Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Покупка на имот върху общинска земя

15.02.2022 - Покупка на имот - 3 Отговори     (0)

Здравейте,скоро решихме да си купим къща построена върху общинска земя, който има учредено право на строеж от 1968г.След като този човек е починал, може ли негов наследник,който не е споменат в нотариалния акт да претендира наследство за тази общинска земя? Къщата има нотариален акт придобит по давност.

									Мария

Мария

Отговори (3)    Коментара (3)

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

16.02.2022

Отговор: Здравейте, Мария,

не става съвсем ясно дали къщата е изградена въз основа на учредено право на строеж от общината или е придобита по давност, при положение че нотариалният акт е констативен въз основа на придобивна давност. Препоръчително е с документите да се консултирате с нотариус или адвокат.
Наследникът придобива правото на собственост върху къщата въз основа на наследяването, не е необходимо да се споменава в нотариалния акт.
За общинските имоти има мораториум за придобиване на право на собственост въз основа на придобивна давност.За контакти

											Мария

Мария

16.02.2022

Коментар: Благодаря за отговора Ви,
Къщата е построена през около 1970г. а от 1989г. насам никой не живее. Къщата е придобита по давност преди 3 години от трима братя, чиито родители са построили къщата.Това станало чрез разпит на трима съседи. А право на строеж е отстъпено на дядото, който също живеел с тях.
Появява се друг, който претендира за наследство, само защото е внук на този дядо. Нито този внук, нито родителите му не са живели в тази къща. Този човек също твърди, че от 1989 до 2009 докато майка му(дъщеря на дядото) е жива е платила данъци за този имот без да ги ползва.
Може ли този новопоявилият се наследник да намери хора, които примерно да лъжесвидетелстват и така да отпадне сегашният нотариален акт?
И този парцел след като е отстъпена от общината на даден човек, парцелът става ли негова собственост, че внукът да претендира наследство от тази земя, следователно и от къщата?За контакти

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

16.02.2022

Отговор: Възможно е да се оспорва констативен нотариален акт и да се иска отмяната му чрез предявяване на иск в компетентния съд, но не и претендиращият да се снабди с нов констативен нотариален акт за същия имот.


За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

27.02.2022

Отговор: Здравейте Мария!
Въ Вашия казус следва да бъдат отграничени два момента:
ПЪРВО: Не става ясно ОТ КОГО ИСКАТЕ ДА ЗАКУПИТЕ ИМОТА?
Описали сте, че имота бил построен върху общинска земя въз основа на учредено право на строеж, след което сте допълнили, че собствеността върху къщата била придобита по давност , което вероятно е сторено от друго физическо лице.
От тези описания обаче, подчертавам не става ясно кой е продавача - лицето, което е придобило имота по давност, или някой наследник на придобилия по давност имота?
ВТОРО: за да Ви се отговори ясно и точно, трябва да се знае статута на лицето, което ще Ви продава имота.
Ето защо, аз смятам, че питането е непълно и само въз основа на изнесените данни е невъзможно в момента да получите ясен отговор, което означава да се обърнете към адвокат и на место да обясните по-подробно казуса, за да Ви се отговори.
С уважение,
адв.Галина Чанкова
София, ул. Три уши, 1
телефон за връзка: 0887 201 222За контакти

											Мария

Мария

28.02.2022

Коментар: Благодаря Ви за отделеното време.
За съжаление доста сте ми далече, за да ви посетя на място.
Консултирахме се с нотариус и с компетентни лица от общината.
Къщата ще я закупим от децата на лицето придобила по давност, тъй като тя е починала. Всъщност те са хората които я обитавали до 1989г.
Новопоявилият "наследник" твърди: "този парцел е даден на дядо ми, съответно и аз съм наследник на имота".
Според нотариуса в зависимост от това с какви доказателства разполага той, може да отпадне нотариалния акт.
Според общинските служители - щом има нотариален акт, никой нищо не може да направи вече.
Ще видим тези дни какво ще се случи...За контакти

											Мария

Мария

28.02.2022

Популярни въпроси - Покупка на имот

Виж всички въпроси

Покупка на къща Добър ден , умни и полезни,хопа, благодаря ,че помагате. Въпроса ми е предстои ми покупка на къща в Самоков с Горни Окол. Собственика не желае да пусне... Последен отговор - 15.05.2022 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

оценка на имот Бих искал да знам каква цена би била нормална за първи етаж от двуетажна къща намираща се в град Кюстендил, Могилата, къщата е градоред, състои се от... Последен отговор - 4.09.2022 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Изповядване на сделка пред нотариус Здравейте, Подписала съм Предварителен договор за покупко-продажба на апартамент с паркомясто с фирма инвеститор. Към момента сградата има... Последен отговор - 6.11.2022 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

Изповядване на сделка пред нотариус Задайте Здравейте, Подписала съм Предварителен договор за покупко-продажба на апартамент с паркомясто с фирма инвеститор. Към момента сградата... Последен отговор - от

0 Отговори

Покупка на имот Задайте Здравейте, Подписала съм Предварителен договор за покупко-продажба на апартамент с паркомясто с фирма инвеститор. Към момента сградата... Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив