Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Казус

05.05.2016 - Продажба на имот - 1 Отговори     (0)

Здравейте моят въпрос е :майка и баща ми починаха,дядо ми по бащина линия също,чичо ми брат на баща ми също почина.Жива е жената на дядо ми .Оставаме а сестра ми дъщерята на чичо ми и баба ми.Имаме ниви и гори в и две къщи едната беше на на майка ми и баща ми а другата на баба ми и дядо ми.Аз като наследница какви права имам за продажби на тези имоти ,тъй като сестра ми не иска да продава а дъщерята на чичо ми не я познавам даже не желае да има контакти с нас .Баба ми не прави проблеми .Какви права имам аз?Благодаря ви.

									Анжела

Анжела

Отговори (1)   

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

05.05.2016

Отговор: Здравейте, Анжела!
Информацията, която давате е много недостатъчна, но все пак ще Ви ориентирам:

Вие не можете да продавате сама нито един от описаните имоти.
За да вземете пари от тях имате три варианта:
1. Продавате своя наследствен дял като цяло - не Ви съветвам да го правите, обикновено това е неизгодна сделка за продавача
2. Продавате своя дял от някой имот, като преди това сте длъжна да предложите на всеки от съсобствениците си - за къщата на родителите Ви, това е само сестра Ви, а за тази на баба Ви и дядо Ви, както вероятно и за горите и нивите - сестра Ви, баба Ви и братовчедката, която не познавате - да изкупи Вашия дял на същата цена, която Ви предлага купувачът. Ако откажат - можете свободно да продавате дела си от съсобствения имот.
Това също не е за препоръчване - когато се купува дял, цената му винаги е по-ниска, отколкото ако продадете целия имот и после поделите парите.

3. Третият вариант, който се явява най-удачен, е да направите делба, след която ще стане ясно коя от Вас трите какво притежава (в случай, че чичо Ви не е бил в брак, когато е починал - иначе и съпругата му също е наследник).

Тук има и два подварианта:

А. Уговаряте се помежду си коя кой имот (или колко пари) ще получи и правите доброволна делба. Договорът се заверява при нотариус.
Следва да се направи една доброволна делба между двете със сестра Ви и една, отделна, между Вас, сестра Ви, баба Ви и братовчедката (евентуално и съпругата на баща й).

Б. Най-вероятният - не успявате да се разберете, не можете да се свържете или нещо друго пречи. Тогава завеждате дело за съдебна делба и там вече няма на къде да бягат - ще се постигне разделяне на имуществото - тогава съдът определя коя кой имот (или колко пари) да получи и коя на кого ще доплаща. Така Вие ще получите конкретни имоти, които ще можете да продавате, или пък направо пари, в случай, че останалите съсобственички искат да получат имоти и да Ви изплатят дела.
Но и в този случай няма да се разминете с едно дело - ще трябва да се води едно със сестра Ви и едно - между всички Ви.

При последния вариант (З. Б) разноските са най-големи, но пък е най-сигурният. В случай, че се стигне до делба, Ви съветвам да не се опитвате да се борите сама, а да си изберете и упълномощите адвокат, който разбира от имоти.

Пожелавам Ви успех!

С поздрав: адв. Симеонова
гр. София, бул."Васил Левски" 72
0884 94 52 56 или 0898 20 60 91
имейл: advokatsimeonova@yahoo.comЗа повече информация: http://exlege.bg | За контакти

Популярни въпроси - Продажба на имот

Виж всички въпроси

Съсобствен парцел,но разделени имоти Здравейте.Аз имам нужда от помощ.Значи става въпрос за имот в с.Кладница,който се намира в съсобствен парцел.Преди години дядо ми и негов приятел... Последен отговор - 20.03.2023 от адвокат Милена Миткова

4 Отговори

Продажба на земеделска земя при съсобственост Задайте въпроса си тук!Ние сме 16 души наследници на земеделска земя, състояща се от нива 16,4 дка и 4 дка лозе, като идеалните части на всеки от нас са под 3... Последен отговор - 10.12.2022 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

Продажба на земеделска земя Ние сме 16 души наследници на земеделска земя, състояща се от нива 16,4 дка и 4 дка лозе, като идеалните части на всеки от нас са под 3 дка за нивата и под 1 дка... Последен отговор - 5.12.2022 от адвокат Милена Миткова

1 Отговори

Покупка на недвижими имот Здравейте. Продавам апартамент ,придобит като обезщетение. СМР е на стойност 21000лв.Мога ли да продам имота на данъчна оценка или трябва да имам и пазарна? Последен отговор - 15.03.2023 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

Продажба на недвижими имот Здравейте. Продавам апартамент ,придобит като обезщетение. СМР е на стойност 21000лв.Мога ли да продам имота на данъчна оценка или трябва да имам и... Последен отговор - 18.03.2023 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив