Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Предсрочно прекратяване на договор за наем

15.04.2016 - Наем - 2 Отговори     (0)

Здравейте и благодаря предварително за отговора.

Имам следния проблем. През 05.2015 година сключих договор за наем със срок за 1 година. От моя страна до този момент не е имало забавяне с плащането на месечния наем, нито на сметките (не ми е издавана бележка за платен наем). Но! Апартамента се оказа влажен и започна да избива мухъл (с този проблем отдавна е запознат домоуправителя и може да потвърди при евентуален съдебен иск от тяхна страна). Затова месец преди изтичане на договора се принудих да напусна. Дадох предизвестие от 3 дни, което от моя страна е нарушение на споразумението. Аз обаче съм оставил депозит, към който нямам претенция и го оставям доброволно на наемодателя, той обаче има претенция за недобросъвестно ползване. Какво бих могъл да предприема?

									Асен

Асен

Отговори (2)    Коментара (1)

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

15.04.2016

Най-добър отговор*: Здравейте!
Ако нещата стоят така, както сте ги обяснили, изобщо не се притеснявайте!
От въпроса Ви разбирам, че договорът е сключен с уговорка за едномесечно предизвестие.
Ако наемът се плаща занапред (както се практикува обикновено), т.е. Вие сте си платили наема за април, напускате три дни след даването на предизвестие, но оставяте депозита, то Вие сте покрили стойността на времето, през което тече предизвестието.
Повече ме притеснява обстоятелството, което сте споменали в скоби - че не Ви е издавана бележка за платените наеми. Нито веднъж ли?
Това никак не е във Ваша полза. Особено ако наемодателят реши да твърди, че не е получил парите.
Това, с недобросъвестното ползване, е много трудно доказуемо. Той какво точно твърди - в какво Ви обвинява? Дайте повече информация, за да съм Ви по-полезна.
Не вярвам да заведе дело за това, че сте изцапали стените или сте оставили едната крушка изгоряла... Може да Ви заплашва с такова дело, но едва ли ще го заведе. А и да го заведе - едва ли ще го спечели. Има ли приемо-предавателен протокол, подписан от двете страни преди да се настаните и преди да се изнесете?
Доказването на такива неща е много трудно, а да се заплашва е лесно. Вие също има с какво да го заплашите, ако решите.

Не се притеснявайте! Не сте изправен пред сериозен проблем, който следва да Ви тревожи.

С поздрав: адв. Симеонова
гр. София, бул."Васил Левски" 72
0884 94 52 56 или 0898 20 60 91
имейл: advokatsimeonova@yahoo.comЗа повече информация: http://exlege.bg | За контакти
* Потребителят задал въпроса е гласувал за този отговор като най-добър

											Асен

Асен

15.04.2016

Коментар: Благодаря за отговора, адв. Симеонова. Да, по договор дължа месец предизвестие и при подписване на договор съм платил наем+депозит (равен на 1 месечен наем). Точно това ме притеснява - че отказва да ми даде бележки за платени наеми до този момент. Ще подам сигнал в НАП с копие от договор и приложени бележки за платени консумативи (ток, вода, парно), защото ако не са платени съответните данъци ще му бъде наложена глоба, а в случай, че са платени - ще бъде доказателство, че съм бил изряден.

По втория въпрос - обвинява ме, че преди мен не е имало влага и мухъл и заради недобросъвестно ползване, апартамента е в лошо състояние (мухъл в кухнята, ръжда по печката и мокри тапети зад дивана в хола) - нещо, с което разбира се аз не съм съгласен. Предполагам, че предишни наематели биха могли да свидетелстват, че апартамента е негоден за живеене поради тези причини и проблема не е от сега. Знам, че съседи, домоуправител и предишни наематели биха могли да свидетелстват в моя полза.

Има подписан приемно-предавателен протокол при подписване на договора, но не разполагам с такъв след моето изнасяне (т.е. възможно е да изнесе печка, пералня и хладилник и да каже, че съм ги взел аз). Има ли начин да удостоверя, че нищо негово не съм взимал (снимка на апартамента, свидетел при връщането на ключовете).

Разбира се завеждане на съдебен иск е само предположение, но предпочитам да съм готов за всякакви варианти и евентуални спорове. Демек искам да си вържа гащите по възможно най-добрия начин.За контакти

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

15.04.2016

Отговор: Здравейте отново!
На Ваше място не бих бързала със сигнала до НАП.
Може би, ако му обясните, че имате намерение да го направите, бившият Ви наемодател ще "омекне" и няма да Ви занимава повече с глупости.

Колкото до "недобросъвестното ползване" - всичко подлежи на доказване.
Трудно е при обикновено ползване да се причинят мухъл и влага на стените. Склонна съм да напиша "невъзможно", но все пак не съм специалист. Вие за какво ползвахте жилището - за сауна ли? ( :) :) :) )

Сега смятам, че най-големият Ви проблем е липсата на приемо-предавателен протокол. Следващият - липсата на документи за платените наеми.
А в първия приемо-предавателен протокол няма ли вписани данни за мухъл и влага? Имаше ли ги при огледа?
Все пак, смятам, че най-важното е да се справите с липсата на приемо-предавателен протокол - много сериозен пропуск сте допуснали!
Относно наемите - нито веднъж ли не сте ги превели по банков път? И никъде ли няма индикации за плащането? Ако имате свидетели, можете да ги ползвате, само ако общият размер на наемите (за целия период) не надхвърля 5000 лева, освен ако наемодателят Ви е съпруг или роднина по права линия, по съребрена линия до четвърта степен и по сватовство до втора степен включително.
Смятам, че това са нещата, които биха Ви създали много повече проблеми от т. нар. "недобросъвестно ползване". За него можете спокойно да си търсите свидетели от сега - съседи, настоящ и бивши домоуправители, предишни наематели... Както и Ваши гости (дори и роднини), които знаят за проблемите. В такъв процес задължително трябва да поискате и експертиза... Сложничко е.
Аз, лично, не бих завела дело за това срещу наемател. Въпреки че има и хора без работа, които биха се заели с подобен иск. Но изходът от него е съмнителен...
Все пак Ви съветвам да не бързате с друго, освен с предупреждението, че може да се обърнете към НАП и събиране на максимално количество доказателства (снимки НЕ вършат работа в общия случай).

Желая Ви здрави нерви и успех!

С поздрав: адв. Симеонова
гр. София, бул."Васил Левски" 72
0884 94 52 56 или 0898 20 60 91
имейл: advokatsimeonova@yahoo.comЗа повече информация: http://exlege.bg | За контакти

Тагове

здравейте
  
благодаря
  
отговора
  

проблем

  
година
  

договор

  

наем

  
страна
  
момент
  
имало
  
плащането
  
издавана
  
бележка
  

апартамента

  

мухъл

  
съдебен
  
месец
  

преди

  
договора
  

предизвестие

  
обаче
  
претенция
  
недобросъвестно
  

ползване

  
нещата
  
притеснявайте
  
обикновено
  
притеснява
  
платените
  
наеми
  
веднъж
  
полза
  
наемодателят
  
твърди
  
недобросъвестното
  
трудно
  
обвинява
  
заведе
  
дело
  
стените
  
заплашва
  
едва
  

приемо-предавателен

  

протокол

  
подписан
  
сериозен
  
поздрав
  
симеонова
  
софия
  
васил
  
левски
  
0884
  
0898
  
имейл
  
advokatsimeonova@yahoo
  
подписване
  
бележки
  

платени

  
случай
  
влага
  
разбира
  
предишни
  
наематели
  

биха

  
могли
  
свидетелстват
  
сега
  
съседи
  
такъв
  
възможно
  
начин
  
имате
  
смятам
  
липсата
  
наемите
  
свидетели
  
линия
  
степен
  
него
  
работа
  

Популярни въпроси - Наем

Виж всички въпроси

Краткосрочен наем или хотелиерство Здравейте! Във връзка с регистрацията на стаи и апартаменти за гости в общините искам да попитам следното: Може ли да се счита, че е налице дейност... Последен отговор - 27.06.2022 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Адресна регистрация Здравейте, Миналата година си купихме апартамент. Месец юни тази година съпругът ми е регистрирал негов приятел с уговорката за три месеца, което... Последен отговор - 1.10.2022 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Наемодател прекратява договор, по причина, че е договорил по-висок наем с друг. Здравейте, Наемодател прекратява договор по причина, че е договорил по-висок месечен наем с друг наемател. В договора имаме предвидена неустойка, но... Последен отговор - 8.01.2023 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Земеделска земя Здравейте! Имам договор със земеделски производител, но отказа да изплати рентата за миналата година. Какво следва да направя, за да я получа? Последен отговор - 22.03.2024 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

Земеделска земя Здравейте! Имам неполучена рента от земеделска земя. Арендатора не желае да я изплати. Какво следва да направя, за да я получа? Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив