Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Отстъпено право на строеж или покупко-продажба на земя и строеж

08.01.2020 - Правни казуси - 2 Отговори     (0)

Здравейте!
Бихте ли ме посъветвали кой вариант ще излезе по-евтин:
1.Учредяване право на строеж на ФЛ на еднофамилна къща от ЗП-60 кв.м. и РЗП-134 кв.м. при вече заверени от надзорна фирма проекти и последващо - след 1-2 години прехвърляне и на парцела от 501 кв.м. ( ФЛ очаква българско гражданство в този времеви диапазон )? ИЛИ
2.Получаване разрешително за строителство на името на собственика на земята, започване на строителство и преди завършването на грубия строеж - прехвърляне на земята и строежа до тази фаза като покупко-продажба?
ИЛИ
3. Получаване разрешително за строителство на името на собственика на земята, без да се открива строителна площадка и след 1-2 години прехвърляне на земята с разрешителното за строителство, без то да е започнало пак като покупко-продажба?
Моля, абстрахирайте се от евентуални неразбирателства и последствия между собственика на земята и купувача. Интересуват ме само финансовите параметри.
Ще съм ви много благодарна за бърз отговор!
Поздрави!

									Смирнова

Смирнова

Отговори (2)    Коментара (1)

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

08.01.2020

Отговор: Тъй като сте добавила инфо, че лицето очаква българско гражданство, предполагам, че всичките вариации произлизат от това, че смятате, че лицето в момента не може да придобие земята. Което е невярно. Никога не е имало забрана за придобиване на урегулирани имоти за чужди лица. Забраната касае единствено земеделски земи. Извън горното, на въпроса Ви:
1. Ще платите такси за прехвърляне право на строеж, които са на база по-високата стойност измежду договорената цена и данъчната оценка. След време ще платите такси и за прехвърляне на земята, отново изчислени по същия начин.
2. Ще прехвърляте отново право на строеж (преди акт 14) и земя. Разликата с т.1 е, че тук прехвърлянето е наведнъж, следователно дължимите суми ще се платят наведнъж.
3. В този случай, ще прехвърлите само земята и очевидно, това ще е най-евтиния вариант. Тъй като липсва прехвърляне и на право на строеж.За контакти

											Смирнова

Смирнова

08.01.2020

Коментар: Благодаря за бързия отговор! Бихте ли ме насочила към компетентен в проблематиката адвокат от Варна, за да ползвам услугите му, защото вече посетихме двама Ваши колеги за консултация и получавахме уклончиви отговори, от които си личеше, че не са наясно. Затова и се обърнах с въпрос в сайта ви. Твърдението Ви, че УПИ може да се придобие и от чужденци ме учуди много, защото до сега ни казваха, че е възможно едва след придобиване на Бг гражданство. Става въпрос за арменски гражданин с право на постоянно пребиваване в момента, минала процедура - изпит и интервю за гражданство и в очакване на финализиране на процедурата, но тъй като всичко се случва много бавно, явно ще минат още 1-2 години.
Поздрави!За контакти

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

09.01.2020

Отговор: Не мога да се ангажирам с конкретен адвокат във Варна. По-скоро, бих Ви посъветвала да се обърнете директно към нотариус. Носите всички документи за сделка, казвате какво и как искате да прехвърлите и записвате час за сделка.


За контакти

Популярни въпроси - Правни казуси

Виж всички въпроси

Трудов стаж и клас прослужено време Здравейте! Оказва се,че в една администрация служител с 1 година стаж и служител с 30 години стаж и с по-висока квалификация на еднакви длъжности са с... Последен отговор - 28.01.2023 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Сутеренна стая Имам сутеренна стая ,която по нотариален акт е избено помещение.Към нея съм изградил баня с тоалетна.Общо 4 са съкооператорите в сградата.Как мога да си... Последен отговор - 25.01.2023 от адвокат Милена Миткова

2 Отговори

Клас прослужено време в администрация Задайте въпроса си тук! Последен отговор - от

0 Отговори

Заплата и клас прослужено време Задайте въпроса си тук! Последен отговор - от

0 Отговори

Заплата и професионален опит Задайте въпроса си тук! Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив