Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

сутерен със статут кафе-търговски обект

12.10.2021 - Правни казуси - 2 Отговори     (0)

Здравейте, притежаваме имот, на ниво -1, сутерен, без никакви прозорци, с отделен външен вход. По нотариален акт имотът е Кафе, търговски обект. Така или иначе, откакто сме собственици, е ползвано само за склад, не е функционирало като кафе или търговски обект. Наскоро касиерката на кооперацията, в която се намира помещението, се свърза с мен, за да ми съобщи, че дължим немалка сума за общия ремонт на покрива. Обясни, че всички собственици трябва да плащат според квадратурата на имотите им.
Въпросът ми е: Когато собствениците плащат за ремонта на покрива си, включват ли в квадратурата на жилищната си площ и мазетата си? Нашият имот е под земното равнище, без прозорци и практически е мазе. По нотариален акт съседите ни са мазета. Ако останалите живущи не включват в изчисленията си подземните части които притежават, това разпределение не е ли несправедливо.
Отделно от домсъвета са решили, че трябва да ни събират и такса вход, до който аз нямам никакъв достъп, нито пък ползвам.

									Silvia

Silvia

Отговори (2)   

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

12.10.2021

Отговор: Здравейте, Силвия,

съгласно чл. 48, ал. 3 от Закона за управление на етажната собственост разходите за ремонт, основно обновяване, реконструкция и преустройство на общите части, за които има прието решение на общото събрание на собствениците, се разпределят между собствениците на самостоятелни обекти съразмерно с притежаваните от тях идеални части от общите части на сградата.
Съгласно чл. 51, ал. 1 ЗУЕС разходите за управление и поддържане на общите части на етажната собственост се разпределят поравно според броя на собствениците, ползвателите и обитателите и членовете на техните домакинства независимо от етажа, на който живеят.За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

17.10.2021

Отговор: Здравейте Силвия!
Съгласно чл.51, ал.6 от ЗУЕС , изрично е посочено, че: 6) (Изм. – ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Собственик, ползвател или обитател по ал. 5 заплаща разходите за управление и поддържане на общите части на сградата в размера по ал. 1, когато за самостоятелните им обекти е предвиден отделен вход."
Така че, да дължите тези разходи.
С уважение,
адв.Чанкова
София, ул. Три уши, 1
телефон 0887 201 222За контакти

Популярни въпроси - Правни казуси

Виж всички въпроси

Трудов стаж и клас прослужено време Здравейте! Оказва се,че в една администрация служител с 1 година стаж и служител с 30 години стаж и с по-висока квалификация на еднакви длъжности са с... Последен отговор - 28.01.2023 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Сутеренна стая Имам сутеренна стая ,която по нотариален акт е избено помещение.Към нея съм изградил баня с тоалетна.Общо 4 са съкооператорите в сградата.Как мога да си... Последен отговор - 25.01.2023 от адвокат Милена Миткова

2 Отговори

Клас прослужено време в администрация Задайте въпроса си тук! Последен отговор - от

0 Отговори

Заплата и клас прослужено време Задайте въпроса си тук! Последен отговор - от

0 Отговори

Заплата и професионален опит Задайте въпроса си тук! Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив