Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Продажба на апартамент с паркомясто

02.11.2022 - Продажба на имот - 2 Отговори     (0)

Аз и съпругата ми сме купили от фирма инвеститор по един апартамент с по едно паркомясто /всеки от нас/ ново строителството. Сградата вече има издадено Разрешение за ползване /акт 16/. Имотите най-вероятно се водят семейна собственост.
Ако решим и двамата да продадем тези имоти преди да са изминали 3 /три/ години от датата на покупката, трябва да декларираме продажбите и платим съответния данък. Ако е така всеки от нас попълва данъчна декларация и плаща данъци за получена ½ от сумата на всеки имот ли?
Продаваме имотите във вида в който сме ги купили /без да извършваме допълните строителни дейности/. Необходимо ли е да се регистрираме по закона за ДДС, както аз така и съпругата ми? Кога се налага да се регистрираме по закона за ДДС.

Благодаря. Дата: 2.11.2022г.

Вълю Вълчанов 0884 511 552 valchanov.v@abv.bg

									Вълю Вълчанов

Вълю Вълчанов

Отговори (2)   

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

02.11.2022

Отговор: Здравейте, г-н Вълчанов!

Имотите не са "семейна собственост", а са т. нар. "съпружеска имуществена общност". Но, точно както предполагате, всеки от Вас има по 1/2 идеална част от всеки от имотите и паркоместата.
Да, при продажба преди изтичане на 3 години от придобиването, дължите данък върху разликата между придобивната и продажната цена в размер на 10%. Но, тъй като има и нормативно признати разходи, практически данъкът е 9%.
Данъчната декларация е по чл.50 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица, която се подава до края на април в годината, СЛЕДВАЩА годината на получаване на доходите, т.е. годината на продажба. Практически, ако продадете имота през 2022г, следва да подадете декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ до края на април 2023г.
Не е необходима регистрация по ДДС за никого от Вас - инцидентната продажба на недвижим имот от физическо лице не представлява независима икономическа дейност и съответно е извън обхвата на Закона за ДДС.За повече информация: http://exlege.bg | За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

06.11.2022

Отговор: Здравейте господин Вълчанов!

Ще Ви отговоря по реда на поставените въпроси:
Това, че Вие и съпругата Ви сте закупили по един апартамент, ведно с паркоместо, означава, че тези имоти са Ваша съпружеска имуществена общност.
При продажбата им ще участвате и двамата като ПРОДАВАЧИ.

По отношение на паркоместото, редно е да се знае, че то не е самостоятелен обект на собственост, не може да се нанася в кадастрална карта като самостоятелен обект и не може да бъде обект на прехвърлителна сделка. Върху него може да се учреди вещно право на ползване но то е непрехвърлимо и ненаследимо и се прекратява със смъртта на титуляра.

По отношение на продажбата на паркоместо, следва да се знае, че изискването е паркоместата да са в границите на урегулирания поземлен имот. Начин за решение на въпроса е изготвянето на протокол за разпределение на правото на ползване на вече СЪСОБСТВЕНИЯ подземен паркинг-гараж. След първата продажба на паркомясто на трето лице, заедно с нагледна схема за паркиране са разграфени и номерирани отделните паркоместа.

След като сте закупили имотите като физически лица, няма причина да Ви вълнува ЗДДС, което означава, че този закон е неотносим към Вас.

С уважение,
адв. Галина Чанкова
София, ул. Три уши, 1
телефон за връзка: 0887 201 222За контакти

Популярни въпроси - Продажба на имот

Виж всички въпроси

продажба имот с променено предназначение от таван в жилище Здравейте, таванско помещение, което е прилежащо към апартамент с идеални части от земя е със сменено предназначение в жилище и ще бъде продавано. При... Последен отговор - 8.04.2024 от Кристина Найденова

2 Отговори

Капандурите и ремонт на покрива Има шест капандури на покрива на блока. Съседите искат да останат само две след ремонта на покрива. Законна ли е такава промяна. Решението им е взето... Последен отговор - 23.10.2023 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

Are you in need of Urgent Loan Here no collateral required all problems regarding Loan is solved bet Are you in need of Urgent Loan Here no collateral required all problems regarding Loan is solved between a short period of time Get access to both long and short term loans on credit check, unemployed, personal and business loans without delay through online application with... Последен отговор - от

0 Отговори

НАЙ-ДОБРИЯТ ЕКСПЕРТ ПО ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА БИТКОЙН И КРИПТОВАЛУТА---REVENANT CYBER HACKER Добро утро на всички, знам, че все още е много рано, но това е нещо толкова невероятно, бях жертва на измама в резултат на онлайн инвестиция, свързах се с... Последен отговор - от

0 Отговори

Мога ли да си върна биткойните от измамник с помощта на REVENANT CYBER HACKER Добро утро на всички, знам, че все още е много рано, но това е нещо толкова невероятно, бях жертва на измама в резултат на онлайн инвестиция, свързах се с... Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив