Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

етажна собственост

10.05.2021 - Съседи - 2 Отговори     (0)

Собственик съм на апартамент в Поморие с 23 апартамента във входа. Има още 5 български граждани, които са собственици на апартаменти, а другите са на руски граждани. Преди пандемията всички плащахме по 250 лева годишна такса. Сега са събрани 1690 лева, при разходи 100 лева на месец за ток стълбище и асансьор. Касиерката, която е самоназначена казва, че няма пари и спира тока на стълбище и асансьор . Таблото е заключено и само тя има ключ.Също така е направена врата, която затваря достъпа до водомерите. Това преграждане е направено без да бъдем уведомени останалите собственици.Към кого да подадем жалба за тази самоволност , защото по груби сметки ние имаме пари в касата.

									Maria

Maria

Отговори (2)   

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

10.05.2021

Отговор: Можете да подадете жалба до полицията и/или прокуратурата относно направената врата, която затваря достъпа до водомерите. Възможно е да се предяви и иск по чл. 109 от Закона за собствеността - собственикът може да иска прекратяване на всяко неоснователно действие, което му пречи да упражнява своето право.


За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

10.05.2021

Отговор: Здравейте Мария!
Внимателно изчетох запитването Ви и още в самото начало искам да заявя, че в същото има факти, които звучат смущаващо.
Твърдите, че касиерката е САМОНАЗНАЧЕНА , както и че тя ЕДИНСТВЕНА притежава ключ от ел. таблото, а вратата към водомерите - преградена, но не посочвате кой е направил това.
Т.е., в питането Ви има много обстоятелства, които определено могат да бъдат приети за индиция за престъпление, но в действителност така ли стоят нещата?
За да бъде едно физическо лице в качеството си на касиер и да събира месечните разноски за разходи в блока, може да бъде определено и избрано от ВСИЧКИ ВАС, живущи в този блок / собственици, наематели и ползватели/, или определено от фирма, която Ви обслужва.
Не може касиер да се самоназначи. Такова нещо няма, защото всички живущи в която и да е кооперация в България са особено чувствителни на тема - кой ще събира месечните разноски, респективно всички те трябва да го познават и да му имат доверие.
Ако, обаче всички изнесени от Вас факти са такива, както сте ги написали, то без съмнение следва да се пусне сигнал до РП, адресиран от името на всички живущи, или поне 3/4 от тях и задължително всички да се подпишат под него.
Ако, блокът се обслужва от фирма, можете да поискате свикване на Общо събрание, или по искане само на няколко собственици да се поиска свикване спешно на Общо събрание, на което да поставите , обсъдите и вземете решение по всички въпроси, които не търпят отлагане. Законът за управление на етажната собственост / ЗУЕС / позволява, дава възможност при такива екстрени ситуации да се действа бързо.
Но, подчертавам, няколко собственици в блока, вземете нещата в свои ръце , за да организирате всичко.
Пожелавам Ви успех!
С уважение,
адв. Галина Чанкова
София, ул. Три уши,1
мобилен телефон за връзка: 0887 201 222
За контакти

Популярни въпроси - Съседи

Виж всички въпроси

Разбита от съсед улица Здравейте! Става дума за улица, намираща се в Селищно Образование. Преди 10 години съвместно със други съседи и за наша сметка бетонирахме по-голямата... Последен отговор - 20.02.2021 от адв.Галина Чанкова

3 Отговори

Течове от общинско жилище Здравейте! Имаме собствен апартамент, който се наводнява от общинско жилище над нас. Подадохме жалба в общината, за да си проверят имуществото. В какъв... Последен отговор - 25.09.2020 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

ползвателят ме тормози закупих 2ри етаж от къща в перник като къщата е била преди покупката ми на етажа еднофамилна.съседа от първият етаж не желае да има хора над него и ми... Последен отговор - 27.06.2021 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

етажна собственост Собственик съм на апартамент в Поморие с 23 апартамента във входа. Има още 5 български граждани, които са собственици на апартаменти, а другите са на... Последен отговор - 10.05.2021 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Проблем с топлата вода в жилищен блок. Здравейте имаме голям проблем с топлата вода на жилищен блок в град София.Блока е на 19 етажа с пет вертикали.Проблема е че при много голяма част от... Последен отговор - 14.05.2020 от адв. Симеонова

1 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив