Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Ползватели на апартамент, не плащат сметки

11.01.2019 - Данъци и такси - 2 Отговори     (0)


Здравейте! Имам следния проблем...
Имам тристаен апартамент, който е на мое име, но в него живее дъщеря ми заедно със съпруга си и двете им деца , т.е. те са ползватели повече от десет години...Но през всичките тези години те не плащат сметките към Топлофикация за парно и топла вода, съответно се е събрала доста голяма сума както и лихвите по нея и от Топлофикация ме търсят мен като собственик на апартамента, а аз реално не живея там..Има ли законов ред , по който мога да накарам дъщеря ми да започне да ги плаща? За момента няма заведено дело към мен от Топлофикация, тъй като съм осъдена от Софийска вода, пак по същата причина...

									Мария Петрова

Мария Петрова Друго
София

Отговори (2)   

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

11.01.2019

Отговор: Здравейте, г-жо Петрова!

Поставяте много важен въпрос, който засяга много родители в големите градове.
Трябва да знаете, че практически дъщеря Ви и нейното семейство НЕ СА ПОЛЗВАТЕЛИ на имота по смисъла на нашето законодателство.
Дъщеря Ви се явява по-скоро заемател, като страна в устен договор за заем за послужване.
Защото у нас под "ползвател" се разбира лице, което има изрично учредено право на ползване, което се прави по нотариален ред. Процедура, която не е най-простото нещо, но може да Ви реши много проблеми за напред.
Ако искате, свржете се с мен по телефона или на имейл, за да обмислим някакъв вариант за измъкване от положението.

С поздрав: адв. Симеонова
София, ул. "Христо Белчев" 18
тел.0884 94 52 56 или 0898 20 60 91
имейл: advokatsimeonova@yahoo.comЗа повече информация: http://exlege.bg | За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

13.01.2019

Отговор: Здравейте госпожо Петрова!
Дъщеря Ви и нейното семейство ВЛАДЕЯТ имота Ви повече от 10 години - изрично сте посочили, че те живеят там, а не и Вие.
След като владеят този имот, това означава, че те го ползват и е без значение факта че не е било учредено право на ползване и вписано в Агенцията по вписванията.
Като такива те следва да заплащат консумираните от тях ток, вода, парно, а Вие като собственик да заплащате дължимите данъци. Друг е въпроса, ако предварително сте се разбрали Вие да заплащате консумативите.
От Топлофикация и Софийска вода търсят Вас, тъй като Вие сте регистрирана като собственик. Редно е по Вашите партиди семейството на дъщеря Ви да заплаща това, което консумират всеки месец.
След като семейството на дъщеря Ви не желае да заплати консумираните ток, вода и парно, ще се наложи Вие, вместо тях да заплатите, а след това по съдебен ред имате право на регресен иск и който съдът ще уважи.
Съдът ще уважи предявеният иск и на още едно основание, което сте посочили и което, ако се докаже по съдебен ред, че семейството на дъщеря Ви владее повече от 10 години имота, те имат пълното право да бъдат признати и за собственици на Вашия апартамент.
Всъщност, във Вашият казус е наложителна консултация с адвокат, който да се запознае с документите, с които разполагате и да Ви отговори точно и на место какво следва и как да се направи. Пиша това, защото допускам, че семейството на дъщеря Ви живее във Вашия апартамент с Ваше позволение и съгласие и нещата не са уредени с договор.

С уважение,
адв.Чанкова
София, ул. Три уши, 1, етаж 3, офис 1
телефон 0887 201 222За контакти

Популярни въпроси - Данъци и такси

Виж всички въпроси

Погасителна давност на данъци Бъдете предпазливи, когато става въпрос за данък... Погасителна давност на данъци „Бъдете предпазливи, когато става въпрос за данък МПС на автомобил“ Този проблем имам в момента и аз. Общ. "Кр.Село"... Последен отговор - 30.03.2024 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Данък върху наследен имот в Гърция Моля, за информация, ако наследеният имот е в Гърция, а ние сме български граждани с постоянно пребиваване в България, може ли да се приложи данъкът... Последен отговор - 12.03.2022 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Плащане данък Здравейте. Плащам ежегодно данък недв.имот и такса смет на имот представляващ неизползваема/ изоставена/ земя в село в община Средец.Земята е... Последен отговор - 4.03.2023 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

партидния номер откъде мога да взема партидния номер за данъците, за да платя онлайн Последен отговор - 26.02.2023 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

Удостоверение за липса на задължения. Клиент,който продава жилищен имот,му трябва да извади от НАП удостоверение за липса на задължения.Регистриран земеделски производител,от повече от... Последен отговор - 21.11.2023 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив