Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Щети причинени от съсобственик

17.02.2020 - Съседи - 3 Отговори     (0)

Здравейте, живея в къща и сме само двама съсобственика - аз съм на горния етаж. Съсобственика ми не ми позволява и възпрепятства да се направи основен ремонт на покрива и поради тази причина моите тавани и стени в стаите са наводнени - имат мухъл и петна по тях. Искам да подам Жалба в Общината, да дойдат и да констатират течовете, но не знам какъв е реда и какво трябва да направя/напиша . Намирам информация за етажна собственост с управител, а ние сме само двама и не разбирам как точно да постъпя.
Благодаря предварително за отговора .

									Крас

Крас

Отговори (3)    Коментара (1)

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

17.02.2020

Отговор: Здравейте, Крас,

законът за управление на етажната собственост касае повече от три обекта с различни съсобственици и не важи за Вашия случай, както и разпоредбата на чл. 49, която третира въпроса за неотложен ремонт и сигнал до кмета.
Във Вашия случай може да направите сам ремонта на покрива и след това да претендирате заплащане на разходите, съответни на идеалните части от общите части от другия съсобственик.За контакти

											Крас

Крас

18.02.2020

Коментар: Благодаря за отговора, адв. Митова. А знаете ли към кого да се обърнем за констатиране на щетите , които вече имаме ? Благодаря предварително за отговора .


За контакти

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

18.02.2020

Отговор: В случай че имотът е застрахован - следва да се обърнете към застрахователя. Предполагам обаче, че нямате застраховка, поради което можете да се обърнете към вещо лице от списъка на съответния районен съд /можете да проверите на сайта на съда/, което да оцени щетите. Моля, да имате предвид че се касае за частна експертиза, която няма да бъде доказателство в един бъдещ съдебен процес.


За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

25.02.2020

Отговор: Здравейте!
Във Вашия казус, след като няма разбирателство и съгласие между двамата в качеството Ви на съсобственици, това, което можете да направите е да извършите ремонта със свои средства, след което да заведете исково дело в съответния районен съд и да осъдите другия съсобственик да Ви заплати половината разходи. Задължително при такава ситуация е редно да направите снимки предварително, да съхраните всички квитанции и касови бонове, които сте получили, защото те ще са Ви вещественото доказателство за направените разходи.
Можете разбира се в този случай да се обърнете и към конкретно вещо лице, което да направи оглед, да опише причинените вреди и да посочи механизма на изправянето / отстраняването / им, което е много важно. Това заключение ще Ви послужи до дотолкова пред съда, колкото да докажете, че направените разходи не са били за подобрения на имота, а за привеждането му в годен вид за ползване, защото при всички положения ответникът / другият съсобственик / ще се опита в съдебния процес в своя защита да изтъкне, че с направения и заплатен от Вас ремонт много от нещата са били излишни и че даже със същите сте увеличили и стойността.
Пиша тези неща, за да обмислите много добре всички детайли преди да започнете ремонта, тъй като изначално е ясна целта - съдебно производство.
Що се отнася до факта, който пишете, че съсобственикът Ви ще възпрепятства и ремонтните дейности, в случая сте в по-благоприятната позиция, тъй като Вие се намирате над него и при ремонт на покрива и таванските помещения , то шумът ще бъде пряко над Вас, а за достъп ще следва директно от вън по стълба да преминават.
С уважение,
адв.Чанкова
София, ул. Три уши, 1, етаж 3, офис 1
телефон 0887 201 222За контакти

Популярни въпроси - Съседи

Виж всички въпроси

Временен път Здравейте! Закупих 2022г. имот през ,който има прекаран временен път въз основа на заповед на кмета на община Варна (от 2015г.). Комисия е определила... Последен отговор - 14.04.2023 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

ползване на паркоместа в общ двор от УПИ само от собственици на ид ч Доб ден, 1-Нашето УПИ се състои от 1/3 собственици на СО на ид ч на УПИ и 2/3 собственици на СО с право на строеж. 2- Сградите (2 ) са само в режим на ЕС от 2014 г,... Последен отговор - 27.06.2023 от Кристина Найденова

2 Отговори

барака на разстояние от съсед Здравейте имаме барака която е на разстояние по-малко от 3м. от оградата на съседите. Когато я строихме съседния парцел беше неподдържан и празен. Сега,... Последен отговор - 9.09.2022 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

Изповядване на сделка Здравейте,запознати сте с моя казус.Две самостоятелни вили във съсобствен парцел.Другата седмица предстои изповядване на сделката,но все упорито се... Последен отговор - 25.08.2023 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

Гараж на границата Здравейте. На границата на имота ми е построена къщата на съседа ми(заварено положение). Искам точно там да сложа бетонен гараж(залепен до къщата му).... Последен отговор - 18.02.2024 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив