Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Наследство върху недвижим имот.

24.10.2016 - Правни казуси - 2 Отговори     (0)

Имам жилище собствено . Искам да знам при брак с човек с деца / аз нямам такива , но имам племеници/ при развод или кончина, кой може да има претенции върху имота ми, който не придобит по време на брака. Режимът на разделност чрез предбрачен договор как урежда тези правни въпроси. Желая да остане жилището на една от племениците ми-- как трябва да се постъпи, за да не може другият човек да има претенции. Моля за Вашият отговор. С уважение Е. Алекандрова.

									Евелина Александрова

Евелина Александрова

Отговори (2)   

											адвокат Димитър Петков

адвокат Димитър Петков

24.10.2016

Отговор: Здравейте,
Последиците при развод и при кончина относно имуществото Ви са принципни различни. Режимът на разделност, брачният договор, както и придобиването на имот преди брака, "пази" имота (във Вашия случай жилището) само при развод. При наследяване преживелият съпруг във всички случаи е законен наследник и това не можете да промените приживе, дори завещанието е атакуемо и може да бъде отменено до размера на запазената част от наследството, тъй като съпругът има гарантирана от закона за наследството такава запазена част. Според мен най-сигурният начин само племенницата Ви да придобие целия имот е да й го прехвърлите, но не чрез дарение, а по възмезден начин, например срещу задължение за гледане и издръжка.
Адв. Д. Петков
Гр. София, 0896-709030, lawyerpetkov@dir.bgЗа контакти

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

24.10.2016

Отговор: Здравейте, г-жо Александрова!
При развод, съпругът няма право на претенции върху имуществото на другия съпруг, придобито преди брака. Единственото изключение е ползването на семейното жилище от онзи съпруг, който отглежда децата, родени от брака.

Друго е, обаче, положението при смърт.
В този случай съпрузите се наследяват един друг, което означава, че преживелият съпруг наследява голям дял от имуществото на съпруга си.

Това е точно определено в чл.9, ал.2 от Закона за собствеността:
"Когато съпругът наследява заедно с възходящи или с братя и сестри, или с техни низходящи, той получава половината от наследството, ако то се е открило преди навършването на десет години от сключването на брака, а в противен случай получава 2/3 от наследството. А когато съпругът наследява заедно с възходящи и с братя и сестри или с техни низходящи, той получава една трета от наследството в първия случай и половината във втория."
А в алинея трета се казва, че "Ако няма други наследници по предходната алинея, съпругът получава цялото наследство."

А, и още нещо - ако имате живи брат/сестра, племенниците няма да наследят изобщо. А ако нямате - друата/-гият племенница/-ик също ще получи дял от апартамента.

Това е положението по закон. Има опция за завещаване на имота, която би Ви облекчила.
Но, ако това е единсвеното Ви имущество, Вашият съпруг, в случай, че Ви надживее, би имал право да атакува завещанието, като накърняващо неговата запазена част (дял от наследството, който се полага на наследниците по закон, и е защитен от закона - т.е. има възможност да бъдат атакувани всички безвъзмездни сделки, за да бъде възстановена запазената част от наследството. Ето и възможните дялове на преживелия съпруг:
"Запазената част на съпруга е 1/2, когато наследява сам, и 1/3, когато наследодателят е оставил и родители. Когато наследодателят е оставил низходящи и съпруг, запазената част на съпруга е равна на запазената част на всяко дете. В тия случаи разполагаемата част при едно дете е равна на 1/3, при две деца е равна на 1/4, а при три и повече деца е равна на 1/6 от наследството."

По същата причина не Ви устройва и прехвърлянето на имота на племенницата Ви чрез дарение - то също е безвъзмездна сделка и може да се атакува на същото основание.

За това Ви съветвам да прехвърлите имота на племенницата си, като си запазите (НЕПРЕМЕННО!!!) правото на ползване върху жилището.
Дали ще й го продадете (може да е фиктивно) или ще й го прехвърлите срещу издръжка и гледане е Ваш избор.
Моят съвет е да направите второто, като си запазите правото на ползване за Вас и Вашия съпруг, до живот.

Така, хем имотът вече ще е на племенницата Ви и няма да се притеснявате какво може да се случи, хем няма да има риск тя да Ви изгони от собственото Ви жилище, ако (не дай, Боже) и хрумне някаква щуротия.

Пожелавам Ви успех!

С поздрав: адв. Симеонова
гр. София, бул."Васил Левски" 72
0884 94 52 56 или 0898 20 60 91
имейл: advokatsimeonova@yahooЗа повече информация: http://exlege.bg | За контакти

Популярни въпроси - Правни казуси

Виж всички въпроси

Трудов стаж и клас прослужено време Здравейте! Оказва се,че в една администрация служител с 1 година стаж и служител с 30 години стаж и с по-висока квалификация на еднакви длъжности са с... Последен отговор - 28.01.2023 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Сутеренна стая Имам сутеренна стая ,която по нотариален акт е избено помещение.Към нея съм изградил баня с тоалетна.Общо 4 са съкооператорите в сградата.Как мога да си... Последен отговор - 25.01.2023 от адвокат Милена Миткова

2 Отговори

Клас прослужено време в администрация Задайте въпроса си тук! Последен отговор - от

0 Отговори

Заплата и клас прослужено време Задайте въпроса си тук! Последен отговор - от

0 Отговори

Заплата и професионален опит Задайте въпроса си тук! Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив