Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Фактически съжителство и ипотечен кредит

26.04.2017 - Ипотека - 3 Отговори     (0)

Здравейте, живея на семейни начела с мъж вече 12 години, с който имаме и дете на почти 2 годинки. Имаме ипотечен кредит за апартамента, в който живеем.Нотариалниат акт е на името и на двама ни, относно ипотечния кредит той е кредитополучател, а аз съм съдлъжник.
Стигнала съм до решението че искам да се разделим, какви биха били последствията за мен относно ипотечния кредит,в случай че той спре да го обслужва и замине за чужбина.
По принцип аз съм съгласна доброволно да му препиша своя дял, но да бъда премахната като съдлъжник.Но той не е съгалсен защото иска да ми отмъсти че се разделяме.
Ако тои спре да плаща кредита и започна аз да го обслужвам имам ли право самолично да продам имота за да покрия всички задължения?

									Ева

Ева

Отговори (3)   

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

26.04.2017

Отговор: Ако той спре да плаща и кредитът не се обслужва изцяло, въпрос на време е да се стигне до публична продан, щом е ипотекиран. Ако Вие плащате целия кредит, това няма да промени собствеността и той винаги ще бъде собственик на половината. А Вие няма как да продадете целия имот без него. Можете, единствено да си търсите от него половината от платеното от Вас по кредита. Въобще, каквото и да мислите да правите - Вие да прехвърлите на него или той на Вас, да се промени договора за кредит и т.н., може да стане само с участието и подписите и на двама Ви. Най-оптимистичния вариант е да претендирате, че сте станала собственик на целия имот на основание давностно владение - 10 години.


За повече информация: http://mitkovalawyers.com | За контакти

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

28.04.2017

Отговор: Здравейте!

Поддържам казаното от колегата Миткова, с изключение на давностното владение. Това е мноооооого трудно, особено ако той е извън страната.

Отговорът на последния въпрос е категорично "НЕ".
Нямате право да продадете имота, независимо, че само Вие обслужвате кредита. Имотът е собственост на двама Ви, без значение кой ще го изплаща и Вие сама НЕ можете да го продавате.

Ситуацията Ви е сложна, но изходи има.

Препоръчвам лична консултация с опитен адвокат.

С поздрав: адв. Симеонова
София, бул. "Васил Левски" 72
0884 94 52 56
0898 20 60 91
имейл: advokatsimeonova@yahoo.comЗа повече информация: http://exlege.bg | За контакти

											Антон Илиев

Антон Илиев

30.05.2017

Отговор: Здравейте Ева,

изход от тази ситуация има и в агенцията вече сме го правили много пъти. Можете да продадете имота и да погасите кредита предсрочно и ако има разлика от продажната до размера на главницата по кредита ще си я поделите и от там всеки се оправя самостоятелно. Разбира се добре би било да си съдействате без саботажи относно тази продажба. Многократно сме работили по продажбата на имоти на семейства и двойки, които се разделят и можем да го направим така, че да нямате почти никакви допирни точки. Най-безмисленото нещо би било да оставите имота да се продава на публична продан по този начин финансовите загуби и на двама ви биха били най-големи.

Ако жилището е в София можем да ви направим безплатна пазарна оценка и по този начин ще разберете каква разлика ще ви остане след като се погаси кредита. Не си правете планове на база на имотите, които се предлагат в интернет там около 60% от тях са силно надценени и никога няма да се продадат на цените на които са обявени.За повече информация: http://ka5.bg | За контакти

Популярни въпроси - Ипотека

Виж всички въпроси

Здравейте, моля, кажете, дали има българска банка, която предлага тази услуга: Потребителски заем за плащане на реклама при продажба на имот. Заем, който да се отпуска на собственик на имот, който не е с добра кредитна история.... Последен отговор - 6.04.2020 от адвокат Милена Миткова

4 Отговори

Съсобственост на закупен апартамент с ипотека Може ли съсобственика ми да ми прехвърли неговия дял понеже съм основен кредитоиакател,без да да се променя договора с банката,така,че децата му да... Последен отговор - 8.03.2020 от адв.Галина Чанкова

3 Отговори

Ипотечен кредит с застраховка живот Аз съм кредитоискател, а жена ми е съдружник. Към кредита има застраховка живот на мое име на пълния размер от кредита. Ако в процеса на изплащане... Последен отговор - 28.05.2019 от Кристина Найденова

2 Отговори

Имот Здравейте,искам да попитам следното: при съвместно съжителство и раздяла жената отказва да напусне жилището,което е собственост на другия партньор... Последен отговор - 20.07.2020 от адв. Симеонова

2 Отговори

тавански етаж Имам наследен тавански етаж,вследствие размяна на части от фамилна къща.Имам издаден архитектурен план за преустройство на покрив и таванско... Последен отговор - 31.05.2020 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив