Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Поръчителство при кредит

03.07.2015 - Кредити - 1 Отговори     (0)

Здравейте!
Свяко ми Георги е станал поръчител по кредит от 13.09.2005г( от Уникредит Булбанк), като в последствие кредитополучателя не връща кредита и през 2008г. вземането е прехвърлено от Булбанк към софийска фирма.
Съгласно заповед за изпълнение от 2013г. на Районния съд свяко е осъден да плати част от главницата( и той заплати тази сума). В последствие обаче получаваме писмо че дължи остатъка от непогасения банков кредит, и ако не внесем останалата част от главницата, щяли да се предприемат нови съдебно изпълнителни действия за събирането на дълга.
Въпросите ми са следните: Защо след като свяко е осъден да плати своята част(и я е платил) сега ни търсят отново, нали все пак има и други поръчители? Могат ли два пъти да ни осъдят за едно и също нещо? Можем ли да се позовем на изтекла давност? Какви действия да предприемем от тук нататък?
Извинявайте за дългото писмо! Ще ви бъда благодарна ако ми отговорите!

									Петрова

Петрова

Отговори (1)   

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

03.07.2015

Отговор: Здравейте, г-жо Петрова!
Във въпроса Ви липсва пълна информация, но все пак ще се опитам да Ви отговоря възможно най-подробно.
1. Има или няма други поръчители е все едно - от всеки от поръчителите може да се събира целия размер на кредита. (освен ако Георги не е гарантирал само част от кредита, което трябва да е записано изрично в договора) Това е т. нар. "солидарна отговорност" - кредиторът да може да избира от кого да си събере вземането - частично или изцяло, както той прецени. Т.е. никой няма "своя част", а всеки дължи целия дълг, пък кредиторът избира каква част (или цялото) от кого да вземе.
Именно заради солидарната отговорност на поръчителите и длъжниците отново Ви търсят, поне така предполагам.

2. Не, два пъти не можете да бъдете осъдени за едно и също нещо, но същесвуват различни варианти: Може да сте били осъдени само за част от дълга (както изглежда от Вашия въпрос), сега да Ви съдят за друга част. Може искът да е бил предявен като частичен и сега да го предявят за целия размер. Може сега да Ви съдят за изтеклите лихви и/или за разноските (споменавате, че е платена част от главницата само). Върху платената част не е текла лихва от плащането насам, но сигурно са се натрупали лихви още от преди това, а може и сега да се трупат върху другата, неизплатената част. Т.е. много е вероятно отново да Ви съдят за нещо свързано с предишното, близко до него, дори на същото основание - винаги има начин да се измъкнат.

3. Вероятно можете да се позовете на изтекла давност. Но сигурна ли сте, че наистина е изтекла. От Вашия въпрос не личи дали давността е спирана или прекъсвана, както и кога точно са спрели плащанията (!Внимание: цесията (прехвърлянето на вземането) НЕ прекъсва и не спира давността - тя си тече!!!)
А била ли е изтекла давността ПРЕДИ да платите частта от главницата?
Ако да - защо сте платили тогава?
Ако не - знайте, че с плащането (но САМО ако е било доброволно) сте прекъснали давността и от тогава тече нова. Доброволното плащане се счита за признание на иска, а всяко признание прекъсва давността! Ако сумата е била събрана принудително, давността не е прекъсната.


4. Не мога да Ви посъветвам друго, освен да потърсите юрист, компетентен в областта на вземанията и изпълнителния процес. Или поне да опишете нещата тук, ама с всички подробности - вкл. кога е направена последната вноска от титуляра-кредитополучател, воден ли е съдебен процес или само заповедно производство? Била ли е изтекла давността преди плащането. То доброволно ли е или принудително? и пр.

Извинявайте за дългия отговор :)

С поздрав: адв. Симеонова
гр. София, бул."Васил Левски" 72
0898 20 60 91 или 0884 94 52 56
имейл: advokatsimeonova@yahoo.comЗа повече информация: http://exlege.bg | За контакти

Популярни въпроси - Кредити

Виж всички въпроси

..krediti значи имам пресрочно изискуем кредит към банка на мое име имам една втора от апартамент който е 54 квадрата и отделно една четвърт от двуеташна къща на... Последен отговор - 6.05.2023 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Кредити значи имам пресрочно изискуем кредит към банка на мое име имам една втора от апартамент който е 54 квадрата и отделно една четвърт от двуеташна къща на... Последен отговор - 2.05.2023 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

Do you need Finance? Are you looking for Finance Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do... Последен отговор - от

0 Отговори

Business & Personal Loan Lender Do you need a business loan or personal loan for advancing your business and personal needs? Shire Investment Finance provides businesses and individuals around the globe financial solutions and loans, which can be tailored through our dedicated experts and teams. Our rates... Последен отговор - от

0 Отговори

Кредитор за бързи заеми Задайте въпроса си тук!Добър ден Имате ли нужда от спешен заем, за да разрешите финансовите си нужди, ние предлагаме вариращи от $ 5,000.00 до $ 10,000,000.00 Макс.... Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив