Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Ипотека, продажба

30.05.2014 - Ипотека - 5 Отговори     (0)

Здравейте, имам голям проблем с ипотека. Не знам как да постъпя и се нуждая от съвет.

Значи проблемът е следният - имах апартамент, който е ипотекиран. След като реших да го продам, публикувах обявата в брокерска къща. От там намериха купувач, отидохме при нотариус, нотариусът прехвърли апартамента, като се упоменава че новият собственик поема изплащането на апартамента, докато не се погаси ипотеката, след като свърши ипотеката, той получава апартамента. И оттам идва цялата глупост, поради незнание и необмисляне на нещата. Минават се години и искам да изтегля кредит, като отидох до банката да обсъдим офертите, се оказва, че кредитът си ми стои (наистина глупаво, защото трябваше да се сетя). Като се поинтересувах, разбрах, че кредитът ми си стои с пълна сила. Реших да говоря с човека, на когото продадох апартамента, и започнах да настоявам да намери пари или да изтегли кредит, за да може да ми падне ипотеката, но човекът ме върти близо година. Какво трябва да направя и в случая какви права имам аз?

									Valentin

Valentin

Отговори (5)    Коментара (4)

											Ивелин Косев

Ивелин Косев

30.05.2014

Отговор: Тази сделка с агенция ли е правена? Това е изумително некомпетентно ако е вярно, че и Нотариуса е изповядал подобна сделка. Ипотеката трябва да бъде прехвърлена на новия длъжник, което означава, че банката трябва да го одобри, като платежоспособен. Но дори така тежестта е върху имота, така че ако не се обслужва този ипотечен кредит и ако не се плащат вноските, банката ще вземе апартамента, без значение кой се води собственик. Така че този господин, който го придобил в даден момент може да се окаже без жилище и проблема е повече негов отколкото ваш. За вас основната грижа е когато дойде време банката да го продава, дали ще успее да го продаде на остатъчната стойност на ипотеката, защото ако сумата по евентуална продажба чрез съдия изпълнител не е достатъчна, то вие ще продължите да сте длъжник на банката с остатъка от кредита.


За контакти

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

30.05.2014

Отговор: Доколкото разбирам, основното Ви притеснение е, че не можете да изтеглите кредит. Каквото и да се разберете с човека, ще продължите да си "светите" в кредитния регистър още дълги години, като неизправен длъжник по кредит. Дори и да се плати кредита, това не променя информацията за Вас, че сте просрочил задължения и т.н. Колкото до апартамента, ако бъде обявен на публична продан, губи купувачът, не Вие. Но, ако не сте преоформили и ипотечния договор и фигурирате все още, като страна по него и ако сумата от публичната продан не е достатъчна за целия дълг, остатъкът ще го търсят от Вас. Полезните Ви ходове не са много. Зависи какво и как е записано в нотариланият акт за продажбата, можете да развалите сделката, поради неизпълнение, но дългът към банката пак си остава. В допълнение на дадения по-горе отговор, ипотеката не е пречка за продажба на имота и няма каквито и да било ограниения за сключване на сделка, както и няма задължение ипотекатада се прехвърли на новия собственик, освен ако всички страни - продавач, купувач и банка не са пожелали това. Което се оформя, като нов договор между банката и купувача.


За повече информация: http://mitkovalawyers.com | За контакти

											Valentin

Valentin

30.05.2014

Коментар: Благодаря за бързите отговори и най-вече за помощта.

Значи иначе човека на който е продаден апартамента, постоянно си плаща вноските, затова няма проблем. Иначе може да изтегли кредит и да оправи ипотеката, но нещо постоянно ме върти ,мисля да му поставя ултиматум, какво ще кажете, посъветвате? Благодаря!

Също така мисля, че сделката която сме сключили е нелегална, ако реша да се откажа от сделката какви права ще имам и ще бъда ли подведен под отговорност за измама?За контакти

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

30.05.2014

Отговор: Не знам защо смятате, че сделката е "нелегална". Ипотеките се вписват, а регистъра е публичен, а очевидно купувачът е съвсем наясно, че има ипотека. В този смисъл, няма как да Ви повдигнат обвинение в измама. Колкото до желанието на купувача да оформи документално кредита на свое име, няма как да го принудите. Освен да го плашите, че ще искате разваляне на сделката по някаква причина.


За повече информация: http://mitkovalawyers.com | За контакти

											Valentin

Valentin

30.05.2014

Коментар: Добре, какво мога да направя, какво ще ме посъветвате?


За контакти

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

30.05.2014

Отговор: Адекватен съвет можете да получите, само след като се видят всички документи. Дотук, просто разсъждаваме. Лично аз, не бих се ангажирала с правно становище, без документи.


За повече информация: http://mitkovalawyers.com | За контакти

											Valentin

Valentin

30.05.2014

Коментар: Ами не ли неправилно че аз съм прехвърлил апартамента(продал) след като не е мой,нали е на банката,това не разваля ли сделката?


За контакти

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

30.05.2014

Отговор: Апартаментът си е бил Ваш. Не е на банката. Тя има единствено вписана ипотека в нейна полза, което е тежест върху имота. Но по никакъв начин не променя собствеността, нито ограничава правото Ви да го пордавате, дарявате, заменята,да го ипотекирате още 10 пъти, ако искате.


За повече информация: http://mitkovalawyers.com | За контакти

											Valentin

Valentin

30.05.2014

Коментар: Значи като обобщим, но не окончателно а само така от пръв поглед, нищо не мога да направя, освен да си чакам да си свърши кредита и ми отпадне ипотеката?


За контакти

Популярни въпроси - Ипотека

Виж всички въпроси

Здравейте, моля, кажете, дали има българска банка, която предлага тази услуга: Потребителски заем за плащане на реклама при продажба на имот. Заем, който да се отпуска на собственик на имот, който не е с добра кредитна история.... Последен отговор - 6.04.2020 от адвокат Милена Миткова

4 Отговори

Съсобственост на закупен апартамент с ипотека Може ли съсобственика ми да ми прехвърли неговия дял понеже съм основен кредитоиакател,без да да се променя договора с банката,така,че децата му да... Последен отговор - 8.03.2020 от адв.Галина Чанкова

3 Отговори

Ипотечен кредит с застраховка живот Аз съм кредитоискател, а жена ми е съдружник. Към кредита има застраховка живот на мое име на пълния размер от кредита. Ако в процеса на изплащане... Последен отговор - 28.05.2019 от Кристина Найденова

2 Отговори

Имот Здравейте,искам да попитам следното: при съвместно съжителство и раздяла жената отказва да напусне жилището,което е собственост на другия партньор... Последен отговор - 20.07.2020 от адв. Симеонова

2 Отговори

тавански етаж Имам наследен тавански етаж,вследствие размяна на части от фамилна къща.Имам издаден архитектурен план за преустройство на покрив и таванско... Последен отговор - 31.05.2020 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив