Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Казус

05.05.2016 - Продажба на имот - 1 Отговори     (0)

Здравейте моят въпрос е :майка и баща ми починаха,дядо ми по бащина линия също,чичо ми брат на баща ми също почина.Жива е жената на дядо ми .Оставаме а сестра ми дъщерята на чичо ми и баба ми.Имаме ниви и гори в и две къщи едната беше на на майка ми и баща ми а другата на баба ми и дядо ми.Аз като наследница какви права имам за продажби на тези имоти ,тъй като сестра ми не иска да продава а дъщерята на чичо ми не я познавам даже не желае да има контакти с нас .Баба ми не прави проблеми .Какви права имам аз?Благодаря ви.

									Анжела

Анжела

Отговори (1)   

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

05.05.2016

Отговор: Здравейте, Анжела!
Информацията, която давате е много недостатъчна, но все пак ще Ви ориентирам:

Вие не можете да продавате сама нито един от описаните имоти.
За да вземете пари от тях имате три варианта:
1. Продавате своя наследствен дял като цяло - не Ви съветвам да го правите, обикновено това е неизгодна сделка за продавача
2. Продавате своя дял от някой имот, като преди това сте длъжна да предложите на всеки от съсобствениците си - за къщата на родителите Ви, това е само сестра Ви, а за тази на баба Ви и дядо Ви, както вероятно и за горите и нивите - сестра Ви, баба Ви и братовчедката, която не познавате - да изкупи Вашия дял на същата цена, която Ви предлага купувачът. Ако откажат - можете свободно да продавате дела си от съсобствения имот.
Това също не е за препоръчване - когато се купува дял, цената му винаги е по-ниска, отколкото ако продадете целия имот и после поделите парите.

3. Третият вариант, който се явява най-удачен, е да направите делба, след която ще стане ясно коя от Вас трите какво притежава (в случай, че чичо Ви не е бил в брак, когато е починал - иначе и съпругата му също е наследник).

Тук има и два подварианта:

А. Уговаряте се помежду си коя кой имот (или колко пари) ще получи и правите доброволна делба. Договорът се заверява при нотариус.
Следва да се направи една доброволна делба между двете със сестра Ви и една, отделна, между Вас, сестра Ви, баба Ви и братовчедката (евентуално и съпругата на баща й).

Б. Най-вероятният - не успявате да се разберете, не можете да се свържете или нещо друго пречи. Тогава завеждате дело за съдебна делба и там вече няма на къде да бягат - ще се постигне разделяне на имуществото - тогава съдът определя коя кой имот (или колко пари) да получи и коя на кого ще доплаща. Така Вие ще получите конкретни имоти, които ще можете да продавате, или пък направо пари, в случай, че останалите съсобственички искат да получат имоти и да Ви изплатят дела.
Но и в този случай няма да се разминете с едно дело - ще трябва да се води едно със сестра Ви и едно - между всички Ви.

При последния вариант (З. Б) разноските са най-големи, но пък е най-сигурният. В случай, че се стигне до делба, Ви съветвам да не се опитвате да се борите сама, а да си изберете и упълномощите адвокат, който разбира от имоти.

Пожелавам Ви успех!

С поздрав: адв. Симеонова
гр. София, бул."Васил Левски" 72
0884 94 52 56 или 0898 20 60 91
имейл: advokatsimeonova@yahoo.comЗа повече информация: http://exlege.bg | За контакти

Популярни въпроси - Продажба на имот

Виж всички въпроси

Делене на Апартамент Как мога да осуетява подялбата на апартамента. Аз предпочитам аз или тя да го купи. Ако само тя иска подялба пристъпва ли се към съдебна такава Последен отговор - 24.08.2018 от адв. Симеонова

1 Отговори

имоти Здравей те! Въпроса ми е следния?След като преди 4мес.баща ми почина наследници станах ме ,майка ми половината от апартамента и по една осма на мен,брат... Последен отговор - 7.09.2018 от адвокат Димитър Петков

1 Отговори

Продажба на наследнически гори Наследническата ни гора е продадена с пълномощно издадено от секретарката на кметството и заверено от заверено от същите . Пълномощното е издадено на... Последен отговор - 17.09.2018 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

Продажба на наследнически гори Наследническата ни гора е продадена с пълномощно издадено от секретарката на кметството и заверено от същите . Пълномощното е издадено на името на... Последен отговор - 17.09.2018 от адвокат Милена Миткова

1 Отговори

Продажба на имот Здравейте, става дума за продажба на имот, който по нотариален акт е административна битова сграда 100кв.м. към фамилна ферма с прилежащото му дворно... Последен отговор - 19.09.2018 от адвокат Милена Миткова

1 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив