Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

отдаване под наем

29.12.2021 - Наем - 4 Отговори     (0)

Притежаваме съсобствен апартамент апартамент, всеки с по 1/2 част. Моят съсобственик се премести в друго жилище и иска да отдаде под наем своя дял. Аз не съм съгласен да живея с чужд човек в едно жилище и да ползвам общи помещения (кухня, баня, тоалетна, електромер, водомер) с него.
Трябва ли съсобственикът ми да получи моето съгласие, за да отдаде под наем своята част?

P.S. Тъй като в отговор № 3 се говори за плащане на наем, искам да попитам дължи ли се наем и в случай, когато не преча на съсобственика си да си ползва своята част (би могъл да си заключи своята стая), а ползвам само коридор, тоалетна и кухня.

									Енчо

Енчо

Отговори (4)   

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

30.12.2021

Отговор: Съгласно чл. 31 и чл. 32 от Закона за собствеността всеки съсобственик може да си служи с общата вещ съобразно нейното предназначение и по начин да не пречи на другите съсобственици да си служат с нея според правата им.
Когато общата вещ се използува лично само от някои от съсобствениците, те дължат обезщетение на останалите за ползата, от която са лишени, от деня на писменото поискване.

Чл. 32. Общата вещ се използува и управлява съгласно решението на съсобствениците, притежаващи повече от половината от общата вещ.

Освен това, съсобствениците не разполагат с реални, а с идеални части от апартамента в случая и би следвало за отдването под наем другият съсобственик да има и Вашето съгласие.За контакти

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

30.12.2021

Отговор: Съгласно чл. 31 и чл. 32 от Закона за собствеността всеки съсобственик може да си служи с общата вещ съобразно нейното предназначение и по начин да не пречи на другите съсобственици да си служат с нея според правата им.
Когато общата вещ се използува лично само от някои от съсобствениците, те дължат обезщетение на останалите за ползата, от която са лишени, от деня на писменото поискване.

Чл. 32. Общата вещ се използува и управлява съгласно решението на съсобствениците, притежаващи повече от половината от общата вещ.

Освен това, съсобствениците не разполагат с реални, а с идеални части от апартамента в случая и би следвало за отдаването под наем другият съсобственик да има и Вашето съгласие.За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

01.01.2022

Отговор: Здравейте!
Решението за управление на общата вещ се взима със съгласие между двама Ви, тъй като от написаното от Вас се установява, че сте съсобственици на по 1/2 идеална част всеки един от двамата на апартамент.
След като Вие живеете в общия апартамент и ползвате същия със съгласието на другия съсобственик, несъмнено му дължите обезщетение за ползването и на неговата част. Напълно резонно е Вашето обяснение, че не желаете да живеете заедно и ползвате заедно с наемател общото жилище, още повече, ако то е малко като квадратура. Но, трябва да знаете, че дължите обезщетение на другия съсобственик от датата на поискването. Най- често срещаното в практиката е обезщетение за пропуснати ползи под формата на наем за срок от 5 години от датата на поискването.
Важно е също така да имате предвид, че при необезпокоявано ползване на цялото жилище в продължение на 5 години, бихте имали право да докажете, че сте придобили по давност и частта на другия съсобственик.
С уважение,
адв. Галина Чанкова
София, ул. Три уши, 1
телефон за връзка: 0887 201 222;За контакти

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

09.01.2022

Отговор: Здравейте!

Отдаването на ЧАСТ от съсобствен имот под наем е изключително трудна задача, доколкото съсобствеността обикновено е бездялова, както Ви е писала вече адв. Миткова. Това означава, че всеки от Вас двамата е собственик на неопределена 1/2 част, за това наречена идеална.
Единствено в случай, че сте съсобственици на по 1/2 РЕАЛНА част от имота (това обикновено се случва при много големи имоти, които имат отделни санитарни помещения и може да се обособят два по-малки апартамента) и е уточнено кой от Вас коя точно част притежава - например източната част на апартамент №2, която обхваща кухня, спалня и по-малкото сервизно помещение..., е възможно тази част да бъде отдадена под наем без Ваше съгласие, предвид че живеете в имота.
В случай, че имотът е притежание в идеални части, Вие имате право да се противопоставите на отдаването на другата част под наем. Разбира се, ако съсобственикът Ви поиска обезщетение за факта, че Вие сам ползвате имота, ще се наложи да го плащате (обикновено се постига след образуване на дело).
Няма предварително определен размер или срок, но се съизмерва с наема на половината жилище с подобни характеристики в същия район на града.
И нещо много важно - НЯМА шанс да придобиете съсобствения имот по давност за 5 години!!!
Има вариант за повече от 10, но е доста сложно, особено ако плащате обезщетението...
Ако мислите за такъв вариант трябва непременно да се консултирате с компетентен адвокат.

На този етап и по поставения въпрос - не се притеснявайте излишно!
Колкото до постскриптума Ви, обяснявам:
Ако имотът е достатъчно голям, за да го ползвате заедно със съсобственика, и той има достъп до жилището (ключ, чип и пр.), е възможно съдът да НЕ присъди обезщетение за лишаването от ползване. Т.е. отговорът на въпроса Ви е "относително".
При по-малките жилища се приема, че ползването от единия съсобственик изключва ползването му от другия... Не е съвсем просто.За повече информация: http://exlege.bg | За контакти

Тагове

съсобствен
  
апартамент
  

част

  

съсобственик

  
жилище
  
отдаде
  

наем

  
ползвам
  
помещения
  
кухня
  
тоалетна
  
съсобственикът
  
съгласие
  
своята
  
случай
  
съсобственика
  
съгласно
  
закона
  
собствеността
  
служи
  

общата

  
съобразно
  
нейното
  
предназначение
  
начин
  
пречи
  
другите
  
съсобственици
  
служат
  
правата
  
използува
  
лично
  
някои
  
съсобствениците
  
дължат
  
обезщетение
  
останалите
  
ползата
  
лишени
  
деня
  
писменото
  
поискване
  
управлява
  
решението
  
притежаващи
  
половината
  
разполагат
  
реални
  
идеални
  
части
  
апартамента
  
случая
  
следвало
  
другият
  
отдаването
  
здравейте
  
идеална
  
двамата
  
живеете
  
ползвате
  
същия
  
другия
  
дължите
  
ползването
  
заедно
  
датата
  
поискването
  
срок
  
години
  
важно
  
имате
  
предвид
  
ползване
  
право
  
давност
  
имот
  
обикновено
  
имота
  
възможно
  
имотът
  
плащате
  
вариант
  

Популярни въпроси - Наем

Виж всички въпроси

Данък на имот под наем без акт 16 Здравейте! Този месец отдадох апартамент под наем, който все още няма акт 16. Комисията е минала май месец и вече сме в очакване на акт 16. Въпроса ми е,... Последен отговор - 18.06.2022 от адв.Галина Чанкова

6 Отговори

наемател Здравейте, имам сключен договор за наем за 1 година с физическо лице.Случайно разбирам,че в имота ми живее друго лице,което не познавам.То ми представя... Последен отговор - 22.05.2022 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Краткосрочен наем или хотелиерство Здравейте! Във връзка с регистрацията на стаи и апартаменти за гости в общините искам да попитам следното: Може ли да се счита, че е налице дейност... Последен отговор - 27.06.2022 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Адресна регистрация Здравейте, Миналата година си купихме апартамент. Месец юни тази година съпругът ми е регистрирал негов приятел с уговорката за три месеца, което... Последен отговор - 1.10.2022 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Наемодател прекратява договор, по причина, че е договорил по-висок наем с друг. Здравейте, Наемодател прекратява договор по причина, че е договорил по-висок месечен наем с друг наемател. В договора имаме предвидена неустойка, но... Последен отговор - 8.01.2023 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив