие може да преарендова земята на трети лица, то не е необходимо да подписвате споразумение нито с арендатора, още повече с преарендатора. Ако в договора няма подобна клауза, или е посочено, че без Ваше съгласие арендатора няма право да преарендова земята или части от нея можете с Анекс да дадете такова съгласие или да измените клаузата в договора. Важно е да поясня, че в случай, в който арендатор преарендова имота или част от него на трето лице то условията по преарендата са абсолютно същите като условията по основния договор за аренда. Не може срока да е по-дълъг ( но може да е по-кратък), не може да се променя размера на плащането или каквито и да било други условия. При действащ договор за наем или аренда отношения може да имате само с наемателя/арендатора. Ако искате да сключвате договор с друго лице, то е необходимо да прекратите действащия договор и едва тогава да сключвате нов договор. Няма как при действащ аренден договор да сключвате каквито и да било споразумения с трети лица, касаещи ползването на имота по време на действието на договора, без значение от причините. Можете да правите договорки с трети лица, които да влизат в действие едва след изтичане срока на действащия договор.
Ако не разполагате с екземпляр от договора за аренда можете да получите копие от Агенция по вписванията - Имотен регистър по местонахождение на имотите. От договора ще разберете кой го е сключил, за какъв срок, при какво арендно плащане и т.н.
Успех!За контакти

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

28.10.2016

Най-добър отговор*: Уточнявам - правото не различава "допълнително споразумение" и "анекс". Двете означават едно и също нещо - при съществуващ договор, някои от уговорките в него се променят или пък договорът се допълва с нови уговорки. Най-често това се прави за срока (когато в първоначалния договор не е предвидено автоматично удължаване).
Дали ще е анекс или допълнително споразумение, е без значение.
Внимавайте какво точно ще подпишете - т.е. устройва ли Ви съдържанието на документа.
Съдът преценява документа според неговото съдържание, не според наименованието..
Убедена съм, че не сте имали предвид споразумение за разпределение на ползването, нали? Такова споразумение се сключва между съсобственици, не с арендатори.

Конкретно относно договора за аренда МНОГО ВНИМАВАЙТЕ! - законът не предвижда прекратяване по Ваше желание. Може да бъде предварително прекратен по взаимно съгласие или поради неплащане на рентата.

Вие сте страна по договора и може да получите копие от него от Агенция по вписванията, но всичко приложено при подписването му го няма там. По-сигурно е при арендатора.

Успех Ви пожелавам!
С поздрав: адв. Симеонова
София, бул. "Васил Левски" 72
0898 20 60 91
0884 94 52 56
имейл: advokatsimeonova@yahoo.comЗа повече информация: http://exlege.bg | За контакти
* Потребителят задал въпроса е гласувал за този отговор като най-добър

											Таня Китик

Таня Китик

29.10.2016

Отговор: Здравейте, искам да направя и аз няколко уточнения:
Когато говорих за споразуменията за ползване имах предвид споразуменията поп чл. 37в от ЗСПЗЗ, като с тях се цели насърчаване на уедрено ползване и създаване на масиви. В тези споразумения могат да участват само ползватели на земеделски земи (наематели и/или арендатори). Собствениците могат да участват само ако те сами обработват земите си. След като в случая има действащ договор за аренда няма как да участвате в споразумение.
С колежката се опитваме да разгледаме всички възможни варианти, за да отговорим на поставения въпрос. Но трябва да уточните за какво споразумение става въпрос, тъй като до момента само предполагаме варианти.
Приятна вечер!За контакти

Тагове

здравейте
  
допълнително
  

споразумение

  
сключил
  
договорът
  
сключен
  
документи
  
копие
  
него
  
предварително
  
сключите
  
арендатора
  
отношения
  
имате
  

договора

  
преарендатора
  
подпишете
  

договор

  
първоначалния
  
арендатор
  
поздрав
  
софия
  
васил
  
левски
  
0898
  
0884
  
имейл
  
advokatsimeonova@yahoo
  
споразуменията
  
ползване
  
земи
  
между
  
имотите
  
наематели
  
арендатори
  
обработват
  
сами
  
срок
  
случай
  
искате
  
действащия
  
срока
  
действащ
  
анекс
  
разпределение
  
лица
  
аренда
  
клауза
  
ваше
  
съгласие
  
преарендова
  
земята
  
трети
  
необходимо
  
такова
  
имота
  
лице
  
условията
  
каквито
  
сключвате
  
едва
  
споразумения
  
ползването
  
значение
  
получите
  
агенция
  
вписванията
  
успех
  
внимавайте
  
документа
  
предвид
  
могат
  
участват
  
варианти
  
въпрос
  

Популярни въпроси - Земеделска земя

Виж всички въпроси

Кой получава рентата при ревандикация на земеделски земи? На 03.08.2020 г. окончателно спечелих дело по чл. 108 ЗС и ревандикирах наследствените си земи. Свързах се с арендатора. Има НЕВПИСАН едногодишен договор с... Последен отговор - 15.09.2020 от Ренета Стоянова

12 Отговори

наследствени земи Здравейте.С бившата си жена имаме наследена нива придобита по време на брака.Наследената нива е от чичо на моя баща,които преди да почине я преписва на... Последен отговор - 26.05.2020 от адв. Симеонова

4 Отговори

Наследство на аграрна земя и продажба След смъртта на баща ми през 2004, той оставя земеделска земя на двамащ наследници - Петра Д. Иванова, пишеща настоящето, и Харалампи Д. Иванов, брат. Преди... Последен отговор - 30.09.2020 от адв.Галина Чанкова

3 Отговори

вменява ми се парагав 4 върху имота ми имам нот акт от 1950 год производан от нот акт от 1933 год. земята е земед. 4 кат. не е раздавана от държавата на никого никога. Защо е въведена като земя по... Последен отговор - 28.07.2020 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

Служебна бележка за земеделска земя за пред социални Здравейте. Случая е на мой приятел, който търси отговор. Има наследствена земя, заедно с още около 40 човека. Става въпрос за едни орехи, които в момента... Последен отговор - 9.07.2020 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив