Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

ЗДРАВЕЙТЕ, БЛАГОДАРЯ ВИ ЗА БЪРЗИЯТ ОТГОВОР.

13.03.2017 - Строителство - 2 Отговори     (0)

ПРОБЛЕМА С ОТКАЗА Е СЛЕДНИЯТ.
СГРАДАТА Е ПОСТРОЕНА 2006г. НАРЕДБА №7 НА МРРБ Е ОТ 2004г. Чл.72 ал.4 определя минимална височина от 3.20. Офисът е с височина 2.50 и не отговаря на изискваната височина.
Какво се прави в такива случай, за да се измени статута и да стане магазин?

									ИЛИЯ

ИЛИЯ

Отговори (2)   

											Адв. Красимир Кънев

Адв. Красимир Кънев

13.03.2017

Отговор: Офисът следва да се преустрои в магазин и да се приложи последното изречение на чл. 72, ал. 4 от Наредба № 7/2003г. на МРРБ., в сила от 13.01.2004 г.

Помещението е съществуващо и е с предназначение за нежилищни нужди. Ако се направи
Цитирам:Светлата височина на първия надземен етаж в нови жилищни сгради, когато той е предназначен за магазини и заведения за хранене, трябва да бъде най-малко 3,20 м.
Изречение второ:
При преустройства на съществуващи помещения за нежилищни нужди при условията на чл. 38, ал. 3, 4 и 5 ЗУТ височината на помещенията може да бъде и по-малка от 3,20 м, т.е. при преустройство може, но ако е по-ниско не може да се ползва за магазин. Следва, че за да се преустрои е необходимо да има инвестиционен проект, който да мине през общината, разрешение за строеж, реализация, въвеждане в експлоатация и пр.

Във вашият случай е приложима разпоредбата на чл. 38, ал. 5 от ЗУТ: Самостоятелни обекти за нежилищни нужди, изградени в заварена сграда, могат да се преустройват и да променят предназначението си по общия ред, без да се изисква съгласието на собствениците в етажната собственост, при условие че се спазват изискванията на чл. 185, ал. 1, т. 2 - 4 и не се допуска наднормено шумово и друго замърсяване. Ако не са налице тези условия, се спазват изискванията на чл. 185, ал. 2 и 3.
Чл. 185, ал. 1, т. 2-4: Не се иска съгласието на останалите собственици на етажната собственост при преустройства на собствени обекти, помещения или части от тях, когато:
2. не се отнемат общи помещения и площи или части от тях и не се променя предназначението им;
3. не се изменят съществено общите части на сградата;
4. се свързват вътрешни инсталации с общи мрежи, преминаващи през или до делителната стена или през обслужващи помещения по една вертикална ос;


Хубаво би било да потърсите мнението и на архитект, който да огледа обекта или да прегледа строителни книжа, за да ви даде становище са възможните варианти за преустройство.
Дано съм бил полезен!


С уважение,

адв. Красимир Кънев
0885872378За контакти

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

15.03.2017

Отговор: Ако помещението не отговаря на изискванията, в случая височина, няма как да промените предназначението му.


За повече информация: http://mitkovalawyers.com | За контакти

Популярни въпроси - Строителство

Виж всички въпроси

Таванско помещение като отделно ателие Имам таванско помещение с ток и вода. 1983г има разрешение за строеж и изградена капандура и е превърнато в стая за творческа дейност по чл.63 от наредба 5... Последен отговор - 2.11.2023 от адвокат Милена Миткова

2 Отговори

Смяна на ПУП без мое съгласие за строителство на Калкан. Може ли да се обжалва смяната на ПУП?Къщата ми е на границата на съседният имот,и за да може да се застроява е сменен ПУП без мое съгласие.А именно да се... Последен отговор - 1.03.2024 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

Изграждане на баня. Здравейте! Искам да пристроя баня и тоалетна към втори етаж на къщата ни. Не е необходимо съгласието на съседите. Какви документи са ми необходими? Последен отговор - 20.03.2023 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

дървено бунгало Здравейте, изработили сме изцяло дървено бунгало 32м2 в наш упи имот. Поставено е на бетонни постаменти/пилони. Може ли да се узакони документално ?... Последен отговор - от

0 Отговори

Грешка Задайте въпроса си тук! Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив