Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Прехвърляне/Дарение на ипотекиран имот на малолетно дете

09.02.2019 - Ипотека - 2 Отговори     (0)

Здравейте!
Преди няколко дни закупих къща чрез ипотека от банка. Мъжът с който живея на семейни начела, не можа да стане съкредитоискател по ипотеката, съответно не е записан като съсобственик в Нотариалния акт, тъй като има лошо ЦКР и запор за заплатата. Въпроса ми е мога ли да прехвърля половината от къщата на двете му деца, които са малолетни и по какъв начин да стане това, чрез дарение, покупко-продажба, прехвърляне с доглеждане? Идеята ни е и след като направим ремонта да ре-ипотекираме имота, като увеличим сумата за ипотеката, за да покрием потребителския кредит, който теглих успоредно с ипотечния, за да доплатим къщата и ремонт. Трябва ли някакво съгласие от банката за прехвърлянето? Кога е по-добре да стане прехвърлянето, сега или след ре-ипотеката? Надявам се не съм писала много объркано и да сте ме разбрали. Благодаря предварително за отговорите.

									Ния Савова

Ния Савова

Отговори (2)   

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

10.02.2019

Отговор: Здравейте госпожо Савова!
На питане, почти идентично с Вашето съм отговаряла вече, поради което Ви моля да прочетете моя отговор, даден по темата, като за целта Ви посочвам линк - https://ceb.bg/question/view/highlight/%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%85%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BB%D0%B8/darenie-na-12-chast-ot-ipotekiran-imot--idq-5336.html.
Ето и пълното съдържание на отговора, който съм дала преди повече от година и което важи и с днешна дата:
Здравейте!
На пръв поглед изглежда, че няма пречки да осъществите помежду си с брачният си партньор сделка, но, на практика не е така.
Дори и да се осъществи дарение помежду Ви, имайте предвид, че дарението е атакуема сделка, т.е. винаги може да бъде оспорено едно дарение по съдебен ред.
Ако ще осъществявате сделка помежду си, то това би могло да бъде покупко- продажба например. Но, тук има друг момент - задължително ще се иска съгласие на Банката кредитор, за да осъществите такава сделка.
Що се отнася до факта, да прехвърлите собствеността на детето Ви от фактическото съжителство, ако то е малолетно или непълнолетно - няма да Ви разрешат. Има забрана, да се прехвърля право на собственост на деца за имоти, обременени с вещни тежести.
Добре е и на место да се консултирате с адвокат, защото всеки казус е сам за себе си и носи свои си особености.
С уважение,
адв.Чанкова
0887 201 222
София, ул. "Три уши", 1, етаж 3, офис 1За контакти

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

11.02.2019

Отговор: Категорично, за да продадете или изобщо, прехвърлите имота по какъвто и да било начин, НЕ трябва съгласие на банката. По простата причина, че ипотеката следва имота, без значение колко пъти е прехвърлен СЛЕД ипотеката. По този начин, банката може винаги да изнесе имота на публична продан, няма никакво значение как се е променила собствеността. Ако прехвърлянето, дори и на дете, беше пречка за това, всички длъжници щяха да прехвърлят ипотекираните си имоти на децата си или на трети лица. На мен не ми е известна забрана деца да придобиват ипотекирани имоти. Чл.130 от Семейния кодекс третира учредяване на ипотека от дете, а в случая тя вече е учредена. От написаното разбирам, че на Вас Ви се струва неправилно, че заедно с мъжа Ви "купувате" имот, а собственик сте само Вие. Само че, този имот още не е "платен" от Вас. И ще е така, докато не изплатите ипотеката. Ако за плащането на ипотеката и всякакви допълнителни заеми ще сте отговорна само Вие, първо изплатете всички. С или без помощта на мъжа Ви. И след това правете, каквото сте решила. Ако прехвърлите имота сега и ще правите нова ипотека, имайте предвид, че ипотека върху имот на деца се разрешава само от съда. АКо прехвърлите част от имота на неговите деца, обслужвате кредита, но в един момент мъжът Ви спре да участва в изплащането, Вие ще сте тази, която на практика ще "плати" целия имот, а неговите деца ще са получили половината. Казусът Ви ми се струва по-скоро житейски, не толкова правен. И не забравяйте, че макар и да сте собственик, имотът още не е "платен" от Вас. и докато това не стане, нямате основание да считате, че лишавате някого от нещо, което му се полага. Ако все пак държите да направите прехвърляне на деца, нека да е след втората ипотека, за да не се налага разрешение от съда, което може и да не получите. Относно начина на прехвърляне - тъй като тези деца не са Ваши и не са Ви роднини, местният данък при дарение е двоен, в сравнение с продажба. Задължително си запазете право на ползване, ако прехвърляте имота.


За контакти

Популярни въпроси - Ипотека

Виж всички въпроси

Здравейте, моля, кажете, дали има българска банка, която предлага тази услуга: Потребителски заем за плащане на реклама при продажба на имот. Заем, който да се отпуска на собственик на имот, който не е с добра кредитна история.... Последен отговор - 6.04.2020 от адвокат Милена Миткова

4 Отговори

Съсобственост на закупен апартамент с ипотека Може ли съсобственика ми да ми прехвърли неговия дял понеже съм основен кредитоиакател,без да да се променя договора с банката,така,че децата му да... Последен отговор - 8.03.2020 от адв.Галина Чанкова

3 Отговори

Ипотечен кредит с застраховка живот Аз съм кредитоискател, а жена ми е съдружник. Към кредита има застраховка живот на мое име на пълния размер от кредита. Ако в процеса на изплащане... Последен отговор - 28.05.2019 от Кристина Найденова

2 Отговори

Имот Здравейте,искам да попитам следното: при съвместно съжителство и раздяла жената отказва да напусне жилището,което е собственост на другия партньор... Последен отговор - 20.07.2020 от адв. Симеонова

2 Отговори

тавански етаж Имам наследен тавански етаж,вследствие размяна на части от фамилна къща.Имам издаден архитектурен план за преустройство на покрив и таванско... Последен отговор - 31.05.2020 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив