Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Прехвърляне партида на вода след покупка на имот

06.07.2020 - Покупка на имот - 5 Отговори     (0)

След покупка на имот, предоставих пълномощно на брокерката, за да прехвърли партидата на водата на мое име. Тя разполагаше с данните на водомера, тъй като при предаване на имота във владение ги засякохме.Въпреки това е прехвърлила партидата с неплатени 38 куб. м вода от стария собственик. Те бяха фактурирани на мое име. Аз ги платих, уведомих писмено бившия собственик и брокерката, но не ми беше върната сумата. Какъв е съдебният ред за възстановяване на сумата?

									Ваня Димитрова

Ваня Димитрова

Отговори (5)    Коментара (2)

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

06.07.2020

Отговор: Може да се подаде заявление за издаване на заповед за изпълнение по реда на чл. 410, ал. 1, т. 1 от Гражданско процесуалния кодекс, като приложите документ за заплатената сума и приемопредавателния протокол. Препоръчително е адвокат да Ви състави заявлението и да Ви представлява в съда.


За контакти

											Ваня Димитрова

Ваня Димитрова

06.07.2020

Коментар: Благодаря за бързия отговор. За съжаление нямам протокол, само снимка на водомера. Брокерката също го снима.


За контакти

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

06.07.2020

Отговор: Без приемопредавателен протокол трудно ще установите, че сумата се дължи от предходния собственик.


За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

08.07.2020

Отговор: Здравейте госпожо Димитрова!
Във Вашия казус бих Ви препоръчала да заведете дело, в което да поискате да бъде осъден бившият собственик да Ви върне заплатената сума.
При всички положения обаче, трябва да имате извлечение от ВиК, до коя дата и какво е било заплатено. Съмнявам се, че направената снимка ще има доказателствена тежест в процеса. С други думи ще се наложи да доказвате, че Вие сте заплатили нещо, което не дължите.
Препоръката ми е задължително да се обърнете към адвокат, за да могат добре да се подготвят нужните доказателства, както и напише исковата молба.
С уважение,
адв.Чанкова
София, ул. Три уши, 1, етаж 3, офис 1
телефон 0887 201 222За контакти

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

09.07.2020

Отговор: Здравейте, г-жо Димитрова!

Ще си позволя да обединя получените от Вас отговори:
1. Можете спокойно да поискате издаване на Заповед за изпълнение, независимо какви документи имате като доказателство. (2% държавна такса)
2. Ако бъде подадено възражение, можете да заведете и исков процес, като ще доплатите държавната такса (още 2% върху интереса). В този процес ще можете да използвате и гласни доказателства (свидетелски показания), с които да докажете точната дата, на която сте получили владението на имота. Останалото е лесно доказуемо.
Все пак, и аз ще Ви посъветвам да използвате услугите на опитен адвокат. Ситуацията е сравнително проста, но трябва да се "изпипа" професионално.
За съжаление, по отношение на брокерката нещата са по-сложни. Ангажирането на нейната отговорност не си струва, според мен, макар че определено го заслужава! И не е невъзможно да се води такъв иск, само дето интересът Ви е доста малък, но ако държите, може и да го измислим!

С поздрав: адв. Симеонова

София, ул. "Христо Белчев" 18
тел. 0884 94 52 56 или 0898 20 60 91
имейл: advokatsimeonova@yahoo.com
За повече информация: http://exlege.bg | За контакти

											Ваня Димитрова

Ваня Димитрова

12.07.2020

Коментар: Възможно ли е, да изпратя нотариално заверена покана на брокерката, за да потвърди показанията на водомера при предаване на имота? Това би послужило като доказателство за издаване на заповед за изпълнение.


За контакти

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

13.07.2020

Отговор: Да, г-жо Димитрова, възможно е.

Но изобщо не е наложително!

На Ваше място бих си спестила разноските (а и нервите) и директно бих подала Заявление по реда на чл.410 ГПК.

За това не са Ви нужни НИКАКВИ доказателства.
Ако се стигне до процес, такива ще са необходими, но така или иначе ще трябва да се разпита свидетелят (във Вашия случай брокерката), защото иначе ще бъде нарушен принципът на непосредственост, койко е водещ за нашата правна система.
Освен това Вие ще можете да представите снимката, като поискате да ѝ бъде предявена, за да потвърди. И за този случай няма причина да плащате нотариална покана.
Така че, аз Ви съветвам да не го правите. Въпреки това съм длъжна да Ви кажа, че няма забрана да подадете такава, но ми се струва, че и полза от нея няма.

С поздрав: адв. Симеонова

София, ул. "Христо Белчев" 18
тел. 0884 94 52 56 или 0898 20 60 91
имейл: advokatsimeonova@yahoo.com
За повече информация: http://exlege.bg | За контакти

Популярни въпроси - Покупка на имот

Виж всички въпроси

Покупка на къща Добър ден , умни и полезни,хопа, благодаря ,че помагате. Въпроса ми е предстои ми покупка на къща в Самоков с Горни Окол. Собственика не желае да пусне... Последен отговор - 15.05.2022 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

оценка на имот Бих искал да знам каква цена би била нормална за първи етаж от двуетажна къща намираща се в град Кюстендил, Могилата, къщата е градоред, състои се от... Последен отговор - 4.09.2022 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Изповядване на сделка пред нотариус Здравейте, Подписала съм Предварителен договор за покупко-продажба на апартамент с паркомясто с фирма инвеститор. Към момента сградата има... Последен отговор - 6.11.2022 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

Изповядване на сделка пред нотариус Задайте Здравейте, Подписала съм Предварителен договор за покупко-продажба на апартамент с паркомясто с фирма инвеститор. Към момента сградата... Последен отговор - от

0 Отговори

Покупка на имот Задайте Здравейте, Подписала съм Предварителен договор за покупко-продажба на апартамент с паркомясто с фирма инвеститор. Към момента сградата... Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив