Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Отказ от договор за наем

24.10.2018 - Наем - 4 Отговори     (0)

На 16.10.2018г сключих договор за наем, за срок от 24 м, считано от 01.11.2018 и предсрочно освобождаване с 2 мес. предизвестие Имотът е в лошо общо състояние и в договора е описано, че трябва да направим ремонт на банята в срок до 1 месец, който беше извършен за 5 дни. Устно се уговорихме, че освежаването на апартамента наемателите ще си го извършат за собствена сметка, като поискаха ключовете за да работят по него успоредно с майсторите ни, донесоха си материали, включително и пренасяха мебели. Днес 24.10. ми върнаха ключовете и ми казаха,че се отказват от договора, с обяснението, че много скъпо щяло да им излезе освежаването и тръгнаха да водят преговори да е за сметка на наема. Отказахме им, защото те знаеха какво е състоянието на имота и затова е на тази ниска цена и защото много настояваха да го наемат.Поискахме предизвестие, но казаха,че договора не бил влязъл в сила.Наем не са плащали.
Можем ли да претендираме за спазване срока на предизвестие и съответно наем за този срок.

									Я.Стефанова

Я.Стефанова

Отговори (4)    Коментара (1)

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

25.10.2018

Отговор: Без да се прочете договорът Ви за наем, отговорът ще е малко напосоки. Има ли клауза за освежителен ремонт за сметка на наемателя? Има ли клауза кога влиза в сила договора? Ако сте записали, че договорът влиза в сила от 01.11.2018г без каквито и да е други уговорки за ремонт, гратисен период и т.н., на практика договорът Ви все още не е произвел действие. За в бъдеще, вместо клазуа откога влиза в сила, записвайте, че има гратисен период за наема, а не за влизането в сила на договора.


За повече информация: http://mitkovalawyers.com | За контакти

											Иван Иванов

Иван Иванов

25.10.2018

Отговор: Мисля, че проблемът ви е в "недоизкусурен" договор за наем.
Описаните по-горе договорки, се отразяват или като клаузи в
договора за наем, или като устни договорки съгласувани пред
достатъчно на брой и надеждне свидетели.Първият вариант е за предпочитане
Не мисля, че неизпълнена устна договорка, очи в очи или по телефон, може да е причина за отказ от задълженията по договара ви.За контакти

											Я.Стефанова

Я.Стефанова

25.10.2018

Коментар: Благодаря Ви за отговора.
Уговорката за ремонт за тяхна сметка беше устна пред свидетели- тяхната брокерка и нашия брокер.
Идеята ни по принцип беше имотът /купен с инвестиционна цел/ да се дава под наем от догодина след луксозен ремонт за по-висок наем, но брокерите ни дадоха предложение за наематели, които търсят спешно жилище на нисък наем, което щели да освежат сами и което ще ползват дългосрочно. Срокът на договора проформа беше определен на 24 мес.
Да има клауза, че договора влиза в непосредствена сила от датата на подписването му.
И сега банята е хем ремонтирана, хем не напълно -не е сменена вратата и не е изпълнен луксозен ремонт, каквато ни беше идеята, а по-скоро авариен за да свършим по-бързо, и ще трябва да се разбиват новите плочки инвестират нови средства. Всъщност опитахме се да сме максимално коректни и да не правим ремонт след като са се нанесли от 01.11., защото и те имаха срок да освобождават и да се местят въпреки, че по договор трябваше да извършим ремонта до 16.11.
А отказът от договора беше - ключовете пратени по тяхната брокерка, а на мен SMS,че са се "консултирали" /кавичките са от мен, защото не го вярвам/ с адвокат, който е казал, че договора не е в сила и имали правото да се откажат в рамките на месец.
Иска ми се , ако сме в правото си да се опитаме да накажем по съдебен ред некоректността им.За контакти

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

26.10.2018

Отговор: Права е колегата Миткова, че следва да се прегледа договорът за наем, за да получите точен и коректен отговор. Важно е да се установи от кога влиза в сила договорът, защото в първото си запитване сте посочила "на 16.10.2018г сключих договор за наем, за срок от 24 м., считано от 01.11.2018", а във второто - "има клауза, че договора влиза в непосредствена сила от датата на подписването му." В тази връзка е важно да се установи от коя дата е влязъл в сила договорът за наем, за да се отговори на останалите въпроси относно дължимост на наемна цена.


За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

28.10.2018

Отговор: Здравейте госпожо Стефанова!
От това, което сте дали като описание по казуса, се установява, че на 16.10.2018 година сте изготвили и разписали договор за наем, който обаче започва да действа от 01.11.2018 година. Т.е., това означава, че за времето от 16.10.2018 година до 01.11.2018 година Вие нямате договор за наем.
Всички останали правоотношения, които са възникнали между Вас и бъдещите наематели остават устни договорки, от които Вие не следва да черпите права, нито да имате задължения.
Но, ясен и точен отговор можете да получите при устна консултация с адвокат, който да разгледа и се запознае с изготвеният договор.
Успех Ви желая!
С уважение,
адв.Чанкова
София, ул. Три уши, 1, етаж 3, офис 1
телефон 0887 201 222За контакти

Популярни въпроси - Наем

Виж всички въпроси

Данък на имот под наем без акт 16 Здравейте! Този месец отдадох апартамент под наем, който все още няма акт 16. Комисията е минала май месец и вече сме в очакване на акт 16. Въпроса ми е,... Последен отговор - 18.06.2022 от адв.Галина Чанкова

6 Отговори

Краткосрочен наем или хотелиерство Здравейте! Във връзка с регистрацията на стаи и апартаменти за гости в общините искам да попитам следното: Може ли да се счита, че е налице дейност... Последен отговор - 27.06.2022 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Адресна регистрация Здравейте, Миналата година си купихме апартамент. Месец юни тази година съпругът ми е регистрирал негов приятел с уговорката за три месеца, което... Последен отговор - 1.10.2022 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Наемодател прекратява договор, по причина, че е договорил по-висок наем с друг. Здравейте, Наемодател прекратява договор по причина, че е договорил по-висок месечен наем с друг наемател. В договора имаме предвидена неустойка, но... Последен отговор - 8.01.2023 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Неспазване срок на договор Здравейте, Имам следния казус - на 1.08 сключих договор за наем на апартамент през брокер.Тъй като в апартамента все още имаше друг наемател,който беше в... Последен отговор - 2.09.2023 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив