Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Давност при НП (обжалвано) от КАТ

17.11.2016 - Правни казуси - 2 Отговори     (0)

Здравейте,
Помощ.
На 09.11.2013г. претърпях ПТП - блъсна ме такси и докато успокоявах внучката си другият не бездейства, и на мен съставиха АУАН. Не пиша подробности, необходимо ми е изясняване влизането в сила на решението на АС.
Накратко:
1. На 09.11.2013г. съставиха АУАН - не уважиха възражението ми;
2.НП е издадено на 14.12.2013г., връчено ми и обжалвам от 07.01.2014г.. СРС с решение от 16.06.2014г. потвърди НП.
3.Обжалвах в срок пред АС - м.08.2014г. На 29.05.2015г., на заседание АС остави в сила Решението на РС.
Никой не ме е потърсил за връчване - адреса ми е непроменен.
Потърсих Решението в АС - изпратено било в РС за връчване.
До днес 15.11.2016г.н икой не ме е потърсил за връчване.
Има ли срокове за връчване, има ли давност и кога изтича, за да си прибера талона от КАТ?
Благодаря.
С поздрав,
Мария,
maria53@abv.bg

									Мария

Мария

Отговори (2)    Коментара (1)

											Адвокат Денис Моллов

Адвокат Денис Моллов

17.11.2016

Отговор: Здравейте, Мария,
Връчването е без значение по отношение на решението на Адм.съд. Глобата Ви е изпратена в НАП и съществува в системата на Кат. Талона ще успеете да си вземете само ако докажете, че сте платила. За тях възражението за давност е неприложимо (на практика). Съвета ми е да проверите в НАП дали имате задължения към държавата и тогава да предприемете простъпки за възстановяване на талона.
Успех!
Адв. Денис МолловЗа повече информация: http://www.dmlawfirm.bg | За контакти

											адв. Симеонова

адв. Симеонова

17.11.2016

Отговор: Здравейте, Мария!

За съжаление, давност, която да тече в периода на съдебното производство няма.

Давността за събиране на вземането реално тече от датата на влизане в сила на наказателното постановление,т.е. от датата на съдебното решение на АССГ. (предполагам, че не са се произнесли в самото заседание, а известно време след това - обикновено около месец)

Според чл. 82 от ЗАНН административното наказание не се изпълнява, ако са изтекли:
а) две години, когато наложеното наказание е глоба;
б) шест месеца, когато наложеното наказание е временно лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност;
в) три месеца, когато наложеното наказание е обществено порицание.
Давността започва да тече от влизане в сила на акта, с който е наложено наказанието, и се прекъсва с всяко действие на надлежните органи, предприето спрямо наказания за изпълнение на наказанието.
След завършване на действието, с което е прекъсната давността, започва да тече нова давност (т. е. брои се отначало, от ден първи). Независимо от спирането или прекъсването на давността административното наказание не се изпълнява, ако е изтекъл срок, който надвишава с една втора срока по 82 ал. 1. Това ще рече, че каквито и да е действия по изпълнението на наложеното наказание да са предприети, колкото и пъти да е прекъсвана давността и да е започвала да тече нова, наказанието не може да се изпълнява след изтичането на 3 години, ако е било глоба.
Разпоредбата на тази алинея обаче не се прилага по отношение на глобата, когато за събирането й в срока по ал. 1 е образувано изпълнително производство. Това се отнася и за висящите дела, давността по които не е изтекла до влизането на тази алинея в сила.

И сега ВНИМАНИЕ: давността не се прилага служебно!!! Налага се да направите изрично волеизявление, за да не бъде глобата събирана предварително.

Това обаче, чак след около 6 месеца - когато изтече давността.

Ако решите да чакате до тогава (предвид, че 3/4 от периода вече е изтекъл) и НАП не предприемат действия по събирането, може да не плащате глобата.

В противен случай - следвайте описаното от колегата Моллов.

С поздрав: адв. Симеонова
София, бул. "Васил Левски" 72
0898 20 60 91
0884 94 52 56
имейл: advokatsimeonova@yahoo.comЗа повече информация: http://exlege.bg | За контакти

											Мария

Мария

17.11.2016

Коментар: Много Ви благодаря за експресните и компетентни отговори.
Бъдете здрави.
С поздрав,
Мария.За контакти

Популярни въпроси - Правни казуси

Виж всички въпроси

Придобиване на имот по давност Здравейте,живея във имот даден ми от чужд човек преди осем години,плащал съм му данъци,комуналните са на мое име,имам доста инвестирано във... Последен отговор - 21.01.2021 от адв.Галина Чанкова

4 Отговори

Особени представители при съдебна делба Здравейте, проведох няколко консултации за съдебна делба на имот с много собственици. Има много голяма вероятност да бъдат назначени няколко особени... Последен отговор - 27.05.2021 от адв.Галина Чанкова

3 Отговори

съсобственик Как законно и легално мога да потърся съсобственик, който не е на постоянния си адрес.Живущите на адреса твърдят, че няма такова лице, а и не са длъжни да... Последен отговор - 8.12.2020 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

трудово-правни отношения Здравейте! Работя с трудов договор чл.67,ал.1,т.1 във вр.с чл.70,ал.2 от КТ. В момента съм в отпуск по болест/ковид/.Пенсионер съм. След изтичане на отпуска по... Последен отговор - 10.04.2021 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Как да се накара Мажоритарен собственик да дава отчет? Съсобственик съм 28% по нотариален акт на магазин в София. Както другите съсобственици, така и аз имаме проблеми с мажоритарният собственик които... Последен отговор - 27.05.2021 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив