Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Дворно място

04.12.2021 - Правни казуси - 3 Отговори     (0)

Собственик съм на апартамент, в кооперация построена върху общински терен, заедно с двама съсобственици. Всички сме с равни права за ползване на общи части по нотариални актове (ползване на1/3 от общите част). Дворът обаче не е разделен чрез съд и единият е заел едната половина, а другият другата, като по средата има мрежа, която го разделя. На мен, като собственик с равни права, ми е отнето правото на достъп и ползване на двор, тъй като от двете страни на кооперацията има железни, винаги заключени врати. Въпросът ми е: какво мога да направя, за да използвам правата си?

									Iliqnd

Iliqnd

Отговори (3)   

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

05.12.2021

Отговор: Както обяснявате имате не право на собственост /тъй като земята е общинска/, а право на ползване върху общинския терен. Можете да отправите нотариална покана или покана чрез адвокат до другите собственици на апартаменти, за да Ви предоставят ползването, съответно да претендирате обезщетение от датата на поканата.


За контакти

											адвокат Милена Миткова

адвокат Милена Миткова

06.12.2021

Отговор: Дворното място, макар и собственост на трето лице (общината), по своето прдназначение се явява обща част. Как се ползва общата част, законът предвижда да бъде решено, чрез общо събрание на собствениците на самостоятелни обекти в сградата. При Вас, очевидно такова няма. Остава Ви варианта, да заведете дело, в което съдът да разпредели ползването на дворното място. Ще бъде назначено вещо лице, което да направи проект за разпределянето, отчитайки всички специфики, като достъп, площи и т.н. Разбира се, опцията за покана, която колегата Митова споделя, също би могла да даде резултат. Ако не, остава дело.


За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

12.12.2021

Отговор: Здравейте!
Преди да предприемете каквито и да било действия, моля да имате предвид следното:
Твърдите, че сте трима съсобственици и тримата имате равни права върху ползването на идеалните части от общите части на кооперацията. В това няма съмнение и съм убедена , че е така. Но, това се отнася до ПОСТРОЕНАТА СГРАДА.
Моля, проверете, да не би тази сграда да е построена въз основа на учредено право на строеж на един от съсобствениците и да се окаже, че само той има правото на ползване върху земята, защото това ще означава, че имате право на общите части , но в сградата само.
Важно е да сте информиран, пред да предприемете действия по изпращане на нотариална покана, или завеждане на дело пред Районния съд по местонахождение на имота.
С уважение,
адв. Галина Чанкова
1000 г. София, ул. Три уши, 1
телефон за връзка: 0887 201 222;За контакти

Популярни въпроси - Правни казуси

Виж всички въпроси

Подялба на таван след развод Здравейте, ще съм Ви благодарен ако помогнете със следния казус. Майка ми и вторият ѝ съпруг са разведени 1991 г. по взаимно съгласие. Семейното им... Последен отговор - 30.10.2023 от Георги Маврудов

4 Отговори

вписване на искова молба за съдебна делба Здравейте, коя електронна услуга да ползвам в агенция по вписвания, за да впиша искова молба за съдебна делба? Съдът ми я иска. Последен отговор - 24.10.2023 от адвокат Милена Миткова

3 Отговори

съдебна делба на къща Здравейте, казусът е следния: Къща на 2 етажа с дворно място, 2ма наследника с наследени по 1/2 идеални части и от къщата и от двора. Имота е делим т.е.... Последен отговор - 16.11.2023 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

съсобственици на ПИ с идеални части , надвишаващи 100 % На какви наказателни мерки са подложени съсобственици на ид ч на земя , които дават невярни данни за ид. ч на парцела с цел да се облагодетелствуват при... Последен отговор - 8.12.2023 от Кристина Найденова

1 Отговори

Имате проблем с ... Задайте въпроса си тук! Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив