Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Закупуване на имот в строителство

21.12.2023 - Покупка на имот - 2 Отговори     (0)

Подписал съм предварителен договор за покупка на имот в строителство през октомври 2021 г. В договора няма клауза за плащане на допълнителни средства извън тези регламентирани в договора.
С писмо инвеститора ме уведомява, че трябва да доплатя 10-13 % от договорената в предварителния договор стойност на имота, позовавайки се на чл. 266 (2) от Закона за задълженията и договорите.
Въпросите ми са: Трябвали да заплатя тази допълнителна сума? Предварителният договор основание ли е да не я плащам и закона защитава ли ме?

									Здравко Алексиев

Здравко Алексиев Друго
София

Отговори (2)   

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

21.12.2023

Отговор: Това гласи чл.266, ал.2 от ЗЗД: Ако през време на изпълнението на договора надлежно определената цена на материала или на работната ръка бъде изменена, възнаграждението се съответно изменя, макар и да е било уговорено изцяло.
Факт е, че в периода 2021-2023г, цената на материалите се удвоена.
Казусът, който имате в момента е изключително актуален през последните две години (2022-2023). Когато не получат допълнително плащане, на основание актуализираните цени за строителство, строителите просто прекратяват договорите и връщат платените суми.
Пред Вас има няколко варианта:
Да преговаряте със строителя и да изискате подробна обосновка - в каква степен на завършеност е била сградата през 2021г, какво и на какви цени е било заложено в количествено стойностната му сметка; при всеки от материалите и рабона ръка, колко е повишението на цената - желязо, бетон, изолация, мазилка, замазка, ел. материали, ВиК материали, строителна техника, надници и т.н. По този начин, може да успеете да договорите доплащане в по-нисък размер.
Да прекратите договора със строителя по взаимно съгласие, при условие, че ще Ви върне всичко платено веднага.
Да изчакате срока, в който строителят трябва да Ви прехвърли обекта и ако не го стори, да водите дело за обявяване на предварителния договор за окончателен.
В заключение, всичко това е без да е ясно какво точно е договорено, тоест, не знаем какво пише в предварителния Ви договор. Но каквото и да пише, практически това са възможните изходи за Вас.За контакти

											Кристина Найденова

Кристина Найденова

24.12.2023

Отговор: Ако цените на материалите и труда са се увеличили 2 пъти, а от вас се иска доплащане 10-13 % - сделката изглежда изгодна за вас. В случай на разваляна на предварителния договор и връщане на заплатените от вас суми, дори и с лихви, за тези пари няма да успеети да купите подобно жилище, ще можете за купите жилище с по-малка площ. Предварителния договор за покупко-продажба на имот защитава и двете страни. И двете страни имате и права и задължения. Помислете си добре, като направите съответните изчисления, кое е по-изгодно за вас - да доплатите исканата сума и др.


За повече информация: http://www.agencyevina.com | За контакти

Популярни въпроси - Покупка на имот

Виж всички въпроси

плащане на брокер на недвижим имот Здравейте, интересувам се по кой закон или наредба дължа възнаграждение на брокер , който не съм наемала аз, а продавача на недвижим имот? Брокера е... Последен отговор - 14.04.2024 от адв.Галина Чанкова

4 Отговори

Покупка на имот и паркомясто Имам интерес към покупка на апартамент от собственик, който е придобил апартамента през 2019 година от строителя. Това, което ме притеснява, е че в... Последен отговор - 12.12.2023 от адв. Симеонова

3 Отговори

Закупуване на имот в строителство Подписал съм предварителен договор за покупка на имот в строителство през октомври 2021 г. В договора няма клауза за плащане на допълнителни средства... Последен отговор - 24.12.2023 от Кристина Найденова

2 Отговори

Значение на Земеделска земя, която попада в 'Жилищна зона с преобладаващо... Здравейте! Харесали сме си имот с описанието във въпроса ми по-горе. Тъй като не разбирам какво точно значи - хем е земеделска земя, хем пък попада в зона... Последен отговор - 16.02.2024 от адвокат Милена Миткова

2 Отговори

Are you in need of Urgent Loan Here Задайте въпросаAre you in need of Urgent Loan Here no collateral required all problems regarding Loan is solved between a short period of time Get access to both long and short term loans on credit check, unemployed, personal and business loans without delay... Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив