Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

придобиване имот по давност

22.08.2019 - Правни казуси - 3 Отговори     (0)

Предоставих собствен имот за ползване на лице с което съжителствах 18год. Лицето има ново семейство, но се грижи много добре за имота ми, плаща месечните разходи (ток, вода) които прави там. Аз не посещавам имота за да не се караме. Плащам само годишния данък и такса смет на имота. Лицето ползва имота над 4 години. Общи познати ме предупредиха, че лицето смята да придобие имота по давност. Възможно ли е да загубя имота по такъв начин?

									Angel

Angel Друго

Отговори (3)   

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

22.08.2019

Отговор: Следва да имате предвид че е необходимо лицето да владее имота с намерението да стане собственик 10 години. Освен това, обстоятелството, че Вие плащате данъка и такса смет би затруднило придобиването по давност на имота. Въпреки това е препоръчително да сключите договор за наем, за да предотвратите придобиването на имота по давност.


За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

25.08.2019

Отговор: Здравейте Ангел!
От обстоятелствата, които сте изнесли в питането си, се установява, че сте предоставили Ваш имот за ползване на друго лице, без да е налице сключен наемен договор.
При условие, че сте живели заедно с въпросното лице, дори и да заплащате данък сгради и такса смет, ще Ви бъде много трудно в съда да докажете, че е имало устна уговорка между двамата Ви само за ползване.
Няма да се изненадам, ако веднага, след изтичането на 5- те години лицето си издаде констативен нотариален акт за собственост по давностно владение.
Абсолютно наложително е да сключите договор за наем.
С уважение,
адв.Чанкова
София, ул. Три уши, 1, етаж 3, офис 1
телефон 0887 201 222За контакти

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

26.08.2019

Отговор: Здравейте, Ангел!

Не се притеснявайте толкова от придобивната давност - права е колегата Митова, в този случай тя е ДЕСЕТГОДИШНА. Следователно "лицето" няма как да придобие имота по-рано на законно основание, защото времето, в което е живяло във Вашето жилище на семейни начала с Вас придобивна давност не е текла. Тя е започнала да тече откакто Вие сте се изнесли от имота. Въпреки това държа да подчертая, че плащането на данъците от Ваша страна НЕ засягат владението на имота и ако то продължи и ден повече от 10г., "лицето" ще го придобие по давност. Същото се отнася и за другите членове от неговото семейство.

Все пак трябва да направите нещо в своя защита. За това не е необходимо, още по-малко задължително, да сключвате договор за наем.
Може просто да се уточните пред свидетели, че Вие доброволно оставяте имота в ДЪРЖАНЕ на това семейство - да си живеят във Вашето жилище. Доволен сте, че Ви поддържат имота, че си плащат редовно разноските... Но там трябва да са и членовете на семейството, и свидетели. А, ако е възможно, най-добре предложете договор за заем за послужване - така или иначе, това е фактическото положение в момента, просто го оформете юридически.
По този начин семейството ще живее във Вашето жилище без да дължи наем, но и без да го своѝ , т.е. да го държи като свое. Така хем няма да Ви дължат наем, хем няма да рискувате да придобият имота Ви по давност.
Още веднъж Ви предупреждавам - ВСЕКИ от семейството може да придобие имота по давност, не само този, който е живял с Вас на семейни начала. Така че действайте внимателно и изчерпателно!

С поздрав: адв. Симеонова

София, ул. "Христо Белчев" 18
тел. 0884 94 52 56 или 0898 20 60 91
имейл: advokatsimeonova@yahoo.comЗа повече информация: http://exlege.bg | За контакти

Популярни въпроси - Правни казуси

Виж всички въпроси

Изграждане частичен навес на паркоместа. Здравейте, интересува ме какви разрешителни и други документи са ми необходими за направя частичен навес на собствени паркоместа? Местата с 2 и 2/3 от... Последен отговор - 17.03.2024 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

разделяне на имот Собственик съм на къща в село като 1/2 част съм придобила от завещание, а другата 1/2 част чрез дарение. Сега искам да разделя имота на две части - частта с... Последен отговор - 12.04.2024 от адвокат Милена Миткова

1 Отговори

Закон за наследство? ДВ, бр. 60 от 1992 - Моля за по-подробно обяснение, в частта ако няма 10 години от сключен брак. Благодаря! Последен отговор - 19.03.2024 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

Премествяем обект в свлачищна зона Здравейте, предвид, че строителството в свлачищни зони без канализация е забранено, бих искал да попитам дали е възможно да се постави малък... Последен отговор - 30.03.2024 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

Изграждане частичен навес на паркомясто. Здравейте, интересува ме какви разрешителни и други документи са ми необходими за направя частичен навес на собствени паркоместа? Местата с 2 и 2/3 от... Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив