Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Обработка на земеделска земя

16.03.2014 - Земеделска земя - 2 Отговори     (0)

Здравейте,
Собственичка съм на замеделска земя със статут ливада. Днес разбрах, че арендатор, който обработва ниви в съседство, е обработил /изорал/ и моята. В същото време аз подавам документи към ДФЗ и ползвам европейски субсидии за пасища и ливади /включително и за проблемната/. Арендаторът не е сменил статута на земята, но явно тя вече е включена в негов масив. Затруднена съм в казуса - как да запазя земята си като ливада, при условие, че е обработена /оран/ и е в масив, т.е. не е крайна? Какви права имам и как да процедирам?

									Nikolova

Nikolova

Отговори (2)   

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

17.03.2014

Отговор: Всяка година собствениците на земеделска земя, заявяват дали ще обработват земята си, ако не е сключен аренден договор. Ако миналата година сте я заявили и очертали, няма как друг също да я заяви. Ако не сте я заявили миналата година, тази година до м.май го направете.


За повече информация: http://http://mitkovalawyers.com/ | За контакти

											Таня Китик

Таня Китик

18.03.2014

Отговор: Здравейте,
във Вашият въпрос има няколко подвъпроса, които следва да се обсъдят.
1. Посочвате, че подавате документи към ДФЗ-РА и получавате полагащите Ви се субсидии за пасища, мери, което означава, че никой друг не ги е заявил за подпомагане. Ако площите Ви бяха заявени от още някой щяхте да получите писмо есента на 2013 година за двойно заявени площи и би следвало да влезете в схемата за доказване на правното основание за ползване. Но тъй като сте получили субсидии, значи площите Ви не са заявени от никой в кампания 2013 година.
2. За да попадне Вашата площ в масивите за служебно разпределение и арендатора да има право да я обработи значи той е подал заявление, че иска да участва в разпределението на така наречените "бели петна", които са в масива, който той обработва.
Имайте предвид, че подаването на заявление за подпомагане (получаване на СЕПП, НДП, НП1, НП2 и други каквито Ви се полагат в съответния район) не гарантира, че имота Ви няма да бъде определено като "бяло петно" и да бъде разпределено на друг ползвател. Трябва да подадете и ДЕКЛАРАЦИЯ по чл.69 от ППЗСПЗЗ, в която трябва да декларирате местонахождението на имота и начина на трайно ползване. В случай, че като собственик желаете лично да обработвате земя си и не желаете имота Ви да се включва в масиви за ползване ( да не се превърне в "бяло петно") трябва изрично да посочите това обстоятелство в декларацията.
Тези декларации се подават в срок до 31 юли и важат за следващата стопанска година.
Трябва да направите справка в Общинска служба "Земеделие" и да проверите дали миналата година е имало разпределение на "белите петна", приключило с протокол и ако има такъв дали Вашата земя е попаднала в това разпределение. В случай, че арендатора в съседство от Вас е подал заявление през 2013 година, че желае да участва в разпределението на "белите петна" в масивите, които обработва, (заявление по чл.37в, ЗСПЗЗ) а Вие не сте подали декларация, че не желаете Вашия масив да попада в това разпределение е напълно възможно Вашия имот да е разпределен на въпросния арендатор. Разпределението, което евентуално е направено важи за стопанската година, която тече в момента и до 1-ви октомври 2014 година той има пълно основание да ползва имота, като получава и полагащите се субсидии. В този случай Вие нямате право да подавате заявление за субсидии Кампания 2014 година, а в случай, че го направите ДФЗ-РА ще санкционира Вас, въпреки, че сте собственик на имота. Тук сигурно си задавате въпроса какво се случва с рентата, която следва да получите от това, че друг ползва имота Ви. Арендатора няма право да заплаща рентата на Вас а ще я преведе по специална банкова сметка към общината, от където Вие ще си получите рентата под формата на парични средства.
АКО обаче арендатора не е подал заявление за участие в споразумение за ползване на "белите петна" и самоинициативно и 'по погрешка" е изорал Вашата земя имате няколко възможности:
- ако желаете да ползвате имота като ливада/пасище трябва да възстановите земята като такава, защото нямате право да получавате субсидия за пасище, а то да е изорано и да се ползва като нива. От ДФЗ-РА ще Ви санкционират. Трябва да разговаряте за това с арендатора.
- ако арендатора по някакъв начин Ви убеди да ползва имота Ви като нива и рентата Ви устройва, трябва да подпишете договор с него и следва да измените начина на трайно ползване на имота. Това става чрез Общинска служба "Земеделие" и не е скъпо (около 15-30 лева на декар). В този случай само той има право да получава субсидии, а Вие само наем/рента.
- ако арендатора откаже да възстанови ливадата но и продължи да ползва имота Ви трябва да решите въпроса по съдебен път.

Как ще постъпите зависи от Вас след като посетите Общинска служба "Земеделие" и получите информация дали имота Ви е предоставен за ползване на арендатора като "бяло петно".
Имайте предвид още няколко неща:
- ако на него е предоставено ползването на имота Ви то това важи само за тази стопанска година,
- ако искате да си ползвате Вие имота следващата година следва да подадете декларацията, за която Ви споменах по горе, че не желаете имота Ви да участва за разпределение за 2014-2015 стопанска година
- ако той ползва имота Ви като разпределено "бяло петно" трябва да уведомите Общинска служба "Земеделие", че това не е нива а ливада, и Вие не сте давали съгласие за промяна на предназначението.
При въпроси можете да пишете.
Успех!За контакти

Тагове

здравейте
  
земя
  
ливада
  
арендатор
  
обработва
  
съседство
  
изорал
  
документи
  
субсидии
  
пасища
  
земята
  
масив
  

година

  
дали
  
договор
  
миналата
  
заявили
  
няколко
  
следва
  
подавате
  
дфз-ра
  
получавате
  
полагащите
  
подпомагане
  
площите
  
заявени
  
получите
  
2013
  
основание
  
ползване
  
значи
  
кампания
  
масивите
  
разпределение
  

арендатора

  
право
  
подал
  
заявление
  
участва
  
разпределението
  
петна
  
имайте
  
предвид
  

имота

  
бяло
  
петно
  
разпределено
  
подадете
  
декларация
  
начина
  
трайно
  
случай
  
собственик
  
желаете
  
декларацията
  
следващата
  
стопанска
  
направите
  
общинска
  
служба
  
земеделие
  
белите
  
важи
  
2014
  
ползва
  
получава
  
нямате
  
въпроса
  
рентата
  
ползвате
  
пасище
  
нива
  
него
  

Популярни въпроси - Земеделска земя

Виж всички въпроси

земеделска земя Здравейте! Имам земеделска земя. Становището на общината е за строеж на вилно строителство! Аз не искам да си строя вила, а жилище за жилищно... Последен отговор - 29.10.2023 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Къмпинг - изисквания? Здрвейте, разполагам с парцел - земеделска земя. Идеята ми е да направя нещо като къмпинг, като изградя палатки и други помещения, които ще са без... Последен отговор - 30.08.2023 от Кристина Найденова

1 Отговори

делба на земеделска земя Здравейте, Как се определят границите при добробволна делба на земеделска земя? Частите са над 3 дка, интересува ме собствениците ли решават как точно... Последен отговор - 18.04.2024 от адвокат Милена Миткова

1 Отговори

. . Последен отговор - от

0 Отговори

За триене!!! ...... Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив