Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Нотариална покана

05.04.2022 - Други - 2 Отговори     (0)

Здравейте! Имам наследствен имот /къща с двор/ на село, за който обаче няма нотариален акт. Разполагам само със скица на имота. Тъй като мой роднина, с когото съм в лоши отношения, живее на този имот, възможно ли е да отправя нотариална покана за плащане на наем, само въз основа на скицата, с която разполагам?

									Dimitar

Dimitar Друго

Отговори (2)   

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

06.04.2022

Отговор: Здравейте, вероятно има предходен нотариален акт за собственост на наследодателя Ви и удостоверение за наследници, с които можете да удостоверите правото си на собственост. В противен случай можете да се снабдите с констативен нотариален акт за придобиване по давност въз основа на 10 години давностно владение. Без документ за собственост обаче няма основание да претендирате обезщетение за лишаването от ползване на имота.


За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

10.04.2022

Отговор: Здравейте!
Преди да претендирате за обезщетение за пропуснати ползи под формата на наем, Вие задължително трябва да се манифестирате като собственик.
От питането Ви става ясно, че до момента , макар и да разполагате с някои доказателства, все още не сте такъв.
Ето защо, съветът ми към Вас е първо да инициирате съдебно производство, подчертавам СЪДЕБНО ПРОИЗВОДСТВО, а не производство пред Нотариус по обстоятелствена проверка за издаване на констативен нотариален акт, в което съдебно производство да бъдете признат за собственик.
Не случайно написах съдебно производство, защото Вие сам сте написали, че имотът се владее от ДРУГО ФИЗИЧЕСКО ЛИЦЕ.
Ако тръгнете на процедура пред Нотариус, бъдете сигурен, че веднага след това ще Ви бъде заведено дело пред съда по местонахождение на имота, с което производство ще се доказва, че съответното лице е придобило имота по давност и ще се иска отмяна на издадения констативен нотариален акт.
Така че, за да не стават нещата двойни, моят съвет към Вас е първо по съдебен ред поискайте установяването Ви като собственик.
С уважение,
адв. Галина Чанкова
София, ул. Три уши, 1
телефон за връзка: 0887 201 222За контакти

Популярни въпроси - Други

Виж всички въпроси

Разделена на апартамент Здравейте, имаме голям наследствен апартамент, който има възможност да се раздели на 2 отделни. Общината отказа разделяне, поради липса на паркоместа.... Последен отговор - 15.11.2022 от адвокат Милена Миткова

1 Отговори

Професионален домоуправител Имаме Професионален домоуправител,който не си върши работата,има някакви отчети за :направени ремонти:,а пък сме били на минус 1800лв.И сега не плаща... Последен отговор - 21.01.2023 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

удостоверение за търпимост Здравейте, закупихме дворно място със строеж, който не е завършен, построен е само приземен етаж,няма покрив, на плоча е. Нямаме никакви документи,... Последен отговор - 20.03.2023 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

удостоверение за търпимост при незавършен строеж Здравейте, закупихме дворно място със строеж, който не е завършен, построен е само приземен етаж,няма покрив, на плоча е. Нямаме никакви документи,... Последен отговор - от

0 Отговори

- - Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив