Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Вдигане на възбрана върху имот, купен от ЧСИ

21.05.2019 - Други - 12 Отговори     (0)

Имам имот купен преди години от ЧСИ. Случайно, по друг повод, разбрахме, че, възбраните не са вдигнати от ЧСИ върху имота след търга и още стоят. С влязлото в сила тълкувателно решение от 2018 г вече по наше искане не могат и да се махнат. Какво се случва с тези имоти? Как тази възбрана брани интереса на кредитора, ако все дълга или част от него подлежи на връщане? От новия собственик ли ще си го иска?! Освен да е в ущърб на новвия собственик, нищо друго май не прави тази възбрана. По едното съдебно дело, разбрахме, че са му отписали дълга като несъбираем. Това основание ли е да се вдигне възбраната и кой трябва да го поиска?
Благодаря предварително

									Gergana

Gergana

Отговори (12)    Коментара (8)

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

21.05.2019

Отговор: Действително съгласно ТР № 1/2015 г. вписаните възбрани по реда на чл. 397, ал. 1, т. 1 ГПК или наложени в производство по индивидуално принудително изпълнение по чл. 451 ГПК и чл. 452, ал. 2 ГПК не се заличават след провеждане на публична продан на възбранения недвижим имот, освен в изрично предвидените от закона хипотези.
На практика, както Ви е посъветвал и Росен Митев в друга тема, е необходима молба - съгласие от кредитора и ЧСИ, която да бъде представена в АВ за заличаване на възбраната.За контакти

											Gergana

Gergana

10.09.2019

Коментар: Успях да убедя банката кредитор да подаде заявление до ЧСИ за вдигане на възбраната, но ми казаха, че е твърде вероятно съдията пак да откаже. Възможно ли е да се откаже заявление на кредитора и в такъв случай какво трябва да направя?


За контакти

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

10.09.2019

Отговор: Възможно е както частният съдебен изпълнител да откаже подаване на заявление за заличаване на възбраната въпреки молбата на кредитора в тази връзка, така и съдията по вписванията да откаже вписване на заличаването като всеки един от тях се позове на цитираното по-рано Тълкувателно решение. Отказът на съдията по вписванията подлежи на обжалване, но и тук резултатът не е сигурен.


За контакти

											Gergana

Gergana

10.10.2019

Коментар: ЧСИ за опреден път не уважи сега молбите на кредиторите да се вдигне възбраната. Следващата стъпка е жалба към ЧСИ. Понеже имота и ЧСИто са в отделни градове, в кой окръжен съд трябва да се депозира жалбата, в този на ЧСИ или където е имота. И какви документо трябва да проложа към жалбата, заявленията на кредиторите може би? Както се изрази сътрудничката на ЧСИ, отдавна чакали жалба срещу тях по този въпрос, но до сега никой не подал. От 5 ЧСИ, до които заявихме, само този се опъва като магаре на лед, щото видите ли така прилагала закона.


За контакти

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

11.10.2019

Отговор: Препоръчително е адвокат да състави жалбата и да прегледа цялото изпълнително дело. Жалбата се подава чрез ЧСИ, чийто действия/актове обжалвате до съответния окръжен съд.


За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

14.10.2019

Отговор: Здравейте Гергана!
Очевидно сте се запознали с Тълкувателното решение на ВКС, което , за съжаление, от създаването си до момента внася повече хаос , отколкото решение на възникнали проблеми при приключване на публичната продан.
Чисто практически, съветът ми е да се обърнете към съответното ЧСИ, което е продало имота и с молба, в която има съгласие от кредитора да се обърнете към Агенцията по вписване , ако става въпрос за София, или към "Службата по вписвания" по местонахождение на имота и да поискате отписване на наложените възбрани.
С уважение,
адв.Чанкова
София, ул. Три уши, етаж 3, офис 1
телефон 0887 201 222За контакти

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

16.10.2019

Отговор: Вече има изобилна практкика на СГС, както и едно определение на ВКС. Като купувачи, подавате лично молба за заличаване на всяка конкретна възбрана направо в Агенция по вписванията, като прилагате копия от постановлението за възлагане и от съответната възбрана.
Дори Съдията по вписвания да откаже, можете да обжалвате отказа и СГС ще го отмени.За контакти

											Gergana

Gergana

24.10.2019

Коментар: Благодаря ви много за съвета. Ще опиаме и това. Ще подадем молба в Агенцията по вписванията в Сливен, от там сме.


За контакти

											Gergana

Gergana

24.10.2019

Коментар: Милена Миткова, може ли да ми кажете кое е това определение на ВКС, че сливенския съдия по вписванията не иска да приеме молбата, заяото нямало такава практика


За контакти

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

24.10.2019

Отговор: Линка към ВКС акт: http://www.bailiff-bg.com/attachments/article/30/%D0%9E%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%20%D0%92%D0%9A%D0%A1%20%D0%B7%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%20%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0.pdf
Сега Ви пращам й решение на Окръжен съд Сливен, което върши също работа. Дали съдия по вписванията или ЧСИ отказва, няма значние. Имайте предвид, че НЕ може да откаже да Ви входира молбата. Ако счита, че молбата Ви е неоснователна, следва да си напише отказ. Който отказ Вие да обжалвате.
Ето и линковете: https://court.sliven.net/uploads/0063d819/07821219.htmЗа контакти

											Gergana

Gergana

30.10.2019

Коментар: Подаването на жалба за отказа на ЧСИ имало срок от 7 дена от отказа. Вярно ли е това. Сега за да подадем жалба в съда, трябва наново да подадем молба до ЧСИ, която да ни бъде отказана наново


За контакти

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

30.10.2019

Отговор: Да, срокът е едноседмичен и е преклузивен, което означава, че подадена жалба след изтичане на срока е недопустима и няма да бъде разгледана от съда.


За контакти

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

30.10.2019

Отговор: Да, за всяка жалба има срок, в който може да бъде подадена. Имайте предвид, че сроковете текат от съобщението. Тоест, от деня, в който отказът Ви е връчен срещу подпис.


За контакти

											Gergana

Gergana

30.10.2019

Коментар: От първата молба вече сме изтървали срока, тя беше през май. Сега втората ще важи ли?


За контакти

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

31.10.2019

Отговор: Можете да опитате да подадете отново молба за заличаване на възбраната и да изчакате отново писмения отказ на ЧСИ, за да спазите едноседмичния срок за обжалване пред окръжен съд. Жалбата се подава чрез ЧСИ.


За контакти

											Gergana

Gergana

31.10.2019

Коментар: ЧСИ е в Стара Загора, потърсихме адвокат от там д аможе да ни помогне в процеса. Понеже не съм в Булгария, баща ми наново е подал молба до ЧСИ. Днес адвоката е ходил, отогворили са му, че те вече са дали отговор на предната молба и срока за жалба е минал. Това означава ли, че няма да ми отговорят на тази молба? Имат ли такова право? Адвоката от Ст. Загора казва, че не може да ни помогне. Не знам какво да правя сега, да подавам ли молба до Съдията по вписванията в Сливен. От Сливенския съд са му казали, че няма такава практика, да се подава молба към Съдията по вписванията.


За контакти

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

01.11.2019

Отговор: Правилно сте упълномощили адвокат, като подкрепям становището на колегата, че след този отговор от страна на ЧСИ няма правно основание за обжалване.


За контакти

											Gergana

Gergana

05.11.2019

Коментар: Значи вече нищо не може да се направи?! Подадохме още веднъж молба. Ще трябва да ни отговори наново. Макар, че може да отговори, че отговор вече е даден.
Да подам ли на Съдията по вписванията заявление, не знам. Каза ли са на баща ми, че нямат такава практика и че всичко се подава чрез ЧСИ.За контакти

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

06.11.2019

Най-добър отговор*: В случая, който описвате, ЧСИ може да иска заличаване на възбраната, като подаде искане в СВ, като право да подаде такова искане няма собственикът на имота съгласно Правилника за вписванията.


За контакти
* Потребителят задал въпроса е гласувал за този отговор като най-добър

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

28.02.2020

Отговор: Както и колегата Ви е отговорила, тълкувателното решение не е загубило силата си. Но е факт, че отново ВКС постанови съдебен акт, според който, ако купувачът не желае да се ползва от защитата на вписаните преди постановлението за възлагане възбрани, по негово искане те могат да се заличат. Което вече се случва масово. СГС също е постоянен в практиката си напоследък, когато пред него се обжалват откази за заличаване на съдии по вписвания.
Ако ЧСИ отказва да подаде молба за заличаване, ще я подадете Вие. Директно в съответната Служба по вписвания. При евентуален отказ на съдията по вписвания, обжалвате отказа.За контакти

Тагове

имот
  
преди
  
разбрахме
  
имота
  
тълкувателно
  
решение
  
вече
  
искане
  
могат
  
случва
  
възбрана
  
кредитора
  
дълга
  
него
  
подлежи
  
собственик
  
иска
  
дело
  
основание
  
вдигне
  
възбраната
  
благодаря
  
съгласно
  
вписаните
  
възбрани
  
продан
  
закона
  
практика
  

молба

  
съгласие
  
заличаване
  
подаде
  
заявление
  

съдията

  
откаже
  
възможно
  
съдебен
  
молбата
  

вписванията

  
вписване
  
отказът
  
обжалване
  
сега
  
кредиторите
  
жалба
  
понеже
  
окръжен
  
жалбата
  
срещу
  
въпрос
  
подал
  
адвокат
  
подава
  
чрез
  
обжалвате
  
тълкувателното
  
обърнете
  
агенцията
  
софия
  
вписвания
  
определение
  
всяка
  
постановлението
  
възлагане
  
съответната
  
отказа
  
подадем
  
сливен
  
сливенския
  
съдия
  
такава
  
дали
  
отказва
  
имайте
  
предвид
  
отказ
  
срок
  
съда
  
наново
  
означава
  
подадена
  
срока
  
подадете
  
отново
  
пред
  
загора
  
помогне
  
баща
  
адвоката
  
отговор
  
такова
  
право
  
знам
  
колегата
  
отговори
  

Популярни въпроси - Други

Виж всички въпроси

Свидетелство за съдимост Здравейте,имам две условни присъди,като за първата съм реабилитиран веднъж.На втората изпитателния срок мина,но не мога да изкарам свидетелство че не... Последен отговор - 6.11.2022 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

Разделена на апартамент Здравейте, имаме голям наследствен апартамент, който има възможност да се раздели на 2 отделни. Общината отказа разделяне, поради липса на паркоместа.... Последен отговор - 15.11.2022 от адвокат Милена Миткова

1 Отговори

Професионален домоуправител Имаме Професионален домоуправител,който не си върши работата,има някакви отчети за :направени ремонти:,а пък сме били на минус 1800лв.И сега не плаща... Последен отговор - 21.01.2023 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

удостоверение за търпимост Здравейте, закупихме дворно място със строеж, който не е завършен, построен е само приземен етаж,няма покрив, на плоча е. Нямаме никакви документи,... Последен отговор - 20.03.2023 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

удостоверение за търпимост при незавършен строеж Здравейте, закупихме дворно място със строеж, който не е завършен, построен е само приземен етаж,няма покрив, на плоча е. Нямаме никакви документи,... Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив