Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

статут на парцел

02.08.2021 - Правни казуси - 3 Отговори     (0)

Здравейте, Поземлен имот , област Стара Загора, община Стара Загора, гр. Стара Загора, п.к. 6000, парк Борова гора, вид собств. Частна, вид територия Урбанизирана, НТП За друг вид застрояване, площ ...... кв.До имота няма достъп.Собствениците твърдят ,че като се уригулира,стане от ПИ в УПИ,ще има достъп.Въпросът ми е понеже в парковете е почти недопустимо да се строи,съществува ли риск,от Общината да откажат проецедура по ПУП на парцела и от там и да не издадат виза за проектиране.Изобщо какви рискове очакват новите собственици,при евентуална сделка по придобиване/покупка/на този имот?

									Слави Петров

Слави Петров Брокер
Стара Загора

Отговори (3)   

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

02.08.2021

Отговор: Здравейте, г-н Петров,

съветът ми е да коментирате въпросите си с адвокат, който да прегледа документи за собственост, кадастрална скица и евентуално комбинирана скица. Следва да имате предвид и разпоредбата на чл. 19 от ЗУТ, съгласно която ПИ следва да има определено лице на улица, за да бъде урегулиран - "при урегулиране на поземлени имоти за ниско жилищно застрояване, свободно или свързано в два имота, се спазват следните размери:
1. в градовете - най-малко 14 м лице и 300 кв.м повърхност."За контакти

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

03.08.2021

Отговор: Собствениците много неща могат да твърдят, за да се продаде имотът. Ако сега няма достъп, като се урегулира, откъде ще се появи този достъп? Или през чужд имот или с новопроектирана улица, като за нея се отнеме от имота. Освен това, НТП не е земеделска земя, така че има шанс. Но първо трябва да се провери ОУП какво предвижда за там, защото новия ПУП изцяло трябва да е съобразен с него. Много добре би било, имотът да се провери от архитект или човек, който с това се занимава в района и който би се ангажирал и с последващата му промяна.


За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

04.08.2021

Отговор: Здравейте господин Петров!
Мисля, че за отговора на питането , което се отправили до сайта ще следва да бъдат приложени разпоредбите на новия " Закон за индустриалните паркове", обнародван в брой 21 на държавен вестник от 12.03.2021 година.
Също така мисля, че твърдението на собствениците, което са изложили е невярно, защото според закона индустриален парк е обособена територия, разположена в една или повече общини и се състои от УПИ / урегулирани поземлени имоти/, но с предназначение за производствени дейности, както и УПИ с друго предназначение – за спомагателни и обслужващи дейности, свързани с функционирането на парка, включително за движение и транспорт и за друга техническа инфраструктура, за общественообслужващи дейности, за озеленени площи и за специални обекти, като общата им площ не може да бъде равна или по-голяма от половината от площта на парка.
Изрично е посочено, че при регистрирането на индустриален парк не се допуска в територията му да бъдат включени поземлени имоти, които са предмет на съдебни спорове за вещни права.
Т.е., това навежда на мисълта, че, ако съответната Община има намерение да създава именно такъв индустриален парк по смисъла на посочения закон, то тя задължително ще откаже процедура по ПУП на парцела.
В крайна сметка, препоръката ми е да се провери в Общината какви са намеренията на самата Община за посочения парк, защото, ако наистина ще се създава по смисъла на закона индустриален парк, то тогава отговора на въпроса Ви, касаещ покупко- продажба е изчерпателно посочен в чл. 14 и чл.15 от закона.
С уважение,
адв. Галина Чанкова
София, ул. Три уши, 1
телефон за връзка: 0887 201 222За контакти

Популярни въпроси - Правни казуси

Виж всички въпроси

закон за собствеността на УПИ с много собственици на ид ч Живея в УПИ с няколко собственика на ид.ч . Проблемът е, че има 22% ид ч от УПИ , които са недоказани т.е няма собственик. Останалите 78 % си присвоиха... Последен отговор - 9.09.2023 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

съсобственост на парцел Гжо Чанкова, Благодаря Ви за отговора. Според Вас , независимо че собствеността на парцела не е доказана на 100%, законът за собствеността е в сила по... Последен отговор - 25.09.2023 от Кристина Найденова

1 Отговори

изкуствен водем Покрай коритото на малка полупланинска река се намира частен имот със статут друг вид гора.Въпросът е,може ли да се изкопае ,издълбае водем с площ около... Последен отговор - 16.08.2023 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

съсобственост на парцел Гжо Чанкова, Благодаря Ви за отговора. Според Вас , независимо че собствеността на парцела не е доказана на 100%, законът за собствеността е в сила по... Последен отговор - от

0 Отговори

съсобственост на парцел Гжо Чанкова, Благодаря Ви за отговора. Според Вас , независимо че собствеността на парцела не е доказана на 100%, законът за собствеността е в сила по... Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив