Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Предварителен диговор и покупка на имот от строител

28.11.2018 - Продажба на имот - 1 Отговори     (0)

Здравейте, притеснени сме и се обръщаме с апел за помощ към Вас. Случаят е следия ще подписваме предварителен договор със строител, до момента сме депозирали 2000лв.,уговорката е да заплатим по време на договора 50% от сумата и да решим останалата част от общо договорената да я платим преди или след акт 14 която ще е с потр. кредит. Не ни стана ясно какъв нот. документ ще ни се издаде преди или след акт 14 и каква сила ще има. Ако е преди ще има ли сила на нот. акт или ще трябва да заплащаме допълн. такси нотар. и други когато сградата се преведе в експлоатация. Трябва ли да направим допълн. договор с клаузи(като гаранция и с каква сила ще бъде), че строителя ще довърши и въведе сграда в експлоатация след като заплатим общата договорена сума. Последно трябва ли да ни прехвърли % от общите ид. части от земята и/или само ид. части от общите на сградата - каква е разликата. Искрено Ви благодаря предварително.

									Д. Динева

Д. Динева

Отговори (1)   

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

29.11.2018

Отговор: И преди, и след Акт 14, единственият документ, с който се прехвърля имот е нотариален акт. И той е само един. Когато сделката е преди Акт 14, в нотариалния акт е записано, че купувате "право на строеж" за конкретния обект. Когато сделката е след Акт 14, купувате недвижим имот. По силата на закона, правото на сроеж /преди Акт 14/ се преобразува в право на собственост върху въпросния обект /след Акт 14/. Настъпването на тази промяна се установява с копие от Акт 14. И двата нотариални акта - преди или след Акт 14 имат сила. Колкото до допълнителен договор с клаузи, относно срокове, изпълнение и отговорност на строителя, разбира се, винаги можете да направите. Всички такива договорки могат да бъдат записани и в нотарилания акт, вместо в допълнителен договор. Общи части от сградата винаги се прехвърлят, а при ново строителство тези идеални части се конкретизират, съобразно таблица за площообрзуване. За да се знае кой собственик точно колко процента идеални части от общите части на сградата има, с оглед разходи по бъдещи ремонти. Тези иделани части нямат никаква връзка с части от земята. Строителят тряба да Ви прехвърли И идеални части от земята или идеални части от правото на строеж. И двете имат еднаква посока и логика и няма разлика кое от двете ще е. Идеята е, ако утре по някакаква причина сградата погине /земетресение и т.н./, то тези, които притежавата земя или право на строеж, могат и имат право да построят сградата отново.


За повече информация: http://mitkovalawyers.com | За контакти

Популярни въпроси - Продажба на имот

Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив