Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Данък на имот под наем без акт 16

14.06.2022 - Наем - 5 Отговори     (0)

Здравейте!
Този месец отдадох апартамент под наем, който все още няма акт 16. Комисията е минала май месец и вече сме в очакване на акт 16.
Въпроса ми е, кога трябва да подавам Данъчна декларация и да платя данъка за дохода от наемите?
Чета за някакво авансово плащане на данък за всяко тримесечие от годината.
Не може ли да се плати наведнъж в периода януари-април 2023 , за предходната година 2022г.?

									Ирена

Ирена

Отговори (5)    Коментара (1)

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

14.06.2022

Отговор: Здравейте, Ирена,

апартаменти, които нямат Удостоверение за въвеждане в експлоатация на сградата, в която се намират, съответно Разрешение за ползване, не могат да бъдат отдавани под наем и да се живее в тях, макар че на практика това се извършва. Вярно е, че следва да се подава данъчна декларация по чл. 55 Закона за данъците върху доходите на физическите лица за всяко тримесечие от годината, като до края на април на следващата година следва да подадете и годишна данъчна декларация по чл. 50 ЗДДФЛ.



За контакти

											Ирена

Ирена

14.06.2022

Коментар: Адвокат Николина Митова, наематела е физическо лице, не е фирма. Някъде четох, че на физически лица можело. Т.е. в този случай, какво трябва да направя? В нарушение ли съм? Има хиляди, които живеят така..
Не мога да разбера за данъчните декларации. Сега трябва да пускам на всяко тримесечие такава и да плащам данъка за наемите за тримесечие, тогава защо е нужна годишна данъчна декларация, ако всяко тримесечие си плащам данъка?
Извинявам се за невежеството си!



За контакти

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

14.06.2022

Отговор: Обясних Ви какво е законодателството по зададените от Вас въпроси и че на практика в сгради без Разрешение за ползване/Удостоверение за въвеждане в експлоатация се живее, съответно се отдават под наем апартаменти.


За контакти

											Кристина Найденова

Кристина Найденова

15.06.2022

Отговор: Трябва да подадете еднократно данъчна декларация в началото на следващата година /2023г./ за доходите получени през предходната година /2022г./ и плащате съответния данък. Ако наемателят е юридическо лице пак подавате данъчна декларация веднъж годишно, но данък се заплаща по друг начин.


За повече информация: http://www.agencyevina.com | За контакти

											Адвокат Николина Митова

Адвокат Николина Митова

15.06.2022

Отговор: За да е съвсем ясно, по-долу цитирам информация от сайта на НАП -
"Като физическо лице можете да сключите договор за наем с:

предприятие или самоосигуряващо се лице,
друго физическо лице.
Доходите от наем, ако сте местно физическо лице, могат да са както от източник в страната, така и от източник в чужбина. Получените средства от наем обявявате в годишна данъчна декларация. Облагат се с данък от 10%. Можете да намалите облагаемия си доход с 10 %, които се третират като признати разходи.

Данъкът се определя и внася, а доходът се декларира от:

Наемателя, когато наемателят е предприятие или самоосигуряващо се лице.
Наемодателя, когато наемателят не е предприятие или самоосигуряващо се лице.
Когато собственикът на имота e малолетно или непълнолетни лице, то доходът от наем се декларира и данъкът се определя и внася от неговия законен представител /родител, настойник, попечител/.
Срокове
За деклариране и внасяне на дължимия авансов данък сроковете са еднакви:

до 30 април, 31 юли, 31 октомври за внасяне на авансов данък съответно за първото, второто и третото тримесечие на годината и подаване на декларация за дължими данъци;
от 10 януари до 30 април на следващата календарна година за окончателно довнасяне на данъка и подаване на годишна данъчна декларация."



За контакти

											адв.Галина Чанкова

адв.Галина Чанкова

18.06.2022

Отговор: Здравейте Ирена!
Авансовото осигуряване през съответната календарна година не изключва, а задължава да бъде подадена годишна данъчна декларация / ГДД / по чл.50 от ЗДДФЛ / ако става въпрос за физическо лице/ , като се приспада накрая заплатеното през годината.
Що се отнася до питането Ви за заплащането на данък върху получаван наем от недвижим имот, по същия начин авансовото заплащане на данъците не изключва , а задължава подаването на ГДД.
По отношение на третото Ви питане - Вие знаете, че с акт 15 сградата се въвежда в експлоатация, защото са приключили строително- монтажните работи и по своето правно естество това е един констативен протокол.
За това и на практика много собственици се нанасят в жилищата си при получаването му, което е напълно разбираемо и отдаване под наем и преди получаването на акт 16, който е крайният акт.
Съгласно чл. 15. (1) (Изм. - ДВ, бр. 98 от 2018 г., в сила от 01.01.2019 г.) За новопостроените сгради или части от сгради се дължи данък от началото на месеца, следващ месеца, през който са завършени от Закона за местните данъци и такси / ЗМДТ / се разбира, че щом ползваш, значи се дължи заплащане и очевидно законът не прави разлика между акт 15 и 16.
С уважение,
адв. Галина Чанкова
1000 г. София, ул. Три уши, 1
телефон за връзка: 0887 201 222




За контакти

Популярни въпроси - Наем

Виж всички въпроси

Адресна регистрация Здравейте, Миналата година си купихме апартамент. Месец юни тази година съпругът ми е регистрирал негов приятел с уговорката за три месеца, което... Последен отговор - 1.10.2022 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Наемодател прекратява договор, по причина, че е договорил по-висок наем с друг. Здравейте, Наемодател прекратява договор по причина, че е договорил по-висок месечен наем с друг наемател. В договора имаме предвидена неустойка, но... Последен отговор - 8.01.2023 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Неспазване срок на договор Здравейте, Имам следния казус - на 1.08 сключих договор за наем на апартамент през брокер.Тъй като в апартамента все още имаше друг наемател,който беше в... Последен отговор - 2.09.2023 от адв.Галина Чанкова

2 Отговори

Земеделска земя Здравейте! Имам договор със земеделски производител, но отказа да изплати рентата за миналата година. Какво следва да направя, за да я получа? Последен отговор - 22.03.2024 от Адвокат Николина Митова

1 Отговори

Земеделска земя Здравейте! Имам неполучена рента от земеделска земя. Арендатора не желае да я изплати. Какво следва да направя, за да я получа? Последен отговор - от

0 Отговори
Виж всички въпроси

Задай въпрос!

Колебаете се дали да закупите имот в даден район? Искате да научите каква е реалната стойност на вашия дом? Получете съвет от тези, които знаят! Ceb.bg дава възможност на потребителите да задават въпроси относно покупка, продажба, наем, стопанисване, управление, ремонт и всичко останало около имотите. Питайте и ще получите отговор от експертите в бранша!

Задай въпрос!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив