Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Къща - паметник на културата

29.10.2018 - Правни казуси - 3 Отговори     (0)

Собственик съм на първи етаж от двуетажна къща в провинцията, обявена за паметник на културата. Къщата е почти разрушена, като покрива и втория етаж (на друг собственик) са напълно срутени, а от първия етаж са останали само 4-те стени. Къщата е с 2 отделни входа. От дворното място съм собственик на 1/3 идеални части, а собственика на втория етаж от къщата - на 2/3 идеални части. Собственикът на втория етаж желае къщата да бъде разчистена до основи.

Крие ли това някакви рискове за мен към момента или ако в последствие реша да строя:
1. Документално по-трудно ли е, ако къщата е изцяло съборена?
2. Може ли по някакъв начин собственика да започне строеж без мое съгласие или да ме принуди да строя и аз - предвид, че къщата е паметник на културата и примерно трябва да бъде възстановена?
3. Ако къщата е съборена изцяло и започне нов строеж, има ли как собственика на втория етаж да претендира, че и 2/3 от къщата е негова, предвид че 2/3 от двора са негови?

Благодаря ви!

									Теди Георгиева

Теди Георгиева

Отговори (3)    Коментара (1)

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

30.10.2018

Отговор: 1. Ако решите да строите и къщата не е съборена, ще трябва да я съборите, за да реализирате строежа. А това става с решение на специална комисия в общината, която констатира, че къщата е самосрутваща се и макар паметник на културата, не е възможно възстановяването й.
2. Съсобственикът Ви не може да започне нов строеж без Ваше съгласие, както и Вие без неговото. Ако има задължително предписание за възстановяване на сградата и двамата трябва да го изпълните. Ако възстановяването е довроволно, то става на база одобрени проекти, които са подписани и от двама Ви.
3. Правото на собственост върху бъдещата сграда зависи от собствеността върху земята. Вие ще придобиете 1/3, той 2/3, освен, ако не уговорите друго, в зависимост от желанията Ви и съответното финансово участие на всеки.За повече информация: http://mitkovalawyers.com | За контакти

											Теди Георгиева

Теди Георгиева

30.10.2018

Коментар: Благодаря Ви за бързия отговор, адв. Миткова!

Доста ме притесни отговора Ви по т. 3. Предвид, че имам нотариален акт за първия етаж, при един бъдещ строеж ще се окаже, че от 80 кв.м площ, мои ще са само 53 кв.м?

В ЗС, чл. 92 пише, че "собственикът на земята е собственик и на постройките и насажденията върху нея, освен ако е установено друго". Как може да се тълкува това "освен, ако е установено друго"? Как мога да запазя цялата площ на етажа?
Предполагам трябва или да стана собственик на 1/6 от двора или да му доплатя тези 17 кв.м? А той няма да се съгласи и на двата варианта.За контакти

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

30.10.2018

Отговор: "Освен, ако не е установено друго", означава учредено право на строеж. Например, аз съм собственик на парцел и върху него ще се строи сграда, от която аз ще получа процент, като обезщетение. Сградата ще се строи от фирма. Ако между мен и фирмата няма "установено друго", а именно учредено в полза на фирмата право на строеж, то аз ставам собственик на цялата построена сграда. Ако външна фирма строи в имота Ви някога, обезщетението се калкулира върху притежаваната земя. Например, ако Ви дават 30% обезщетение от РЗП 500 кв.м., то общо за собствениците на земя това са 150 кв.м. От тях Вие взимате 1/3, другият 2/3. Винаги има възможност за други договорки. А ако пък строите сами, то тогава нещата зависят само и единствено от това какво ще се договорите. Ако Вие имате финансовия ресурс да строите, а съсобственикът Ви няма, но иска строеж, очевидно няма как да получи 2/3 от новата сграда, като подарък. Проверете и какво точно е предвидено като бъдещо застрояване в парцела. Това ще Ви даде съвсем категорична яснота кое и как ще Ви е по-изгодно.


За повече информация: http://mitkovalawyers.com | За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

04.11.2018

Отговор: Здравейте!
Ще се опитам да отговоря на въпросите Ви, като започна от последният трети.
При започване на нов строеж, няма как Вашият съсобственик да претендира за 2/3 идеални части и от сградата. Квотите и съсобствеността са били предварително определени.
На вторият Ви въпрос , категорично, за да бъде осъществен строеж сте длъжни и двамата като съсобственици да дадете своето съгласие.Не може единият да строи без съгласието на другия.
Като съсобственици на сграда - паметник на културата сте длъжни да я поддържате в добър вид. Ако това не е по силите и възможностите Ви, може Общината да я приведе в такъв вид, като извърши ремонт, но след това, за да си върне средствата, които е вложила, тя учредява ипотека в полза на Общината и продава имота - чл.195 от ЗУТ дава тази възможност.
На първият Ви въпрос - както Закона за паметниците на културата и музеите, така отново чл.195 от ЗУТ позволяват сграда - паметник на културата да бъде съборена, но задължително преди това тя трябва да бъде вписана в регистъра на паметниците на културата. За да се осъществи строеж ,трябва да има разрешение за строеж, както и задължително положително становище за извършване на строеж от Националният институт на паметниците на културата.
С уважение,
адв.Чанкова
София, ул. Три уши, 1, етаж 3, офис 1
телефон 0887 201 222За контакти

Популярни въпроси - Правни казуси

Виж всички въпроси

Изграждане частичен навес на паркоместа. Здравейте, интересува ме какви разрешителни и други документи са ми необходими за направя частичен навес на собствени паркоместа? Местата с 2 и 2/3 от... Последен отговор - 17.03.2024 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

разделяне на имот Собственик съм на къща в село като 1/2 част съм придобила от завещание, а другата 1/2 част чрез дарение. Сега искам да разделя имота на две части - частта с... Последен отговор - 12.04.2024 от адвокат Милена Миткова

1 Отговори

Закон за наследство? ДВ, бр. 60 от 1992 - Моля за по-подробно обяснение, в частта ако няма 10 години от сключен брак. Благодаря! Последен отговор - 19.03.2024 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

Премествяем обект в свлачищна зона Здравейте, предвид, че строителството в свлачищни зони без канализация е забранено, бих искал да попитам дали е възможно да се постави малък... Последен отговор - 30.03.2024 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

Изграждане частичен навес на паркомясто. Здравейте, интересува ме какви разрешителни и други документи са ми необходими за направя частичен навес на собствени паркоместа? Местата с 2 и 2/3 от... Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив