Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

съдебна делба на неделима земеделска земя

17.03.2021 - Земеделска земя - 2 Отговори     (0)

Здравейте! Преди години се сдобих с 970 кв.м ид.част от неделима нива с обща площ от 5312 кв.м. Имам нот.акт за замяна на недв.имот с движима вещ.Останалите съсобственици /общо 6 човека/имат по 800,880 кв.м.т.е моят дял е най-голям.
Нивата е на много хубаво място,до къщи,вече съседните парцели масово се застрояват,има ток,вода и газ.Само аз и още един от съсобствениците искаме промяна на статута на нивата ,т.е да се превърне в УПИ и след това да направим доброволна делба между съсобствениците,всеки да обособи своя дял.Но доколкото знам,молбата за това трябва да бъде от всички съсобственици,всички трябва да са съгласни.
Проблемът е ,че останалите съсобственици-5 човека/единия от които живее в САЩ/ ,не желаят да участват,нито пък искат да си продадат дяловете.
Какво може да се направи при това положение?
Разбрах,че съдебната делба е единственото решение.
Какво представлява тази процедура,колко време отнема,може ли да се обжалва от останалите,крие ли някакви рискове за мен?
Благодаря Ви

									красимира йорданова

красимира йорданова

Отговори (2)   

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

17.03.2021

Отговор: Здравейте, Красимира Йорданова,

съдебната делба преминава през 2 фази - по допускане и същинска, като всяка може да премине през 2 инстанции - първа инстанция и въззивна инстанция. Дължи се държавна такса и адвокатски хонорар, който по правило би следвало да е на фаза. Освен това, зависи в кой съд ще бъде подаден искът за съдебна делба, например в Софийски районен съд, който е много натоварен, може да отнеме и години.За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

20.03.2021

Отговор: Здравейте госпожо Йорданова!
Съгласно материалните действащи закони, следва да знаете, че
при подялба на земеделски ниви - новообразуваните парцели не могат да бъдат по-малки от 3 дка;
При подялба на ливади - новобразуваните парцели не могат да бъдат по-малки от два декара, а за лозята и овощните градини - по-малки от 1 дка.
Във Вашия казус става въпрос за земеделска нива с площ от 5312 кв.м., а съделителите сте шестима души, както сте посочили.
След като има разногласие помежду Ви относно подялбата на целия имот, то тогава единствената възможност е по съдебен ред, или съдебна делба.
Делото следва да бъде заведено в този Районен съд по местонахождение на имота.
Можете и само Вие да предявите иска за делба срещу останалите съделители.
След приключване на първата фаза по допускане на делбата, ще следва втората - по сметките, когато назначеното вещо лице ще даде заключение за поделяемостта на имота и неговата пазарна оценка.
Тук е момента, ако имате финансова възможност да наплатите дяловете на останалите съделители, с което да станете едноличен собственик на имота. Ако Ви откажат и имота се изнесе на публична продан - Вие отново можете да участвате в нея. Но, най-доброто за Вас е под ръководството на адвокат да можете елегантно и леко да разрешите проблема и без да се стига до публична продан.
С уважение,
адв.Галина Чанкова
София, ул. Три уши, 1
телефон за връзка: 0887 201 222;

За контакти

Популярни въпроси - Земеделска земя

Виж всички въпроси

Европейска програма за необработваеми земеделски земи Има ли програмаза поддържанена земеделски земи, които не се обработват? Последен отговор - 26.06.2023 от Таня Китик

2 Отговори

Смяна предназначение статута на земя Необходимо ли е смяна на предназначението на земя,попадаща в зона РЕКРЕАЦИОННА ЗОНА ВИЛЕН ОТДИХ, съгласно ОУП на града.Става въпрос да се построи върху... Последен отговор - 7.06.2023 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

статут на зем земя. Здравейте,земеделска земя със статут 5 и 10 категория изоставени ниви и два парцела друг вид недървопроизводителна гора.Въпрос;Необходими ли са... Последен отговор - 26.06.2023 от Таня Китик

1 Отговори

Къмпинг - изисквания? Здрвейте, разполагам с парцел - земеделска земя. Идеята ми е да направя нещо като къмпинг, като изградя палатки и други помещения, които ще са без... Последен отговор - 30.08.2023 от Кристина Найденова

1 Отговори

. . Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив