Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Обща площ, застроена площ и реална площ на апартамента

05.12.2018 - Покупка на имот - 3 Отговори     (0)

Става дума за ново строителство.
Нормално ли е Общата площ на един апартамент да надхвърля повече от 40% ЗП,
В случая 57м2 и 38м2 .
И реалната светла част да е още по-малка, в случая 30м2.?

									Maria Alexieva

Maria Alexieva

Отговори (3)   

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

06.12.2018

Отговор: Важно е да се уточни, какво е ЗП /зстроена площ/ и какво е РЗП /разгъната застроена площ/.
ЗП е площта, която обектът заема хоризонтално, върху земя или плоча. Например къща може да е със застроена площ от 60 кв.м. /толкова място заема от двора/. Но ако е на два етажа, то нейното РЗП ще е 120 кв.м. Апартамент на две нива, също. Тоест, ако в документ за собственост или друг документ е записано, че обектът е със застроена площ от 40 кв.м., а е с разгъната застроена площ от 57 кв.м., вероятно или обектът е на две нива, или има някаква грешка. Апартаментите, като правило се записват, като застроена площ. Реалната светла част е въпрос на проектиране. Ето и легалните дефиниции на ЗУТ - § 5 от допълнителните му разпоредби: "Застроена площ" е площта, ограничена от външните очертания на ограждащите стени на първия надземен етаж или на полуподземния етаж, включително площта на проветрителните шахти и проходите в тези очертания. В застроената площ на приземно ниво не се включват тераси, външни стълби и стълбищни площадки, рампи, гаражи и други елементи с височина до 1,2 м от средното ниво на прилежащия терен.
"Разгъната застроена площ" е сборът от застроените площи на всички надземни етажи на основното и допълващото застрояване. В разгънатата застроена площ се включват и застроените площи в подпокривното пространство на сградите. В застроената площ на надземните етажи се включва цялата площ на балконите, лоджиите и терасите.За повече информация: http://mitkovalawyers.com | За контакти

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

07.12.2018

Отговор: Здравейте, г-жо Алексиева!

Тъй като в заглавието сте написали "... на апартамента", си позволявам да предположа, че става дума за погрешен израз и искате да попитате за разлика между реалната жилищна площ и декларираната в документите квадратура, наричана още "обща" , която включва и дял от общите части.
Това е една порочна практика, която представя цената на новото строителство като по-ниска на квадратен метър, защото делят на повече. За съжаление, това постепенно се простира и върху продажбите на по-стари сгради.
Но да се върнем на въпроса:
Всъщност, това, което продавачът купува е реалната площ - във вашия случай, доколкото разбирам, 38 кв.м. Останалото до 57 кв. м. е процентът от общите части, приравнен в квадратни метри (което е неточно и изключително некоректно от страна на строителите), които така или иначе вървят заедно с апартамента. Общи части са например общият водопровод и електрическата мрежа извън апартаментите, които няма как да се измерят в квадрати...
Но, този трик честичко обърква купувача и той заблуден, купува 100 квадрата, от които реално получава около 65.(Ето един текст, който обсъжда въпроса7 https://trafficnews.bg/komentari/kak-se-izchisliava-ploshtta-apartament-kapanite-koito-38925/)
Колкото до съотношението реална/обща (декларирана в документите) площ, то варира според броя на апартаментите в сградата и обширността на общите части - колкото по-голям е този брой, толкова по-малък дял от общите части се падат на всеки от апартаментите и колкото по-обширни са общите части, толкова по-голяма е квадратурата, която влиза в съответния дял. Отделно, по-големите апартаменти имат по-голям процент от общите части, а по-малките - по-малък.
Във Вашия случай ми се струва, че има нещо нередно - твърде голямо е съотношението - или има някакви разкошни общи части - бална зала, клуб на пенсионера и пр., или се случва нещо некоректно. Това, не е толкова трудно да се провери - поискайте проекта на сградата и спокойно изчислете квадратурите. Строителят е длъжен да съхранява и документация, която отразява и площите - нарича се най-често "площообразуване" - с нея може да съпоставите изчисленията си. (Тук вижте подробности https://seba.bg/%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE-%D0%B5-%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D1%89%D0%BE%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5/)
Колкото до въпроса за светлата част - вероятно в жилището има килер - това е задължително условие, когато за него не е предвидено мазе или таванско помещение. Вероятно включвате и баня/ тоалетна, а може би и т. нар. "мокро" помещение. В по-големите апартаменти често се предвижда гардеробна или поне ниша за голям вграден гардероб.
Всички тези варианти са напълно законни и няма пречка да се правят.
Въпросът е само дали купувачът приема това или не - ако жилището му харесва и му се струва удобно, няма значение колко е светлата и колко тъмната площ вътре.
Е, във Вашия случай, ми се струва трудно някой да се чувства удобно в това жилище, но... всеки влак си има пътници.
Моят съвет е да си изберете друго жилище.
И най-общо като отговор - и в имотите е като в любовта - няма нормално, има харесано.
Ако аз и Вие не одобряваме едно жилище, друг ще го разпознае като свое, ще го хареса и ще си го купи. И обратното - ние с Вас може да харесаме имот, който други са отхвърлили.

Не се тормозете - това явно не е Вашето жилище.


Успех Ви пожелавам!

С поздрав: адв. Симеонова
София, ул. "Христо Белчев" 18
тел.0884 94 52 56 или 0898 20 60 91
имейл: advokatsimeonova@yahoo.comЗа повече информация: http://exlege.bg | За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

09.12.2018

Отговор: Здравейте!
Темата, която засягате е пространна, но ще се опитам накратко да отговоря.
ЗАСТРОЕНАТА ПЛОЩ на имот е площта, ограничена от ограждащите стени на съседните обекти. Ако външните стени са с отвори (прозорци, балкони) в ЗП влиза цялата дебелина на стената.При т.нар. „ново строителство“, инвеститори и строители започват да включват в офертите си общите части на апартаментите като жилищна площ и така се създава ново понятие за площ – „ОБЩА ПЛОЩ“, която представлява застроената площ на имота + квадратурата на идеалните части от сградата, които имотът притежава.обявената цена като абсолютна стойност разделяме на правилно изчислена застроена площ или не – влияе единствено върху получената цена на кв.м., която ползваме за сравнение между отделните оферти.
Съгласно ЗУТ се приема, че:
ОБЩА ЗАСТРОЕНА ПЛОЩ на сградата включва площта на етажите, ограничена от външните конструктивни очертания на ограждащите стени, включително и цялата площ на балкони, лоджии, веранди, и др.
РАЗГЪРНАТА ЗАСТРОЕНА ПЛОЩ (РЗП) е сбор от застроените площи на всички етажи. Не се включват стопански площи (складови помещения за лично ползване, тавани и сутерени, ателиета и прилежащите им коридори, стълбища и такива за общо ползване - сметопроводи, абонатни станции, котелни помещения, и др.
ЗАСТРОЕНА ПЛОЩ (ЗП) на едно жилище или друг самостоятелен обект или част от сграда е площта, ограничена от конструктивните размери на ограждащите стени към съседни обекти или общи части на сградата. Застроената площ на мезонет е сума от площите на всеки от етажите.
С уважение,
адв.Чанкова
София, ул. Три уши, 1, етаж 3, офис 1
телефон 0887 201 222За контакти

Тагове

става
  
дума
  
ново
  
строителство
  
нормално
  

площ

  
апартамент
  
случая
  
реалната
  
светла
  
част
  
разгъната
  

застроена

  
площта
  
обектът
  
заема
  
например
  
нива
  
документ
  
вероятно
  
апартаментите
  
ограничена
  
външните
  
очертания
  
ограждащите
  
стени
  
етаж
  
включително
  
застроената
  
ниво
  
включват
  
други
  
застроените
  
площи
  
етажи
  
включва
  
цялата
  
здравейте
  
апартамента
  
между
  
жилищна
  
документите
  
обща
  
общите
  

части

  
въпроса
  
купува
  
случай
  
некоректно
  
общи
  
колкото
  
съотношението
  
сградата
  
по-голям
  
по-малък
  
квадратурата
  
влиза
  
по-големите
  
апартаменти
  
струва
  
трудно
  
площите
  
светлата
  
жилището
  
помещение
  
приема
  
удобно
  
жилище
  
имот
  
софия
  
обекти
  
балкони
  
цена
  
етажите
  
помещения
  
ползване
  

Популярни въпроси - Покупка на имот

Виж всички въпроси

плащане на брокер на недвижим имот Здравейте, интересувам се по кой закон или наредба дължа възнаграждение на брокер , който не съм наемала аз, а продавача на недвижим имот? Брокера е... Последен отговор - 24.04.2024 от Мария

5 Отговори

Стъпки към придобиване на имот с ипотека Здравейте дали е правилен подхода ми да не се свързвам първо с агенция а с кредитен консултант който да ми договори най изгодната оферта от банките за... Последен отговор - 12.05.2024 от адв.Галина Чанкова

3 Отговори

Закупуване на имот в строителство Подписал съм предварителен договор за покупка на имот в строителство през октомври 2021 г. В договора няма клауза за плащане на допълнителни средства... Последен отговор - 24.12.2023 от Кристина Найденова

2 Отговори

Разминаване в квадратурата на къща в Нотариален акт и Кадастър Здравейте, предстои ми покупка на къща, която е със стар нотариален акт. В него къщата е описана на етаж и половина със ЗП 39кв, което не отговаря на... Последен отговор - 20.06.2024 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

Are you in need of Urgent Loan Here Задайте въпросаAre you in need of Urgent Loan Here no collateral required all problems regarding Loan is solved between a short period of time Get access to both long and short term loans on credit check, unemployed, personal and business loans without delay... Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив