Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Придобиване на наследствен имот

29.01.2017 - Правни казуси - 2 Отговори     (0)

Баба и дядо имаха вила построена върху част от двор преотстъпен на "честна дума" от сестрите на баба. Баба и дядо починаха /1991/ и от тогава имотът запустява. Наследници са майка ми и леля ми. От 1991 си плащат местните данъци всяка година. Те нямат проблем да ми припишат имота, защото не желаят да се грижат за него. Какви стъпки трябва да предприема за да придобия собствеността над имота, така че и вилата и дворът, в който е построена да станат моя собственост без възможност за бъдещи претенции от някого /ще вложа доста пари за ремонт и не искам да имам проблеми/? Можете ли да ми кажете, стъпка по стъпка, какво трябва да направя и горе долу какво ще ми струва заедно с възможните такси - държавни и за хонорари на адвокати, нотариуси и т.н. Благодаря предварително за отговора.

									Ирена

Ирена

Отговори (2)    Коментара (1)

											Адв. Красимир Кънев

Адв. Красимир Кънев

30.01.2017

Отговор: Здравейте, купувате имота от майка ви и леля ви. Местният данък за придобиване и нотариалните такси са около 5 % от продажната цена или данъчната оценка, ако сделката се осъществи на данъчна оценка. Необходимите документи са скица на УПИ, схема на вилата, акт за собственост, удостоверение за наследници. Има някои особености във връзка с построеното в имота, но това следва да се провери от колегата, който ще ангажирате с казуса. Хонорара за адвокат ще си го договорите с избраният от вас. Във вашия случай няма нищо необичайно, това ще си е една нормална сделка. Относно притесненията ви за бъдещи претенции, мога да кажа, че е почти невъзможно да има такива, при положение, че сделката е покупко-продажба още повече, че продавачите са споменатите ваши близки и те са единствени наследници на имота.

Желая Ви успех!
С уважение,
Адвокат Кънев
www.advokatkanev.bg
advokatkanev77@gmail.comЗа контакти

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

30.01.2017

Отговор: Доколкото разбирам, майка Ви и леля Ви нямат документ за собственост, който да доказва, че баба Ви и дядо Ви са собственици на вилата. Която пък е построена върху чужда земя - тази, на сестрите на баба Ви. Ако е така, майка Ви и леля Ви на този етап нищо не могат да Ви прехвърлят. Докато не се снабдят с документ за собственост. Вариантите са да се потърсят стари строителни книжа на името на бабата и/или дядото - позволителен билет, проект. Дори и да намерите или да не намерите, ще се наложи да се предприеме процедура - обстоятелствена проверка, в края на която нотариус да състави нотариален акт, с който признава майка Ви и леля Ви за собственици на сградата, евентуално и на дворното място, на основание давностно владение и наследство. След това, могат да Ви прехвърлят имота.


За повече информация: http://mitkovalawyers.com | За контакти

											Ирена

Ирена

30.01.2017

Коментар: Благодаря много за отговорите.


За контакти

Популярни въпроси - Правни казуси

Виж всички въпроси

Трудов стаж и клас прослужено време Здравейте! Оказва се,че в една администрация служител с 1 година стаж и служител с 30 години стаж и с по-висока квалификация на еднакви длъжности са с... Последен отговор - 28.01.2023 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Сутеренна стая Имам сутеренна стая ,която по нотариален акт е избено помещение.Към нея съм изградил баня с тоалетна.Общо 4 са съкооператорите в сградата.Как мога да си... Последен отговор - 25.01.2023 от адвокат Милена Миткова

2 Отговори

Клас прослужено време в администрация Задайте въпроса си тук! Последен отговор - от

0 Отговори

Заплата и клас прослужено време Задайте въпроса си тук! Последен отговор - от

0 Отговори

Заплата и професионален опит Задайте въпроса си тук! Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив