Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Образуване на нов УПИ

10.10.2021 - Правни казуси - 1 Отговори     (0)

Здравейте!Собственик съм на дял от УПИ,като моят дял е 994 кв.м а другият е500кв.м Лицето на моят дял е 4 м.Имам нотариално заверено споразумение за ползване на граници с другите съсобственици.Може ли моят дял да бъде образуван като отделен УПИ и ако може какви са вариантите.Благодаря.

									Тодор Георгиев

Тодор Георгиев

Отговори (1)   

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

10.10.2021

Отговор: Здравейте господин Георгиев!
Според мен, Вашият казус касае подялба на имот, т.е. от едно съществуващо УПИ да бъдат образувани два нови УПИ, като това може да стане по доброволен ред, или по съдебен ред, т.е. съдебна делба.
Според текста на чл. 201, ал. 1 ЗУТ при съдебна делба на УПИ с цел образуване на нови УПИ съдът изисква становище от местната администрация относно поделяемостта на имота. От казаното става ясно, че не винаги такова становище е необходимо.
Ако съделителите са решили имотът да не се поделя реално, а да се постави в дял на единия от тях, не е нужно да се иска становище от администрацията. Същото ще бъде в сила, ако имотът е неподеляем според неговия размер.
В чл. 19 ЗУТ ясно са посочени изискванията за минимални размери по лице и повърхност, и ако съдът установи, че според тях имотът е неподеляем, то становището на администрацията е излишно.
Определен проблем може да създаде текстът на чл. 19, ал. 3 ЗУТ относно намаляването на минималните размери най-много с 1/5, което се извършва въз основа на заключение на общинския експертен съвет.
Очевидно е, че съдът не е в състояние да знае становището на общинския експертен съвет, а от друга страна, при делба на поземлени имоти реално определените части не могат да бъдат с размери, по-малки от определените от закона, намалени най-много с 1/5.
Следователно при съдебна делба, ако размерът на УПИ създава възможност да се образуват самостоятелни УПИ не само при условията на чл. 19, ал. 1, но и при намаляването им с 1/5, съдът трябва да изиска становище от местната администрация относно поделяемостта на имота.
С уважение,
адв. Галина Чанкова
София, ул. Три уши, 1
телефон 0887 201 222За контакти

Популярни въпроси - Правни казуси

Виж всички въпроси

Изграждане частичен навес на паркоместа. Здравейте, интересува ме какви разрешителни и други документи са ми необходими за направя частичен навес на собствени паркоместа? Местата с 2 и 2/3 от... Последен отговор - 17.03.2024 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

разделяне на имот Собственик съм на къща в село като 1/2 част съм придобила от завещание, а другата 1/2 част чрез дарение. Сега искам да разделя имота на две части - частта с... Последен отговор - 12.04.2024 от адвокат Милена Миткова

1 Отговори

Закон за наследство? ДВ, бр. 60 от 1992 - Моля за по-подробно обяснение, в частта ако няма 10 години от сключен брак. Благодаря! Последен отговор - 19.03.2024 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

Премествяем обект в свлачищна зона Здравейте, предвид, че строителството в свлачищни зони без канализация е забранено, бих искал да попитам дали е възможно да се постави малък... Последен отговор - 30.03.2024 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

Изграждане частичен навес на паркомясто. Здравейте, интересува ме какви разрешителни и други документи са ми необходими за направя частичен навес на собствени паркоместа? Местата с 2 и 2/3 от... Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив