Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Продажба на апартамент с паркомясто

02.11.2022 - Продажба на имот - 2 Отговори     (0)

Аз и съпругата ми сме купили от фирма инвеститор по един апартамент с по едно паркомясто /всеки от нас/ ново строителството. Сградата вече има издадено Разрешение за ползване /акт 16/. Имотите най-вероятно се водят семейна собственост.
Ако решим и двамата да продадем тези имоти преди да са изминали 3 /три/ години от датата на покупката, трябва да декларираме продажбите и платим съответния данък. Ако е така всеки от нас попълва данъчна декларация и плаща данъци за получена ½ от сумата на всеки имот ли?
Продаваме имотите във вида в който сме ги купили /без да извършваме допълните строителни дейности/. Необходимо ли е да се регистрираме по закона за ДДС, както аз така и съпругата ми? Кога се налага да се регистрираме по закона за ДДС.

Благодаря. Дата: 2.11.2022г.

Вълю Вълчанов 0884 511 552 valchanov.v@abv.bg

									Вълю Вълчанов

Вълю Вълчанов

Отговори (2)   

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

02.11.2022

Отговор: Здравейте, г-н Вълчанов!

Имотите не са "семейна собственост", а са т. нар. "съпружеска имуществена общност". Но, точно както предполагате, всеки от Вас има по 1/2 идеална част от всеки от имотите и паркоместата.
Да, при продажба преди изтичане на 3 години от придобиването, дължите данък върху разликата между придобивната и продажната цена в размер на 10%. Но, тъй като има и нормативно признати разходи, практически данъкът е 9%.
Данъчната декларация е по чл.50 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица, която се подава до края на април в годината, СЛЕДВАЩА годината на получаване на доходите, т.е. годината на продажба. Практически, ако продадете имота през 2022г, следва да подадете декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ до края на април 2023г.
Не е необходима регистрация по ДДС за никого от Вас - инцидентната продажба на недвижим имот от физическо лице не представлява независима икономическа дейност и съответно е извън обхвата на Закона за ДДС.За повече информация: http://exlege.bg | За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

06.11.2022

Отговор: Здравейте господин Вълчанов!

Ще Ви отговоря по реда на поставените въпроси:
Това, че Вие и съпругата Ви сте закупили по един апартамент, ведно с паркоместо, означава, че тези имоти са Ваша съпружеска имуществена общност.
При продажбата им ще участвате и двамата като ПРОДАВАЧИ.

По отношение на паркоместото, редно е да се знае, че то не е самостоятелен обект на собственост, не може да се нанася в кадастрална карта като самостоятелен обект и не може да бъде обект на прехвърлителна сделка. Върху него може да се учреди вещно право на ползване но то е непрехвърлимо и ненаследимо и се прекратява със смъртта на титуляра.

По отношение на продажбата на паркоместо, следва да се знае, че изискването е паркоместата да са в границите на урегулирания поземлен имот. Начин за решение на въпроса е изготвянето на протокол за разпределение на правото на ползване на вече СЪСОБСТВЕНИЯ подземен паркинг-гараж. След първата продажба на паркомясто на трето лице, заедно с нагледна схема за паркиране са разграфени и номерирани отделните паркоместа.

След като сте закупили имотите като физически лица, няма причина да Ви вълнува ЗДДС, което означава, че този закон е неотносим към Вас.

С уважение,
адв. Галина Чанкова
София, ул. Три уши, 1
телефон за връзка: 0887 201 222За контакти

Популярни въпроси - Продажба на имот

Виж всички въпроси

Продажба на апартамент с паркомясто Аз и съпругата ми сме купили от фирма инвеститор по един апартамент с по едно паркомясто /всеки от нас/ ново строителството. Сградата вече има... Последен отговор - 6.11.2022 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Преупълномощаване на агенция ( прехвърляне права)-рискове? Здравейте, Продавам 2 мои поземлени имота по нотариален акт и три на баща ми като наследник на дядо ми в едно и също землище. Иска да ги купи агенция за... Последен отговор - 4.12.2022 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Продажба на земеделска земя при съсобственост Задайте въпроса си тук!Ние сме 16 души наследници на земеделска земя, състояща се от нива 16,4 дка и 4 дка лозе, като идеалните части на всеки от нас са под 3... Последен отговор - 10.12.2022 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

Продажба на имоти след три години от покупката Здравейте Искам да продам апартамент с паркомясто които съм закупил преди 4 /четири/ години. Съгласно ЗДДФЛ - Чл. 13. (1) не са облагаеми: 1. доходите,... Последен отговор - 6.11.2022 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

Продажба на земеделска земя Ние сме 16 души наследници на земеделска земя, състояща се от нива 16,4 дка и 4 дка лозе, като идеалните части на всеки от нас са под 3 дка за нивата и под 1 дка... Последен отговор - 5.12.2022 от адвокат Милена Миткова

1 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив