Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Преустройване на гараж в жилище

26.05.2024 - Ремонти - 3 Отговори     (0)

Може ли без разрешение да преустроя гаража си в жилище с баня и тоалетна имам ток и отделна партида за ВИК за него

									Васко Стоянов

Васко Стоянов

Отговори (3)   

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

28.05.2024

Отговор: Необходимо е да преминете през процедура по промяна на предназначението на помещението. Процедурата за промяна на предназначението на обект е дълга, сложна и скъпа. Без значение дали преустройството включва строителни работи или не, законът третира всяка промяна на предназначение на обект като нов строеж. Ето защо, следва да преминете през редица процедури и да имате одобрен инвестиционен проект и разрешение за строеж. Инвестиционните проекти следва да се съгласуват с експлоатационните дружества (електроснабдяване, водоснабдяване и др.)
За контакти

											Кристина Найденова

Кристина Найденова

29.05.2024

Отговор: Можете да преустроите гаража си в жилище с баня и тоалетна без разрешение, но трябва да знаете, че точно това преустройство е забранено.


За повече информация: http://www.agencyevina.com | За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

01.06.2024

Отговор: Здравейте господин Стоянов!
Ако смятате, че може да се вмъкнете в изискванията на чл.147А от Закона за устройство на територията / ЗУТ/, може да имате предвид една по- олекотена процедура, а именно:
С нова разпоредба в сила от 2021 г., а именно чл. 147а от ЗУТ е предвиден нов и улеснен начин за промяна на предназначението на сгради или на самостоятелни обекти в сгради, например жилища, ателиета, магазини, кабинети за здравни нужди, офиси, салони за красота и др. обслужващи обекти.
Съгласно чл. 147а от ЗУТ “Промяна на предназначението на сгради или на самостоятелни обекти в сгради без извършване на строителни и монтажни работи се извършва след издаване на разрешение за промяна на предназначението от главния архитект на общината, при условие, че са спазени изискванията на чл. 38 или 39, не се нарушават правилата и нормативите за застрояване и са представени положителни становища от съответните компетентни органи относно спазване на изискванията, определени с нормативен акт за новото предназначение.”
Т.е., за да бъде приложима тази разпоредба и процедура, следва да се декларира в общината по местонахождение на недвижимия имот, че няма да бъдат извършвани СМР. Тази декларация се заверява нотариално от собственика на обекта и се представя в оригинал в общината.
На обектите, променени съгласно тази процедура по чл. 147а от ЗУТ се издава само разрешение за промяна на предназначението и те не подлежат на въвеждане в експлоатация.
Подчертава още веднъж - това не е практика, а изключение и ако прецените, че то отговаря на Вашия случай, може да използвате.
С уважение,
адв. Галина Чанкова
София, ул. Три уши, 1
телефон 0887 201 222
За контакти

Популярни въпроси - Ремонти

Виж всички въпроси

Преустройване на гараж в жилище Може ли без разрешение да преустроя гаража си в жилище с баня и тоалетна имам ток и отделна партида за ВИК за него Последен отговор - 1.06.2024 от адв.Галина Чанкова

3 Отговори

RECOVERY BITCOIN & CRYPTO SCAM RECOVERY SPECIALIST HIRE FAST SWIFT CYBER SERVICES fastswift@cyberservices.com. net WhatsApp info: +1 401 219-5530, Telephone: +1336-441-4118 In the universe realm of cryptocurrencies, where tales of loss and theft abound, FAST SWIFT CYBER SERVICES... Последен отговор - от

0 Отговори

HELP BITCOIN & CRYPTO SCAM RECOVERY SPECIALIST HIRE FAST SWIFT CYBER SERVICES fastswift@cyberservices.com. net WhatsApp info: +1 401 219-5530, Telephone: +1336-441-4118 In the universe realm of cryptocurrencies, where tales of loss and theft abound, FAST SWIFT CYBER SERVICES... Последен отговор - от

0 Отговори

IT IS NEVER TOO LATE TO RECOVER YOUR LOST BTC. CONTACT AN EXPERT NOW /FAST SWIFT CYBER SERVICES IT IS NEVER TOO LATE TO RECOVER YOUR LOST BTC. CONTACT AN EXPERT NOW /FAST SWIFT CYBER SERVICES Do you need help recovering stolen bitcoin wallets, recovering cryptocurrency taken by scammers, or reporting a Bitcoin scammer to reclaim cryptocurrency? The safest method of... Последен отговор - от

0 Отговори

IT IS NEVER TOO LATE TO IT IS NEVER TOO LATE TO RECOVER YOUR LOST BTC. CONTACT AN EXPERT NOW /FAST SWIFT CYBER SERVICES Do you need help recovering stolen bitcoin wallets, recovering cryptocurrency taken by scammers, or reporting a Bitcoin scammer to reclaim cryptocurrency? The safest method of... Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив