Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Срокове при публична продан

22.04.2016 - Покупка на имот - 5 Отговори     (0)

Здравейте,
Закупих имот от публична продан през ноември 2015 г. Издадено ми бе постановление за възлагане, което впоследствие беше обжалвано. По данни на кантората на ЧСИ, жалбата е била входирана на 16.12.2015. Поради нередовност (неплатена такса) е била върната на длъжника. Как и в какви срокове се е случила комуникацията нямам представа, тъй като не ми е предоставена такава информация. Препис от жалбата ми бе връчен на 09.02.2016 г. Първият ми въпрос е свързан с това има ли срок за връчване на такъв препис и какъв е той? Притеснява ме, че в периода 16 декември - 9 февруари ЧСИ не е придвижил на време жалбата.
Съгласно чл. 436 от ГПК, срокът за изпращане на жалбата до окръжен съд е 3 дни, считано от датата на връчване на преписа от нея. До този момент жалбата, заедно с мотивите към нея, все още е не е внесена.
Очевидно е, че сроковете не са спазени, пради което е налице забава.
Какво може да се предприеме в случая?

									Толя Кирилова

Толя Кирилова

Отговори (5)    Коментара (2)

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

22.04.2016

Отговор: С малка поправка - тридневен е срокът да депозирате възражение. След изтичане на този срок, ЧСИ изпраща жалбата на съда, но няма указан срок за това му действие.
При всичи положения има забавяне, според хронологията, която описвате. Бих Ви посъветвала да проверите в съответния съд по имената и ЕГН на длъжника, дали и кога е входирана жалбата, образувано ли е дело и на какъв етап е същото. Едва след това, ако жалбата не е входирана изобщо в съда от ЧСИ, отидете в кантората му и проверете на място какво точно се случва.За повече информация: http://mitkovalawyers.com | За контакти

											Толя Кирилова

Толя Кирилова

22.04.2016

Коментар: чл. 436, ал. 3: Страната, която е получила препис от жалбата, може в тридневен срок да подаде писмени възражения. След изтичането на този срок съдебният изпълнител изпраща на окръжния съд жалбата заедно с възраженията, ако има такива, и копие от изпълнителното дело, като излага мотиви по обжалваните действия.

Явно аз го тълкувам по-различен начин. Вчера ми обещаха, че ще я входират днес. И то след дълги спорове. Отказват по принцип да ми дават информация. Казват ми, че не съм страна по делото и не може да ми предоставят достъп до него. Дават ми уклончиви отговори от рода на "Ами има жалба по него", "Досието се окомплектова" и др. подобни. Едва вчера след като изисках среща с ЧСИ-то започнаха въпроси "Защо искате да се се срещнете с него?", "Нали ви обясниха колегите, че делото се окомлектова?" и т.н. Накрая като видяха, че държа на срещата, ме помолиха да не се срещам на този етап с него, като те в замяна ми обещават, че днес ще придвижат жалбата, а в понеделник ще ми дадат номер на делото. Не знам какво става и защо се получи така.За контакти

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

22.04.2016

Отговор: Както виждате в разпоредбата има два субекта - "страната" и "съдебния изпълнител", а Вие със сигурност не сте съдебния изпълнител.


За повече информация: http://mitkovalawyers.com | За контакти

											Толя Кирилова

Толя Кирилова

22.04.2016

Коментар: Извинете, но не разбрах последния коментар. На мен също ми е връчен препис с възможност да подам възражения.


За контакти

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

22.04.2016

Отговор: Исках да кажа, че Вие сте страната, на която е дадена възможност в тридневен срок да извърши действия. Такъв срок за съдебния изпълнител няма.


За повече информация: http://mitkovalawyers.com | За контакти

											Адв. Красимир Кънев

Адв. Красимир Кънев

24.04.2016

Отговор: При бездейстия на ЧСИ може да се подаде жалба.


За контакти

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

25.04.2016

Отговор: Здравейт,е г-жо Кирилова!
Част от информацията, която е необходима за отговор на Вашия въпрос липсва - или не са Ви я дали, или Вие не сте я дали на нас.
Все пак ще опитам да Ви отговоря, правейки някои предположения:
1. Жалбата не Ви е била връчена по-рано, вероятно заради връщането й на подателя
2. Щом все пак Ви е връчена, може да се предположи, че връщането (което също подлежи на обжалване) е било обжалвано и отменено от съда.

Ако случаят е именно такъв, ЧСИ не е изпратил основната жалба в съда, а я е върнал на жалбоподателя, тъй като не е била внесена държавната такса за разглеждане на делото. След това, същият жалбоподател е внесъл нова жалба, този път срещу връщането на предишната. Тази жалба вече е била изпратена съда, била е разгледана и е постановено, че първоначалната жалба следва да бъде разгледана. Тогава делото е върнато отново на ЧСИ за администриране на първоначалната жалба. Част от това администриране е и извършеното на 09.02.2016г. връчване на препис. Законов срок за това връчване няма, но обикновено се прави толкова бързо, че купувачът няма време да внесе своето становище по жалбата пред ЧСИ, преди делото да е внесено в съда.
Сигурна ли сте, че жалбата все още не е внесена?
Доколкото познавам практиката на ЧСИ, те много бързат да подготвят мотивите си и да внесат жалбите, по принцип.
Изненадвате ме с това оплакване.
Имайте предвид, че интересът на предишния собственик от подаваните жалби е двоен - единият е, че има, макар и мъъъъъъничка вероятност да спечели и проданта да бъде отменена, а другият - че максимално дълго остава в имота. А таксите за тези жалби не са никак високи, така че повечето длъжници (ипотекарни длъжници, поръчители и пр.) се възползват от това си право.
Най-доброто, което можете да направите, е да досаждате, макар и внимателно, на ЧСИ - ходене в кантората, проверки, въпроси дали не можете да съдействате за по-бързо придвижване на жалбата и пр., за да ускорите нещата.

Доколкото ЧСИ работят и по ГПК, може да обжалвате действията му, но това не само, че няма да ускори, а по-скоро ще забави окончателното влизане в сила на постановлението за възлагане, което е важно за Вас.

Пожелавам Ви успех!


П.п. Горното е текст, който съм писала до Вас още в деня на постъпване на въпроса, но кой знае защо не е бил публикуван.
Към днешна дата има и други отговори, а и виждам, че Вие се борите сериозно за правата си. Поддържам Ви в това Ви решение.

С поздрав: адв. Симеонова
гр. София, бул."Васил Левски" 72
0884 94 52 56 или 0898 20 60 91
имейл: advokatsimeonova@yahoo.comЗа повече информация: http://exlege.bg | За контакти

Популярни въпроси - Покупка на имот

Виж всички въпроси

плащане на брокер на недвижим имот Здравейте, интересувам се по кой закон или наредба дължа възнаграждение на брокер , който не съм наемала аз, а продавача на недвижим имот? Брокера е... Последен отговор - 24.04.2024 от Мария

5 Отговори

Стъпки към придобиване на имот с ипотека Здравейте дали е правилен подхода ми да не се свързвам първо с агенция а с кредитен консултант който да ми договори най изгодната оферта от банките за... Последен отговор - 12.05.2024 от адв.Галина Чанкова

3 Отговори

Закупуване на имот в строителство Подписал съм предварителен договор за покупка на имот в строителство през октомври 2021 г. В договора няма клауза за плащане на допълнителни средства... Последен отговор - 24.12.2023 от Кристина Найденова

2 Отговори

Покупка на къща върху общинска земя Здравейте, имам намерение да закупя къща построена върху общинска земя. Къщата е наследена от две сестри, в момента се стопанисва от семеен приятел(... Последен отговор - 23.09.2023 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

Are you in need of Urgent Loan Here Задайте въпросаAre you in need of Urgent Loan Here no collateral required all problems regarding Loan is solved between a short period of time Get access to both long and short term loans on credit check, unemployed, personal and business loans without delay... Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив