Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Сутеренна стая

24.01.2023 - Правни казуси - 2 Отговори     (0)

Имам сутеренна стая ,която по нотариален акт е избено помещение.Към нея съм изградил баня с тоалетна.Общо 4 са съкооператорите в сградата.Как мога да си извадя отделен нотариален акт на сутеренното помещение?

									Георги Евгениев

Георги Евгениев

Отговори (2)   

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

25.01.2023

Отговор: Трябва да се касае за самостоятелен обект с идентификатор в кадастралната карта на града, но както описвате, случаят не е такъв.


За контакти

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

25.01.2023

Отговор: Не съм сигурна, че разбирам въпроса Ви. Избеното помещение, така или иначе фигурира в акта Ви за собственост.
Допускам, че всъщност искате акт за собственост на промененото помещение. Ако това е така, то най-малкото е необходимо към Вашето жилище да има друго избено помещение или таван. По закон, към всяко жилище, трябва да има мазе или таван.
Следователно, вариантите са два: Ако имате и друго избено помещение/таван, то следва да инициирате процедура по промяна на предназначението на сутеренната стая, като към нея се придадат идеални части от общите части на сградата, които ще се "вземат" от жилището Ви. Процедурата ще започен с инвестиционен проект, разрешение за строеж и ще завърши с т.нар. Акт 16.
Ако нямате друго мазе/таван, първо ще трябва документално да преустроите жилището си, като в него се обособи килер. Процедурата е същата - инвестиционен проект, разрешение за строеж. След това, може да промените предназначението и на сутеренната стая.
И в двата случая, не Ви е необходим последващ, нов нотариален акт, който ще бъде просто констативен такъв. Тоест, ще констатира по документите, че сте собственик на обект Х. Което, така или иначе е видно от всички документи.За контакти

Популярни въпроси - Правни казуси

Виж всички въпроси

Сутеренна стая Имам сутеренна стая ,която по нотариален акт е избено помещение.Към нея съм изградил баня с тоалетна.Общо 4 са съкооператорите в сградата.Как мога да си... Последен отговор - 25.01.2023 от адвокат Милена Миткова

2 Отговори

Трудов стаж и клас прослужено време Здравейте! Оказва се,че в една администрация служител с 1 година стаж и служител с 30 години стаж и с по-висока квалификация на еднакви длъжности са с... Последен отговор - 25.01.2023 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

Клас прослужено време в администрация Задайте въпроса си тук! Последен отговор - от

0 Отговори

Заплата и клас прослужено време Задайте въпроса си тук! Последен отговор - от

0 Отговори

Заплата и професионален опит Задайте въпроса си тук! Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив