Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Ное 27, 2012

През последните десет години се забелязва разрастване на търговските вериги, не само в столицата, но и в други градове на България. Оказва се, че при построяването на поредния обект е възможно да възникнат някои казуси, относно правата върху него. Това може да се случи и когато сградата ще се строи върху нает имот.

Според консултант Андрияна Кирова бъдещата постройка е собственост на наемателя, а при прекратяване на договора за наем, трябва да се освободи терена, освен ако няма друга договорка между страните. По думите й, преди да се наеме теренът, е добре да има одобрен архитектурен проект за сградата и разрешение за строеж. Кирова допълва още, че по-добрият вариант за строеж е върху собствена земя.

Адвокат Милена Миткова от своя страна споделя мнението, че по закон собственикът на земята е собственик и на построеното, освен ако няма друго споразумение. Тя уточнява, че постройка върху чужд терен се урежда с договор за учредяване на право на строеж, а не с договор за наем. Наемодателят трябва да бъде наясно дали желаният обем застрояване ще бъде реализиран или не. Това ще стане ясно от визата за проектиране, с която трябва да се снабди. Едва тогава може да се подпише договор за наем, обяснява Миткова.

Юристът пояснява още, че правото на строеж ще се учреди срещу заплащане, което е равностойно на наема. След определен период, например 20 години, сградата остава за собственика на земята. Има ограничение в срока за договор за наем, освен ако и двете страни не са фирми. Ако обаче едната страна е физическо лице, то максималният срок е 10 години.

Експертът съветва договорът за наем да се впише. Това не би било пречка да се прекрати предсрочно и по съдебен път да се търсят парите за подобрения върху имота. В случая „подобрения“ означава самата сграда. Миткова заключава, че строежът върху чужд терен не е казус и че е важно, преди да се предприеме такова начинание, да има консултация с адвокат.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив