Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Покупка на апартаманет - схема на плащане и документи

19.09.2018 - Покупка на имот - 6 Отговори     (0)

Искам да закупя жилище което е в строеж и след 2 месеца се очаква акт 14. Схемата на плащане е разделена на неколко части, а преводите по банка, какво ще ме посъветвате, има ли уловки и какви документи са ми необходими за да съм подсигурен?

A преводите са по банков път!

									K

K

Отговори (6)   

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

19.09.2018

Отговор: Здравейте, г-н К!

Бързам да Ви пиша, за да не попаднете в капана на пишман-строители.
1. Законът за ограничаване на плащанията в брой забранява да се прави КАКВОТО И ДА Е плащане в брой (това, което сте описали като "на ръка"), когато цялата сделка е на стойност над 9999 лева, което във Вашия случай е сигурно.
2. Акт 14 означава, че сградата е завършена само на т. нар. "груб строеж", т. е. далеч не е годна за живеене. При това обещаното не е като даденото - може акт 14 да не е след два месеца, а след 5, 7 или 11. Познайте, тогава, кога ще дойде акт 15, и кога (и дали изобщо), ще има акт 16 - т. нар. "разрешение за ползване", което прави един строеж жилище.
3. "На зелено" се купува само от доказали се, опитни и изключително платежоспособни строители - т.е. големите имена в строителството. В противен случай рискувате да платите , без да получите жилище. Може да получите тухли и плочи, макар и това да не е сигурно, но жилището съществува едва след приемане на акт 16, нищо че още на акт 15 е възможно да започнете довършителните работи, че дори и да се нанесете да живеете.
4 Моят съвет е да не поемате този риск - видно от предложените уговорки за плащане "на ръка", този строител не е коректен с купувачите си, или поне има нещо съмнително в цялата работа... Помислете - той Ви предлага директно да нарушите закона! При това, глобата е много сериозна:
Чл. 5. (1) Който извърши или допусне извършването на нарушение на чл. 3, се наказва с глоба в размер 25 на сто от общия размер на направеното плащане - ако е физическо лице, или с имуществена санкция в размер 50 на сто от общия размер на направеното плащане - ако е юридическо лице.
(2) При повторно нарушение по ал. 1 размерът на глобата е 50 на сто от размера на направеното плащане, а на имуществената санкция - 100 на сто от размера на направеното плащане.
Така че, замислете се!

С поздрав: адв. Симеонова
София, ул. "Христо Белчев" 18
тел.0884 94 52 56 или 0898 20 60 91
имейл: advokatsimeonova@yahoo.comЗа повече информация: http://exlege.bg | За контакти

											Кристина Найденова

Кристина Найденова

19.09.2018

Отговор: Има значение какви договорки ще направите в предварителния договор за покупко-продажба, като цена, размерна вноските, срокове за плащане и др. под. Т.н. плащане "на ръка" ще ви позволи да спестите някои разходи по сделката, които ще бъдат изцяло за ваша сметка понеже купувате ново строителство. Трябва да знаете, че плащането "на ръка" може да се направи и по банков път. Ако не се направи по банков път може документите да бъдат така изготвени, че интересите ви да са напълно защитени.


За повече информация: http://www.agencyevina.com | За контакти

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

01.10.2018

Отговор: Сега виждам отговора на г-жа Найденова.
И отново напомням - има ИЗРИЧНА ЗАКОНОВА ЗАБРАНА за плащания в брой, щом цялата сделка надвишава 9999.99 лева.
Нарушаването й може да доведе до сериозна глоба.
Колкото до израза "на ръка", в практиката е безспорно, че става дума за плащания в брой. Няма как да наречете "на ръка" плащания, направени по банков път. Извършването им НЕ е нарушение на закона, защото могат да бъдат проследявани. Отделно, питащият твърди, че "преводите са едни по банка други на рака", което означава, че му се предлага вариант, който включва и двете, а второто ("на ръка") е противозаконно и наказуемо. При това - с голяма глоба. В този случай "спестяването" на разходи може да излезе доста солено!
Всеки преценява за себе си, но записването на плащане в брой в какъвто и да е писмен документ, ще е отлично доказателство (в качеството му на признание на нарушението) в полза на наказващия орган - т.е. сам ще дадете в ръцете на наказващите доказателство за плащане в брой.

И много моля брокерите да не подвеждат клиентите си - плащанията в брой са НЕЗАКОННИ, когато сделката е за 10000 лева и повече.
Какъвто и документ да изготвите, това не ги прави по-законни, напротив - може да вкарате клиентите си в сериозни разходи за глоби и/или обжалването им.

С поздрав: адв. Симеонова

София, ул. "Христо Белчев" 18
тел.0884 94 52 56 или 0898 20 60 91
имейл: advokatsimeonova@yahoo.comЗа повече информация: http://exlege.bg | За контакти

											Кристина Найденова

Кристина Найденова

02.10.2018

Отговор: Не съм написала, че плащанията в брой над 10 000 лв. са законни. Написах, че при всеки вариант на разплащане, документите могат да бъдат така оформени, че интересите на купувача да са напълно защитени, при спазване на всички закони.

Работата на брокера не е да подвежда клиентите си, а да им помогне да се сдобият с желания имот. Това би трябвало да бъде и целта на адвоката, когато се ползват юридически услуги.За повече информация: http://www.agencyevina.com | За контакти

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

03.10.2018

Отговор: Уважаема г-жо Найденова!

Не отправих отговора си лично към Вас, но сега ще го направя - НЯМА НАЧИН да направите така, че плащане по сделка с цена над 10 000 лева, макар самото то да е за по-малко пари, да е законно. Забраната е изрична и неотменима! И няма как "при всеки вариант на разплащане, документите могат да бъдат така оформени, че интересите на купувача да са напълно защитени, при спазване на всички закони" - при плащане "в брой", наречено още "на ръка" или "кеш", няма законен начин да се оформят документите, ако ЦЯЛАТА сделка е на стойност от 10 000 нагоре.
Именно за това Ви помолих, и не само Вас, а всички Ваши колеги, да не подвеждате клиентите си - НЯМА законен начин да се оформи плащане в брой дори само на стоп-капарото, щом цялата сделка е за повече от 10 000 лева.
А фактът, че ще запишете плащане в брой в някакъв документ, може само да навреди на клиента, като послужи за доказателство за извършеното нарушение.

адв. Симеонова
София, ул. "Христо Белчев" 18
тел.0884 94 52 56 или 0898 20 60 91
имейл: advokatsimeonova@yahoo.comЗа повече информация: http://exlege.bg | За контакти

											Кристина Найденова

Кристина Найденова

04.10.2018

Отговор: Написаното по-горе, от мен, касае ежедневната практика в търговията с имоти, при това - законна. Опасявам се, че не сте разбрали правилно написаното, или аз не съм се изразила достатъчно ясно. Мисля, че сме на едно и също мнение - действията на всички ни трябва да бъдат в рамките на закона и в интерес на клиентите.


За повече информация: http://www.agencyevina.com | За контакти

Популярни въпроси - Покупка на имот

Виж всички въпроси

плащане на брокер на недвижим имот Здравейте, интересувам се по кой закон или наредба дължа възнаграждение на брокер , който не съм наемала аз, а продавача на недвижим имот? Брокера е... Последен отговор - 24.04.2024 от Мария

5 Отговори

Стъпки към придобиване на имот с ипотека Здравейте дали е правилен подхода ми да не се свързвам първо с агенция а с кредитен консултант който да ми договори най изгодната оферта от банките за... Последен отговор - 12.05.2024 от адв.Галина Чанкова

3 Отговори

Закупуване на имот в строителство Подписал съм предварителен договор за покупка на имот в строителство през октомври 2021 г. В договора няма клауза за плащане на допълнителни средства... Последен отговор - 24.12.2023 от Кристина Найденова

2 Отговори

Разминаване в квадратурата на къща в Нотариален акт и Кадастър Здравейте, предстои ми покупка на къща, която е със стар нотариален акт. В него къщата е описана на етаж и половина със ЗП 39кв, което не отговаря на... Последен отговор - от

0 Отговори

Are you in need of Urgent Loan Here Задайте въпросаAre you in need of Urgent Loan Here no collateral required all problems regarding Loan is solved between a short period of time Get access to both long and short term loans on credit check, unemployed, personal and business loans without delay... Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив