Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

етажна собственост

10.05.2021 - Съседи - 2 Отговори     (0)

Собственик съм на апартамент в Поморие с 23 апартамента във входа. Има още 5 български граждани, които са собственици на апартаменти, а другите са на руски граждани. Преди пандемията всички плащахме по 250 лева годишна такса. Сега са събрани 1690 лева, при разходи 100 лева на месец за ток стълбище и асансьор. Касиерката, която е самоназначена казва, че няма пари и спира тока на стълбище и асансьор . Таблото е заключено и само тя има ключ.Също така е направена врата, която затваря достъпа до водомерите. Това преграждане е направено без да бъдем уведомени останалите собственици.Към кого да подадем жалба за тази самоволност , защото по груби сметки ние имаме пари в касата.

									Maria

Maria

Отговори (2)   

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

10.05.2021

Отговор: Можете да подадете жалба до полицията и/или прокуратурата относно направената врата, която затваря достъпа до водомерите. Възможно е да се предяви и иск по чл. 109 от Закона за собствеността - собственикът може да иска прекратяване на всяко неоснователно действие, което му пречи да упражнява своето право.


За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

10.05.2021

Отговор: Здравейте Мария!
Внимателно изчетох запитването Ви и още в самото начало искам да заявя, че в същото има факти, които звучат смущаващо.
Твърдите, че касиерката е САМОНАЗНАЧЕНА , както и че тя ЕДИНСТВЕНА притежава ключ от ел. таблото, а вратата към водомерите - преградена, но не посочвате кой е направил това.
Т.е., в питането Ви има много обстоятелства, които определено могат да бъдат приети за индиция за престъпление, но в действителност така ли стоят нещата?
За да бъде едно физическо лице в качеството си на касиер и да събира месечните разноски за разходи в блока, може да бъде определено и избрано от ВСИЧКИ ВАС, живущи в този блок / собственици, наематели и ползватели/, или определено от фирма, която Ви обслужва.
Не може касиер да се самоназначи. Такова нещо няма, защото всички живущи в която и да е кооперация в България са особено чувствителни на тема - кой ще събира месечните разноски, респективно всички те трябва да го познават и да му имат доверие.
Ако, обаче всички изнесени от Вас факти са такива, както сте ги написали, то без съмнение следва да се пусне сигнал до РП, адресиран от името на всички живущи, или поне 3/4 от тях и задължително всички да се подпишат под него.
Ако, блокът се обслужва от фирма, можете да поискате свикване на Общо събрание, или по искане само на няколко собственици да се поиска свикване спешно на Общо събрание, на което да поставите , обсъдите и вземете решение по всички въпроси, които не търпят отлагане. Законът за управление на етажната собственост / ЗУЕС / позволява, дава възможност при такива екстрени ситуации да се действа бързо.
Но, подчертавам, няколко собственици в блока, вземете нещата в свои ръце , за да организирате всичко.
Пожелавам Ви успех!
С уважение,
адв. Галина Чанкова
София, ул. Три уши,1
мобилен телефон за връзка: 0887 201 222
За контакти

Популярни въпроси - Съседи

Виж всички въпроси

камера живея в многофамилна къща на 2 етажа, аз съм собственник на 2ри етаж,ползвателят на 1вият етаж е монтирал камера за наблюдение на първият етаж без мое... Последен отговор - 25.08.2022 от НИНА КЮРКЧИЕВА

3 Отговори

съседи Здравейте! Живеем в двфамилна къще на първия етаж с общ вход със съседите на втория от 1987г.Всеки собственик позва 1/2 идеална част от двора.Кой... Последен отговор - 17.07.2022 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

кражба на ток от съсед Здравейте! Преди няколко дни установихме неправомерно присъединяване от съседа ми към нашата ел.мрежа. Дойде полиция, екип от енергото и безпорно се... Последен отговор - 28.08.2022 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Отстояние от съседна сграда Здравейте, купихме си къща в квартал с ниско застрояване до 10м.Напоследък започнаха да се появяват доста кооперации обаче. Съседния имот го купиха и с... Последен отговор - 21.04.2022 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

барака на разстояние от съсед Здравейте имаме барака която е на разстояние по-малко от 3м. от оградата на съседите. Когато я строихме съседния парцел беше неподдържан и празен. Сега,... Последен отговор - 9.09.2022 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив