Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Продажба на Имот

21.02.2022 - Продажба на имот - 3 Отговори     (0)

Здравейте,имам следният казус;Имам клиенти за покупка на имот,ойто се намира в съсобствен двор,който не може да бъде разделен,поради липса на достатъчно лице,по ЗУТ.Извършено е нотариално право на ползване по 1/2 идеална част.Къщите са две,свързано застрояване,тоест на калкан са само гаражите им.Строени са по едно и същи време с един проект,едно строително разрешение,приети са от една държавна приемателна комисия,и са с едн разрешение за ползване.В данъчната оценка която извадих,се оказа,че и са декларирани заедно с една партида,като 1/2 е за собственика на другата къща,и по 1/4 за моите клиенти.Клиентите купувачи са против да купят къщата в иделна част,още повече че ще са с банков кредит и банката най,вероятно в тази ситуация,няма да отпусне пари.Не съм се консултирал още с нотариус.Въпросът ми е съществува ли възможност,да се разделят къщите по документи,с реална делба с договор за доброволна делба,с констативен нот акт,или по друг начин.За да станат два отделни имота,каквито са.

									Слави Петров

Слави Петров Брокер
Стара Загора

Отговори (3)   

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

21.02.2022

Отговор: Здравейте!

Съществува възможност да се разделят само къщите, но не и земята.
Тя ще остане в идеални части, с направеното вече (доколкото се разбира от въпроса) разпределение на ползването. Ако къщите са самостоятелни, спокойно може да се извърши доброволна делба, а при необходимост и съдебна.
Проверете в документа за собственост как са описани къщите - възможно е декларацията в НАП да е неправилно подадена и да не се нуждаете от нищо.

С поздрав: адв. Симеонова
0884945256За повече информация: http://exlege.bg | За контакти

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

21.02.2022

Отговор: Дали са в съсобственост или не, става ясно от актовете за собственост, не от данъчната оценка. Ако предположим, че са в съсобственост, най-лесно и бъзо става с добдроволна делба. Но ще трябва първо промяната да се нанесе в кадастъра. Тоест, всяка "къща" да има идентификатор. Земята не Ви вълнува толкова, тъй като ще е в режим на т.нар. хоризонтална съсобственост. Тоест, към всеки самостоятелен обект (къща 1 и къща 2), ще има идеални части от земята. За разкош, могат писмено да уредят ползването на двора - кой коя част ще ползва.


За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

27.02.2022

Отговор: Здравейте!
В казуса, който сте описали - задължително първо ще трябва да бъде извършена ДОБРОВОЛНА ДЕЛБА / имам предвид най-бързо като време/ между съсобствениците на имота, за да станат етажите отделни жилища и да получат идентификатор, а двора, след като не може да бъде разделен, то тогава е добре да бъде учредено кой в коя част на двора ще ползва..
Това задължително, защото в противния случай означава, новия собственик да придобие 1/2 идеална част и да закупи нещо в съсобственост. Не само физическото лице, но и Банката няма да е съгласна да кредитира .
След като се уредят отношенията с договор за доброволна делба между настоящите съсобственици - тогава вече спокойно можете да извършвате покупко- продажбата.
С уважение,
адв. Галина Чанкова
София, ул. Три уши, 1
телефон 0887 201 222За контакти

Популярни въпроси - Продажба на имот

Виж всички въпроси

продажба имот с променено предназначение от таван в жилище Здравейте, таванско помещение, което е прилежащо към апартамент с идеални части от земя е със сменено предназначение в жилище и ще бъде продавано. При... Последен отговор - 12.04.2024 от Йоана Велева

4 Отговори

Капандурите и ремонт на покрива Има шест капандури на покрива на блока. Съседите искат да останат само две след ремонта на покрива. Законна ли е такава промяна. Решението им е взето... Последен отговор - 23.10.2023 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

Are you in need of Urgent Loan Here no collateral required all problems regarding Loan is solved bet Are you in need of Urgent Loan Here no collateral required all problems regarding Loan is solved between a short period of time Get access to both long and short term loans on credit check, unemployed, personal and business loans without delay through online application with... Последен отговор - от

0 Отговори

НАЙ-ДОБРИЯТ ЕКСПЕРТ ПО ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА БИТКОЙН И КРИПТОВАЛУТА---REVENANT CYBER HACKER Добро утро на всички, знам, че все още е много рано, но това е нещо толкова невероятно, бях жертва на измама в резултат на онлайн инвестиция, свързах се с... Последен отговор - от

0 Отговори

Мога ли да си върна биткойните от измамник с помощта на REVENANT CYBER HACKER Добро утро на всички, знам, че все още е много рано, но това е нещо толкова невероятно, бях жертва на измама в резултат на онлайн инвестиция, свързах се с... Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив