Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Продажба на Имот

21.02.2022 - Продажба на имот - 3 Отговори     (0)

Здравейте,имам следният казус;Имам клиенти за покупка на имот,ойто се намира в съсобствен двор,който не може да бъде разделен,поради липса на достатъчно лице,по ЗУТ.Извършено е нотариално право на ползване по 1/2 идеална част.Къщите са две,свързано застрояване,тоест на калкан са само гаражите им.Строени са по едно и същи време с един проект,едно строително разрешение,приети са от една държавна приемателна комисия,и са с едн разрешение за ползване.В данъчната оценка която извадих,се оказа,че и са декларирани заедно с една партида,като 1/2 е за собственика на другата къща,и по 1/4 за моите клиенти.Клиентите купувачи са против да купят къщата в иделна част,още повече че ще са с банков кредит и банката най,вероятно в тази ситуация,няма да отпусне пари.Не съм се консултирал още с нотариус.Въпросът ми е съществува ли възможност,да се разделят къщите по документи,с реална делба с договор за доброволна делба,с констативен нот акт,или по друг начин.За да станат два отделни имота,каквито са.

									Слави Петров

Слави Петров Брокер
Стара Загора

Отговори (3)   

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

21.02.2022

Отговор: Здравейте!

Съществува възможност да се разделят само къщите, но не и земята.
Тя ще остане в идеални части, с направеното вече (доколкото се разбира от въпроса) разпределение на ползването. Ако къщите са самостоятелни, спокойно може да се извърши доброволна делба, а при необходимост и съдебна.
Проверете в документа за собственост как са описани къщите - възможно е декларацията в НАП да е неправилно подадена и да не се нуждаете от нищо.

С поздрав: адв. Симеонова
0884945256За повече информация: http://exlege.bg | За контакти

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

21.02.2022

Отговор: Дали са в съсобственост или не, става ясно от актовете за собственост, не от данъчната оценка. Ако предположим, че са в съсобственост, най-лесно и бъзо става с добдроволна делба. Но ще трябва първо промяната да се нанесе в кадастъра. Тоест, всяка "къща" да има идентификатор. Земята не Ви вълнува толкова, тъй като ще е в режим на т.нар. хоризонтална съсобственост. Тоест, към всеки самостоятелен обект (къща 1 и къща 2), ще има идеални части от земята. За разкош, могат писмено да уредят ползването на двора - кой коя част ще ползва.


За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

27.02.2022

Отговор: Здравейте!
В казуса, който сте описали - задължително първо ще трябва да бъде извършена ДОБРОВОЛНА ДЕЛБА / имам предвид най-бързо като време/ между съсобствениците на имота, за да станат етажите отделни жилища и да получат идентификатор, а двора, след като не може да бъде разделен, то тогава е добре да бъде учредено кой в коя част на двора ще ползва..
Това задължително, защото в противния случай означава, новия собственик да придобие 1/2 идеална част и да закупи нещо в съсобственост. Не само физическото лице, но и Банката няма да е съгласна да кредитира .
След като се уредят отношенията с договор за доброволна делба между настоящите съсобственици - тогава вече спокойно можете да извършвате покупко- продажбата.
С уважение,
адв. Галина Чанкова
София, ул. Три уши, 1
телефон 0887 201 222За контакти

Популярни въпроси - Продажба на имот

Виж всички въпроси

имот Имам закупени няколко имота през последните няколко години по време на брака,в последната година жена ми изтегли доста необмислени кредити които не... Последен отговор - 8.10.2022 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Продажба на апартамент с паркомясто Аз и съпругата ми сме купили от фирма инвеститор по един апартамент с по едно паркомясто /всеки от нас/ ново строителството. Сградата вече има... Последен отговор - 6.11.2022 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Покупко продажба на имот Аз като физическо лице съм Подписал с фирмата Инвеститор Предварителен договор за покупко-продажба на апартамент с паркомясто в начален етап от... Последен отговор - 1.11.2022 от адвокат Милена Миткова

1 Отговори

Продажба на къща построена с право на строеж през 1987год Здравейте!Случаят е много сложен!За това Ви моля за съдействие!През 1987год родители дават право на строеж на 1 син да построи в общ двор къща 48кв,като... Последен отговор - 13.11.2022 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

Продажба на имоти след три години от покупката Здравейте Искам да продам апартамент с паркомясто които съм закупил преди 4 /четири/ години. Съгласно ЗДДФЛ - Чл. 13. (1) не са облагаеми: 1. доходите,... Последен отговор - 6.11.2022 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив