Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Имам 1/2 идеална част от дворно място

16.04.2020 - Други - 3 Отговори     (0)

Здравейте имам 1/2 идеална част от дворно място от800кв.м.Няма делба на имота .Искам да попитам какви са мойте права като съсобственик на имота.Другият съсобственик си засажда дръвчета прави си навеси градинки оранжерия без да се допита до мен какво мога да направя ако не съм съгласен с тия негови деяния.Благодаря

									Димитров

Димитров

Отговори (3)   

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

17.04.2020

Отговор: Здравейте, г-н Димитров,

съгласно чл. 31 ЗС всеки съсобственик може да си служи с общата вещ съобразно нейното предназначение и по начин да не пречи на другите съсобственици да си служат с нея според правата им.
Когато общата вещ се използува лично само от някои от съсобствениците, те дължат обезщетение на останалите за ползата, от която са лишени, от деня на писменото поискване.

В този смисъл можете да отправите писмена покана до съсобственика Ви за заплащане на наем за тази част от имота, която той ползва самостоятелно. Наем се дължи от датата на писмената покана.
Препоръчително е да постигнете делба на имота, като сключите договор за доброволна делба с нотариална заверка на подписите, който се випсва в СВ.За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

20.04.2020

Отговор: Здравейте господин Димитров!Тогава, когато е налична съсобственост на дворно място и не се е състояла делба, нито пък съсобствениците възнамеряват да правят такава по доброволен ред или съдебен, най- доброто решение е двамата да се разберете кой коя част на дворното място ще ползва и по какъв начин, така че, да не си пречите един на друг.
Ако, този момент е вече изпуснат, или е нарушен диалога между двамата, респективно, единият съсобственик ползва цялото дворно място, тогава вече можете да претендирате за обезщетение за пропуснати ползи за Вашата половина. Това може да стане първоначално с нотариална покана, а ако няма ефекта, както е в повечето случаи - по съдебен ред пред Районния съд по местонахождение на имота.
С уважение,
адв.Чанкова
София, ул. Три уши, 1, етаж 3, офис 1
телефон за връзка: 0887 201 222За контакти

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

21.04.2020

Отговор: Когато сте съсобственици с идеални части, това означава, че всеки притежава половината от буквално всеки самтиметър от целия имот. И по тази причина, не може да се каже коя част от двора на кого е.
Най-работещият Ви вариант е да сключите договор за разпределяне на ползването. Например собственик 1 ползва северната половина, собственик 2 - южната. Така, всеки ще си знае половината и ще си облагородява само нея.
Ако не е възможно добороволно да уредите този въпрос, винаги можете да се обърнете към съда и по съдебен ред да бъде разпределно ползването на двора. Това разпределяне на ползването по никакъв начин не изменя собствеността, то касае единствено кой, коя половина да ползва. Подобно дело приключва сравнително бързо и не е тежко.
Колкото до навеси и оранжерии, можете да пдадете сигнал до съответната РДНСК за това, че съсобственикът Ви е изградил незаконно тези обекти. Ще направят проверка и вероятно ще последва заповед за премахването им.За контакти

Популярни въпроси - Други

Виж всички въпроси

Разминаване в квадратури Въпросът ми е следния: родителите ми имат къща с дворно място близо до София /с влязла кадастрална карта края на 2021 година/и искат да дарят този имот на... Последен отговор - 20.04.2023 от адвокат Милена Миткова

3 Отговори

право на ползване Уважаеми господа, Къде и какво да подам, за да получа нотариалния акт, в който съм ползвател? Т.е. как мога да разбера какви имоти притежавам с право на... Последен отговор - 14.10.2023 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Регистриране на наемател по настоящ адрес. Синът ми е собственик на апартамент в София, но много често е извън България. Имам пълномощно да го представлявам и заявявам всякакви услуги свързани... Последен отговор - 29.10.2023 от адв.Галина Чанкова

1 Отговори

- - Последен отговор - от

0 Отговори

Имате проблем с ... Задайте въпроса си тук! Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив